sunnuntai 2. elokuuta 2020

OMENAPUUN ALLA

Viimeisenä lomapäivänäni perjantaina  suunnistin jo aamupäivästä Jyväskylään. Ensin tapasin entistä työkaveriani ja hänen suloista 1-vuotiasta tytärtään. Toisen treffikumppanini Ritan tapasin Kompassilla ja heti sieltä suunnistimme Suomen Käsityön museoon, jossa viimeksi olen vieraillut joskus viime vuoden puolella.

Kässämuseon näyttelyt ovat aina niin ihastuttavia eikä käynti tuottanut pettymystä tälläkään kertaa.
Ensin päästiin Omenapuun alle:



"Jyväskyläläinen nukkekotikerho Nukkis-Ystävät juhlistaa kymmenvuotista taivaltaan miniatyyrien maailmassa upottamalla kätensä multaan – pienessä mittakaavassa. Omenapuun alla -juhlanäyttelyyn rakentuu lumoava minimittainen siirtolapuutarha, jonka palstoilla näkyy niin nukkekotiharrastuksen kuin elämänkin moniulotteisuus." (https://www.craftmuseum.fi/nayttelyt-ja-tapahtumat/vaihtuvat-nayttelyt/aulagalleria/omenapuun-alla-73-3082020)






Minna Toivari, Villivatunkuja 6: Kissankullankaivaja Ensio oli onnekas ja sattui voittamaan kortinpeluussa Puujalka-Patelta tämän siirtolapuutarhamökin. Ensiota kiinnostaa haaveilu enemmän kuin mökin kunnostus, joten aikaa jää mm. tikanheitolle.




Minna Toivari, Kurtturuusunpolku 74: Aikaansaseuraava leskirouva Impi on kutsunut puutarhajuhliinsa ystäviään ja naapureitaan, mutta juhlissa on mukana myös Impin uusi poikaystävä. Heitä yhdistää hippimenneisyys.



Pirkko Hatni, Voikukkasenkaarre 10: Irmeli, lempinimeltään Iikku on peruscityihminen, joka lapsuusmuistojensa ansiosta kuitenkin haluaa möyhiä joka kevät multaa pienellä siirtolapuutarhamökillään. Pyöräilymatkan päässä olevalle mökilleen Iikku kutsuu viikonloppuisin ystäviään, joiden kanssa parannetaan maailmaa ja maaperää.


Minna Toivari, Hulluruohonvaltatie 1010: Tiedenainen Ilonan puutarhamökillä viljellään kokeiluluontoisesti kylähullunkaalia, jonka nauttiminen aiheuttaa voimantuntoa ja naamanpunoitusta. Tämän ovat panneet naapuritkin merkille seuratessaan rikkaruohojen kimpussa ahertavaa Ilonaa.



Eeva Mannila, Suvila, Helmikkäkuja 16: Eino ja Mari Tuulosen kesäparatiisi, jossa viihtyvät hyvin myös heidän lapsensa sekä lapsenlapsensa Hilla. Eino ja Mari ovat nyt sukuloimassa ja mökissä asuvat väliaikaisesti  Hilla sekä Johannes, jotka ovat opiskelijoita. Omistajapariskunta palaa pian omenasoseen keittoon sekä Omppulan perinteisiin sadonkorjuujuhliin.



Ilona Kauppi, Kuntopolku 6: Fysioterapetti Maria rentoutuu mökkinsä pihamaalla kiireisten työpäivien jälkeen. Hän on Omppulan uusi kesäasukas eikä vielä tunne naapureitaan. Viikonloppuisin Maria kuitenkin kutsuu ystäviään grillaamaan oman puutarhan satoa.


Piia Niskanen, Onnenpolku 8: Urbaani Viivi-Lotta Skan tutustui maalaiselämään poikaystävänsä kautta. Rakkaus hiipui aikanaan, mutta innostus puutarhanhoitoon säilyi. Kun mahdollisuus hankkia oma siirtolapuutarhamökki tarjoutui, Vivi-Lotta ei aikaillut. Mikäpä sen ihanampaa kuin nähdä siementen puhkeavan kukkaan!



Tuija Sieppi, Tyhjä tontti Omppulan laitamilla:  Omppulan alueen takanurkkaan on vaivihkaa siirretty elämää nähnyt asuntovaunu, kanakoppi ja muuta tavaraa, mutta kuka kumma sinne on muuttanut? Kuka rikkoo näin räikeästi Omppulan sääntöjä?


Tiina Honkanen, Kerppolan kesäkuja 8:  Iiris on perinyt tämän mökin tädiltään Taimilta, joka oli kova kukkien kasvattaja. Mökin sisustus on hyvin retroa ja sisällä näkyy myös Taimin käsityöharrastus. Iiris on oikein tyytyväinen ihastuttavaan perintömökkiinsä.


Lotta Leppälä, Rohtokuirimonkuja 3: Leiskuvatukkainen Agathe piipahtaa mökillään melkein joka viikonloppu ja peräti Lontoosta asti. Agathe on noita, mutta sitä eivät muut puutarhurit tiedä. Korkeintaan ihmettelevät hänen kummallisia kasvejaan. Agathe kaipaa pohjoisen hiljaisuutta ja pitää suomalaisista, jotka eivät liikoja kysele.


Hannele Kaipainen, Lepola, Ulpukkakuja 2: Lepolan rakensi merikapteeni Valdemar Luoto, joka on merivuosiensa ja eläkepäivien koittaessa rantautunut takaisin tänne. Valdemar käy ahkerasti kalassa kissansa kanssa ja valmistelee huikeita aterioita. Mitkä lie jauhomakkarat ovat kiellettyjen ruokien listalla.




Tuija Sieppi, Villa Amanda, Herukkatie 8:  Erik hoitaa pientä pihaa ja tekee kunnostustöitä suurella innolla. Työkoneita Erikillä on niin paljon, että naapureita ihan hymyilyttää. Amanda-rouva kestitsee ystävättäriään puutarhassa tai vetäytyy lukemaan hömppäkirjallisuutta kuistille.



Sirpa Jokinen, Sinisiipi, Korentokuja 13: Kainuussa kyläkauppaa pitävän rouva Hilma Tuumasen kesänviettopaikka Keski-Suomessa on todellinen henkireikä. Mökissään Hilma tekee ristisanatehtäviä tai lukee kirjaa, mutta hänen intohimonsa ovat myös puutarhatyöt, varsinkin ruusujen kasvattaminen sekä perhosten tutkiminen. Usein tyttärentytär Amalia haluaa tulla mökille mukaan.



Omppula on siis onnellisten ihmisten paratiisi vai voiko näistä kuvista muuta päätellä? Aivan ihana idea tehdä pienoismaailma kehyskertomuksineen! Näyttely on Käsityömuseossa vielä elokuun loppuun saakka.



16 kommenttia:

  1. Voi miten ihana hyvänmielen postaus!
    Kunpa tuonnekkin ehtisi, varmasti nauttisin.
    Tuli vain mieleen, olisi kiva saada tuollainen hullunkaalin taimi, jos sen saisi vielä jalostettua vähän miedommaksi. Silloin kun jokin työ tuntuisi vaikealta aloittaa, niin voisi ottaa vaikkapa 50g kaalia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Vikki!
      Kyllä tämä näyttely iloa tuottikin suurin määrin. Olihan tämä ilo pakko jakaa tänne blogimaailmaankin. Jaettu ilo kaksinkertaistuu!
      Kukahan keksisi jalostaa hullukaalintaimia?;)

      Poista
  2. Ovatpa upeita! Yksityiskohtia on niin paljon, että kuvia tutkaillessa menee aikaa. Esimerkiksi aamutossut, ihan kuin Reinot, rappusilla. Ja tuo pihakeinu! Emalivati. Kaikkea on ja valtavasti. Selvästi rakkaudella ja intohimolla tehtyjä taideteoksia. Kiitos näistä. Tuli kyllä hyvää mieltä ja iloa ihan roppakaupalla.

    Ihanaa elokuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuolla tarkastelemista riitti! Ihan uskomatonta, miten jotkut osaavat tehdä tällaisen "onnelan" miniatyyrikoossa. Kyllä katsottavaa riitti!
      Suloista elokuuta Sinullekin! :)

      Poista
  3. Vau.
    Kaikkea hyvää työhön paluuseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Maarit! Yksi päivä takana, joten tästä se taas lähtee. :)

      Poista
  4. Voi eiii,miten ihana Omppula!❤❤
    Eihän tuolta pääsisi yhdessä päivässä ulos,kun pitäisi kaikki pienet hienot yksityiskohdat tutkia!
    Näihin miniatyyrimaailmoihin on todella panostettu,ihan huikeaa!
    Kylähullunkaalin siemeniä haluisin!😁
    Tuhannet kiitokset jakamisesta,oli mitä mainioin sadepäivän viihde!❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä niin huikean hieno näyttely! Itsekin ihmettelin, miten paljon upeita yksityiskohtia oli tehty multapusseista reinokenkiin.
      Ihanaa, jos sait iloa sieltä ruudun takaa. :)

      Poista
  5. Lumoava näyttely, johon ihastuin ikihyviksi.
    Omppupuun alla asuu persoonia pikku taloissaan harrastuksineen. Ihattuttavia kadunnimiäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eivätkö todella olekin ihastuttavia? Tuolla oli pakko viivähtää pidemmän aikaa.
      Hieno idea tällainen Omppula. :)

      Poista
  6. Kiitos, Marja- Terttu! <3 Olipa kiva, jos postaus toi iloa. Näyttely oli todellakin ihastuttava.
    Ja kiitos samoin! <3

    VastaaPoista
  7. Ihana näyttely! Paljon katseltavaa näissä kuvissakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näyttely oli kyllä niin suloinen ja katseltavaa yksityiskohdissa riitti. Mielelläni menisin uudestaankin, jos se vain ajallisesti olisi mahdollista.

      Poista

Kiitos kommenteistasi! Kiva, kun piipahdit Kylätiellä!