tiistai 28. heinäkuuta 2020

PYÖRÄHDYS PUUTARHASSA

Olen monessa blogissa ihaillut kauniita kukkakuvia ja nythän jos koskaan on niiden aika. Harvemmin kukkapostauksia tulee keskitalvella...😄

Vanhan talomme pihapiiriä on muokattu ja uusia kasveja istutettu vähitellen vuosien ja vuosikymmenien kuluessa. Ensimmäisinä vuosina pihassamme rehotti nokkospuskia ja koiranputkea, mutta nyt kukkapenkeissä kukkii jo monenlaisia kasveja, joista pääosan olen saanut lahjoitustaimina.
Osaksi piha on myös luonnontilassa, jolloin villit kukat, kuten maitohorsma, pääsevät elämään omaa arvokasta elämäänsä. Horsma on hortakasvi, mutta en ole koskaan vielä kokeillut sitä ruuanlaitossa. Ehkä vielä joskus...


Päivänkakkarat ovat tontillamme lisääntyneet viime vuosina. Nekin saavat kasvaa valtoimenaan. Päivänkakkara on ihanan kestävä leikkokukkana ja kaunis katsella muutenkin.


Pihassa luontaisesti kasvavat myös kissankellot. Miten herkkää ja kaunista!Muutama vuosi sitten sain anopilta tulikukan taimen. Se on ikivanha kasvi, joka ei kuulemma viihdy joka pihassa. No, meillä se viihtyy vähän liiankin hyvin ja yrittää vallata alaa kukkapenkistä niin paljon, että sitä on todella harvennettava kovakätisesti pitkin kesää.Tulikukka on siementänyt niin runsaasti, että korkeita piippoja nousee pihassa siellä täällä. Tulikukka on kuitenkin kaikenlaisten pörriäisten suosiossa, joten se on siinä suhteessa kovinkin hyödyllinen. Tulikukkaa voi käyttää myös rohdoskasvina.
Kaikenlaisia muitakin vierailijoita kukkapenkissä näkyy.


Malvaa sain veljen vaimolta. Yksi ylimääräinen puska kuulemma odotti noutajaa heidän navettansa nurkalla ja hyvin kukkanen on sopeutunut uuteenkin kotiin. Malva tuntuu tuuhistuvan kovasti vuosi vuodelta.


No joo, minulla on huono muisti, joten kaikkien kukkien nimiä en millään muista. Tunnistatko Sinä näitä?

Joskus huhtikuussa pistin esikasvatukseen sekalaisia siemeniä ja osa itikin oikein hyvin kuten tämä ruiskaunokki. Toki siemenet olisi voinut kylvää suoraan maahankin, mutta siemenpussin ohjeiden mukaisesti tein esikasvatuksen.


Samasta pussista tämä, jonka nimeä en tiedä. Varsi on karvainen ja tahmean piikikäs.


Sinisenä hehkuu myös Tähkätädyke, jonka taimen ostin kylämme "puutarhagurulta" muutamia vuosia sitten. Se on pensonut hyvin ja sitä voisi jo jakaa eteenpäin.


Kehäkukatkin aukaisevat  terälehtiään.


Kesäpäivänhatun kukinnat ovat ilahduttaneet melkein koko kesän. Kukantaimet sain hyvältä ystävältä.
 
Iltaisin kierrän puutarhassa katselemassa kukkien kauneutta ja suunnittelen niiden jakamista tai uudelleen sijoittelua syksyn kuluessa. Muutaman vuoden päästä kukkapenkit voivat näyttää taas vähän toisenlaisilta.

24 kommenttia:

 1. Kiitos tästä ihanasta kukkapostauksesta, ja perhonenkin siellä komeili. Kyllä kesä on ihanaa aikaa, kun luonto on täynnä värejä ja elämää ja on niin paljon erilaisia kukkia. Voisipa tätä kaikkea varastoida talveksikin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Minna! <3
   Joskus olen talven pimeinä päivinä palannut kesään katselemalla kukkakuvia. Kyllä kesä on hienoa aikaa.

   Poista
 2. Voi miten kauniita kuvia!!Mahtava tuokin,jossa kaksi ritariperhosen toukkaa!Minä niin odotan näkeväni ritarin.
  Minulle kasvoi komeavartinen kukka yhteen laatikkoon,johon kylvin 2 vuotta sitten kukkien siemensekoituksen.En tiedä,miksi se nyt vasta päätti itää.En tuntenut kukkaa,mutta avullasi sain nyt selvyyden,mikä se on,tulikukka,kiitos!😊
  Tuo sinun sininen kukkasi-ruiskaunokki-kuvan alla,jolla on karvainen varsi,luultavammin on kurkkuyrtti.Ja malvan alla ehkä punahattu.
  Joitakin näistä kaunottarista,joita olet kuvannut,löytyy myös meiltä maalta.
  Kiitos ihanasta kukkaistervehdyksestäsi!❤🐝

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mirjam-Matilda! <3
   Ja kiitos toukkatietoudesta! Enpä todellakaan tiennyt, että nuo ovat ritariperhosen toukkia, vaikka olisihan se pitänyt arvata jo värityksestä. Toivottaasti onnistun vielä bongaamaan valmiit perhoset. :)

   Poista
 3. Sinulla on paljon kauniita kukkia. Nimettöminäkin niistä iloitsee.
  Valkoinen on mielstäni ukonkello. Sen yläpuolella keltainen kesäkullero. Ruiskaunokin alla karvainen kurkkuyrtti, kesäpäivänhatun alla palavarakkaus ja sitä seuraava väriminttu. Malvan alla oleva kukka ei ole punahattu, mutta nyt en saa oikeaa nimeä mieleen. Toiseksi viimeisessä kuvassa syysleimu ja viimeisenä kuunlilja.

  VastaaPoista
 4. Luonnonkukat ovat parasta, mitenkään puutarhakasveja väheksymättä.
  Olen ihmetellyt tässä horsmankukinta-aikaan, että miten se voi olla niin elinvoimainen. Pari vuotta sitten aukokoksi hakattu metsäalue on aivan punaisenaan horsmaa ja siinä oli kuusimetsikkö.
  Monilta tienvarsilta ovat kadonneet nämä ihanat kissankello- ja päivänkakkarakukinnot, muun kasvillisuuden vallattua nämä alueet.
  Ihanat kukkakuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Horsma on yksi lempikukistani ja se juontaa jo kaukaa lapsuudesta. Minua harmittaa, että lupiini on vallannut alaa hävittäen myös horsmaa, mutta jossain sitä sentään vielä tapaa ja mikä voi olla kauniimpaa kuin herkänvärinen horsmaviidakko. <3
   Kissakelloista olen myös erittäin onnellinen. Ne ovat alkaneet kasvaa runsaastikin pihassamme. Ei siis kannata parturoida nurmikkoa joka kohdasta. :)

   Poista
 5. Ihanat kukat ja pikkuöttiset. Ei ne kukat siitä enempää kaunistu, jos niiden nimet tietää / muistaa. Ihania ovat ihan olemassaolollaan ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Rita! <3 Totta toinen puoli! Minusta olisi kuitenkin kiva tietää ja ennen kaikkea muistaa enemmän pihapenkkien kukkasten nimiä. Päässä ei vaan tahdo pysyä... :)
   Kiitollinen ja iloinen olen joka tapauksessa "nimettömistäkin" pihan kaunistajista.

   Poista
 6. Todella monipuolinen kukkapaljous sinulla - kauniita kuin mitkä :-)

  VastaaPoista
 7. Runsaasti ihania kukkia teidän pihapiirissä.
  Olet napannut loistavia kuvia vierailijoista <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti Kaija! <3
   Vuosien saatossa noita erilaisia kukkasia on ehtinyt kotiutua pihaamme jo melkoinen määrä.Näistä kuvista puuttuvat vielä alkukesän kukkijat.Kukkasista on todella hyötyä myös noille erilaisille virailijoille.

   Poista
 8. Oi mitä ihanaa kukkapaljoutta! Kaikkea hyvää ja kaunista loppukesääsi Piipe♥

  VastaaPoista
 9. Voi miten hienoja kukkakuvia , ja tuo toukkakuva on ihana:)
  Malvan villiä versiota kasvaa täällä Välimeren äärellä, ja kerään sitä paljon talvella, ja paistan sipulin kanssa. Hyvää heinäkuun loppua Piipe:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Jael! <3 Olen niin lapsellisen kiitollinen kukkasistani. :)
   En tiennytkään, että malvaa voi käyttää ruuanlaitossa.
   Iloista päivää ja hyvää alkavaa elokuuta! <3

   Poista

Kiitos kommenteistasi! Kiva, kun piipahdit Kylätiellä!