sunnuntai 16. elokuuta 2020

ELOKUUTA

Elokuu on ylittänyt jo puolenvälin ja kuljemme vääjäämättä kohti syksyä. Pieni haikeus kaivertaa sisimmässä, mutta näinhän se vuodenkierto menee. Onneksi vielä on ollut suhteellisen lämpimiä ja aurinkoisia päiviä. Työt ovat alkaneet rytmittää elämää.
Eilen kävin vielä kälyn kanssa mustikassa ja tulimme hyvän saaliin kanssa metsästä. Suurimmat löytämäni marjat olivat pensasmustikan kokoisia ja makukin oli vielä ihan mehukas. Kyllä nyt talveksi riittää herkkua!


Puutarhassa karviaispensaat notkuvat marjoista. Käytämme karviaiset ihan vaan syöntimarjoina suoraan pensaista. Mauri-koirakin mielellään herkuttelee mustikoilla ja karviaisilla.




Tyrniä on myös runsaasti. Marjoja olen napsinut päivittäin ja ne alkavat olla valmiita kerättäväksi. Katsotaan, kumpi ehtiin ensin: me vai lintuparvi. Viime vuonna marjat hävisivät yhdessä yössä, joten me hävisimme sen kisan.


Syyskesän kukat hehkuvat värikkäinä. Pörriäsiä riittää!



Olen tänä kesänä kasvattanut krasseja, jotka ovat intoutuneet kasvamaan valtaviksi runsaan lannoituksen ansiosta. Olenkin kerännyt krasseja pieninä kimppuina kehäkukkien seuraksi keittiön pöydälle iloa tuomaan. Makroasetusten avulla olen päässyt ihastelemaan kukkien upeita yksityiskohtia.





Alkukesästä autotallin vintille pesi pääskysyhdyskunta ja nyt lintusten lukumäärä on moninkertaistunut. Poikaset ovat vahvistaneet siipiään ja kasvattaneet taitojaan. Illalla seurailin pitkään niiden lentonäytöksiä pihamme yllä. Syksyn tuloa ennakoi myös se, että lintuset kokoontuvat langoille suunnittelemaan muuttopuuhia. Eilen laskin 27 pääskysen istuvan yhtä aikaa sähkölangalla. Kävi siinä melkoinen sirkutus!





                  AURINKOISEN LÄMMINTÄ JA IHANAA SUNNUNTAITA SINULLE!


27 kommenttia:

  1. Upeat kuvat! Tämä on ollut tosi hyvä marjavuosi. Rapsutuksia Maurille! Aurinkoista elokuun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tiiu!
      Mauri on mielissään, kun saa rapsutuksia eikä se tunnu kyllästyvän niihin ikinä. <3

      Poista
  2. Mukavaa, että nyt on runsaasti marjoja talvea varten. Meillä karviaiset tekivät tänä vuonna poikkeuksellisen pienen sadon. Yleensä karviaisia on valtavasti. Viime vuonna istuin pihakeinussa putsaamassa saksilla karviaisia pakastaakseni niitä sellaisenaan. Ovat todella hyviä jäisinä aamupuurossa.
    Hyvä idea ottaa krassia maljakkoon. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä talveksi riittää herkkumarjoja, vaikka niitä nytkin tulee syötyä runsaasti. Kyllä me suomalaiset saamme olla kiitollisia, kun luonto tällaisia vitamiinipommeja tarjoilee. :)

      Poista
  3. Tosi hyvä luonnonmarjavuosi nyt! Puolukkakin jo punastelee runsaana. Toisin on viljellyiden marjojen kanssa. Mansikalla meni huonosti, eikä vadelmakaan kovin hyvin pärjännyt ainakaan täällä Marja-Savossa.

    Ihanat kuvat♥

    Mukavaa ensi viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustikkaa on tänä vuonna ollut todella runsaasti ja olisihan sitä vieläkin, kun vain viitsisi kerätä. Keski-Suomessa vattujakin on riittänyt ja puolukkaa tulee paljon.Ihan mahtavaa!
      Kiitos ja kiitos samoin! :)

      Poista
  4. Huvitti ihan kun näin tuon sun mustikkakipon, sillä mulla oli myös jääkaapissa tuollaisessa kipossa mustikoita sitä varten, että siitä saa halukkkaat ottaa. Kurkistin äsken tuonne keittiön pöydälle, jossa kippo nyt on, ja nytpä alkaa olla kipon sisältö aika lopuillaan:) Mukavaa tätä iltaa ja tulevaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska sattuma! :)
      Kyllä nyt marjoja riittää herkuteltavaksi.
      Kiitos samoin! :)

      Poista
  5. isoja mustikoita! Söpö koira!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olenkohan koskaan nähnyt noin suuria metsämustikoita kuin nyt. Olivat semmoisessa suojaisassa ja kosteassa notkelmassa.
      Ja Mauri on kyllä ihana!<3

      Poista
  6. Upeita mustikoita ja todellakin suuren näköisiä:) Ostin pakastettuja serbialaisia metsämustikoita, täysin mauttomia olivat.
    Mukavaa tulevaa viikkoa sinulle Piipe.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pohjolassa kasvaa maukkaita mustikoita; kiitos kesäöiden ja auringonpaisteen. Arktisia aromeja todellakin.
      Kiitos samoin! :)

      Poista
  7. Vastaukset
    1. Lentoliikenne on melkoinen ennen syysmuuttoa. On niiden taitolentoa hieno katsella. Vähän tulee kuitenkin haikea olo, kun tietää niiden pian lähtevän. No, palannevat ensi kesänä... <3

      Poista
  8. Voi tuota Maurin sympaattista katsetta!😍
    Samoissa puuhissa ollaan oltu.Mekin löysimme paikan,jossa mustikat olivat pensasmustikoiden kokoisia,oli niin nopsa kerätä.
    Ja pääskyt!Ihanaa,että saat vielä seurata.Oma jokavuotinen suru on se,kun tervapääskymme lähtevät räystäiden alta.Yksi oli vielä tallella kun menimme viikko sitten,nopeasti sekin sitten lähti muiden perään.😢
    Lähtevätköhän teidän haarapääskynne hiukan myöhemmin muuttoon.Nuo meidän tervapääskymmehän eivät periaatteessa edes oli pääskyjä vaan kiitäjälintuja,mutta kyllä ne minulle jokakesäisiä rakkaita kesäntuojia joka tapauksessa ovat kun tsirkuttavat poikineen talon yllä.😊
    Ja voi miten kauniita krassinkukkia sinulla siellä!Varmasti on kehäkukkien kanssa kimppu kuin itse aurinko!❤
    Kauniita nuo tyrnitkin,toivottavasti saat kerättyä vitamiinipommin talteen ennen kuin linnut vievät kaiken.
    Kiitos ja aurinkoista viikkoa Piipe!❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maurin katse onkin valloittava. Kävin sitä äsken rapsuttelemassa, kun käväisin Liljan luona.
      Jännää, että minäkin tunnen aina haikeutta, kun näen pääskyjen kokoontuvan langoille. Lähtöähän ne siinä puuhaavat, mutta tivottavasti tulevat jälleen iloksemme ensi kesänä.
      Puoliso on nyt lomalla ja hän keräili tyrnejä talteen. Tosin kertoi, että linnut siinä kyttäilivät. Olisiko tilanne nyt fifty-sixty Matti Nykäsen sanoin. ;)
      Kiitos samoin! Nautitaan vielä muutamista lämpimistä päivistä.

      Poista
  9. Ihania kesäisiä kuvia! Nyt on luonto pullollaan syksyn antimia. Saittepa mahtavan kokoisia mustikoita! Meillä on omenoita niin paljon, etten tiedä mihin niiden kanssa joutuu. Punaherukoita olisi myös. Niitä linnut eivät syö, mutta melkein joka ikinen kesä linnut ehtivät syödä meidän kirsikat ennen kuin ehdin poimia ne. Minusta ne eivät ole edes kypsiä vielä silloin, kun ne jo katoavat puusta... Teidän koiralla on mukavaa, kun sekin pääsee herkuttelemaan marjoilla. Mukavaa uutta viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Minna!
      Kyllä luonto on nyt antimia pullollaan. Onneksi tänä vuonna tulee runsaasti marjoja. Meillä on yksi omenapuu ja kovasti siinäkin on omppuja, mutta kovin pieniä ja karvaita ovat.
      Mauri, miniäni koira, on kyllä niin innokas mustikansyöjä, ettei sitä tahdo saada pois puskista.
      Kiitos samoin! :)

      Poista
  10. Kaikki marjat on ihania, itse poimin paljon talven varalle, kohta saa puolukkaa, mikä on mun lemppari marja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö ole upeaa, että saamme kerätä marjoja vapaasti luonnosta ja säilöä vitamiineja talven varalle? Puolukkaa näyttää myös tulevan runsaasti. Ihanaa!

      Poista
  11. Mahtavia kuvia.
    Tämä kesä on ollut aivan hurja, kun kaikesta tulee huippusato.
    Meilläkin koirat herkuttelevat marjoilla.
    Keräsin juuri tänään tyrniä ja nyt kädet ovat naarmuilla, kuin olisi kissan kanssa tapellut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kirsti Kaija!
      Tyrnit ovat kyllä hankalia kerättäviä. Puoliso on tehnyt " siepparin", jolla marjankeruu onnistuu jollain lailla ja marjat putoavat suoraan pussiin, joka on siepparin alapäässä.
      Nyt on todella hyvä marjavuosi. Kerättävää ja maisteltavaa riittää. Mikä ihana asia!

      Poista
  12. Marjoja, möttiäisiä, muuttolintuja ja Mauri ❤️ Iloinen postaus ❤️
    Hyvää viikonloppua ❤️

    VastaaPoista
  13. Ihanan värikkäät kuvat!
    Keräsin mustikoita enemmin kuin koskaan, pakkaakaappi suorastaan natisee liitoksissaan.
    Karviaiset ovat parhaita juuri puskista syötynä. Tykkään tosin siitä Köyhän miehen lakkahillostakin, johon laitetaan porkkanaa lisäksi, hyvää pannarin kanssa.
    Ai linnut ryöstävät tyrninmarjatkin, en tiennytkään!
    Koskahan olen viimeeksi nähnyt pääskysparvia, siitä on aikaa, ajatus tuntuu melkein nostalgiselta.
    Mukavaa alkavaa viikkoa ja kuun vaihdeta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Vikki! Pihassamme on todella paljon pääskysiä. Milloin lie aloittavat muuttonsa? Kyllä linnut tyhjensivät tyrnipensaat. Tänään viimeiset rippeet nokkivat suihinsa, mutta kyllä mekin saimme marjoja pakastimeen.
      Suloista elokuun viimeistä viikkoa Sinulle! :)

      Poista

Kiitos kommenteistasi! Kiva, kun piipahdit Kylätiellä!