lauantai 6. kesäkuuta 2020

KAIKENLAISIA KESÄVIERAITA

Talomme pihapiirissä käy nykyään melkoinen lentoliikenne. Vanhan makasiinin - nykyisen autotallini - vintille on pesinyt oikea pääskysyhdyskunta. Luulisin, että pesiviä pääskysiä on varmasti toistakymmentä ja kohta niitä on moninkertaisesti enemmän, sillä toissailtana kuulin jo sirkutusta avoimesta ikkunasta: poikaset ovat kuoriutuneet!

 
Pääskysten taidokasta lentoa on mukavaa katsella, mutta tiedän kokemuksesta, että linnut muuttuvat aggressiivisiksi, kun poikaset alkavat kokeilla siipiensä kantavuutta.
 

Joitakin vuosia sitten ulkosaunamme räystään alle teki pääskynen pesän ja se käyttäytyi niin uhkaavasti, että lopulta minun piti mennä saunaan sateenvarjon alla eikä se tuntunut kovin mukavalta.
Jälleen tänä kesänä yksi pääskynen kiertää ulkosaunaa ikkunasta ikkunaan. Emme näe pesää missään ja saunan pukuhuoneen sekä itse saunan olen tarkastanut, mutta sieltäkään ei löydy edes pesän alkua. Vähän siis ihmetyttää tämän pääskysen toiminta. Kovasti se tuntuu kuitenkin omineen saunarakennuksen itselleen, kun  se aina syöksyy päin ja huutelee varoitushuutojaan nähdessään meidän lähestyvän saunaa. Alla olevat kuvat otin pukuhuoneen puolelta. 



Meillä on myös muita alivuokralaisia. Vanhan talomme ulkoseinän väliin, tikkaiden kiinnitysaukkoon, on pesänsä tehnyt pikkuvarpunen. Kolosta alkoi kuulua sirkutus muutama päivä sitten ja isä- ja äitilintu kantavat nyt vuorotellen syömistä ahnaisiin suihin. On ollut mielenkiintoista kuulostella vanhempien viestittelyä. Ihan selvästi ne varoittavat toisiaan, kun me "ihmismöröt" tulemme liian lähelle niiden kotikoloa. Lintuset ovat todella arkoja, joten sain tähystellä kameran kanssa hyvän tovin, ennen kuin sain edes himmeitä kuvia talomme asujista.




Nälkäisille suille saa kantaa selkä vääränään ruokaa ja kyllähän ötököitä varmaan löytyykin. Eräänä aamuna näin humalakasvustoissa kirkkaankeltaisen hämähäkin. Näytti aika vinhalta; luultavasti rapuhämähäkki ainakin tuntomerkkien perusteella. 



Omalta osaltamme haluamme olla osallisina Pelasta pörriäinen-kampanjassa. Hyönteishotelli olisi varmaan helppo tehdä itsekin, mutta tyydyin ostamaan kaupasta pari hotellia, joihin toivon tulevan asukkaita.  Pihassamme on paljon kukkasia (sekä istutettuja että luontaisesti leviäviä kuten iloisen keltaisia voikukkia), joten pölytettävää pitäisi riittää. 








26 kommenttia:

  1. Meillä myös lintuja ja hyönteisiä pörriäisistä perhosiin ym. Kiva asia :) Sinulla hienoja kuvia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sesse! <3 Kesävieraitten, noiden siivellisten ja jalallisten - elämää on mukava seurailla.

      Poista
  2. Kivoja eläinvieraita teillä, ja jännä tuo keltainen hämähäkki, oikeastaan vähemmän iik kuin musta;D
    Mukavaa viikonloppua Piipe.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En aiemmin muista nähneeni tuollaista keltaista hämähäkkiä. Se ei oikein näytä pelottavalta värinsä ansiosta. ;)

      Rentoa alkavaa viikkoa Sinulle! <3

      Poista
  3. Mukavaa, että linnut ja hyönteiset viihtyvät kotisi piirissä. Vaikka niistä välillä ylimääräisiä kiemuroita aiheutuukin. Hienot kuvat pääskysestä.
    Mukavaa viikonvaihdetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ihan kiitollinen, että lintuset viihtyvät pihassamme. Niiden touhuilua on mukavaa seurata. Lyhyessä Suomen suvessa niiden on ehdittävä niin paljon.
      Suloista suvisunnuntaita Sinullekin! <3

      Poista
  4. Kesä on teillä selvästikin kovassa vauhdissa :-)

    Hyönteishotellit pitäisi pistää hankintalistalle - hyvä huomio.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin voi sanoa! Näiden kesävieraiden touhuilua on mielenkiintoista seurata.
      Suloista suvisunnuntaita Sinulle! <3

      Poista
  5. Schön die Bilder von den Sommergästen.

    Gruß
    Noke

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Schönen Dank, Noke!
      Wünsche Dir einen netten Sommer Sonntag! <3

      Poista
  6. Hienot kuvat olet saanut pääskysestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Maarit! <3
      Saunan pukuhuone on nyt otollinen "kuvauskoppi". Illalla käytiin saunassa ja pääskynen vartioi liikkeitämme koko ajan ikkunan takana.
      Ihanaa suvista sunnuntaita Sinulle!

      Poista
  7. Kylläpäs sulla on siellä kesävieraita riittänyt ❤️ Ja ihanaa, kun olet mukana pörriäisiä pelastamassa ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä! Näitä vieraita ei korona estä ja mielenkiinnolla seurailen niiden touhuja. Pienten linnunpoikasten sirkutus on niin suloista.
      Nyt odottelen kovasti hotelleihin asukkaita.
      Suloista suvisunnuntaita Sinulle, Rita! <3

      Poista
  8. Ihania kuvia! Paitsi tuo keltainen hämähäkki on kyllä karmea olento... Onpa ihanaa, että teillä on sellainen pääskysyhdyskunta siellä! Erikoinen kyllä se saunan ominut pääskynen. Olisipa kiinnostavaa kun sen arvoitus ratkeaisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Armon auringossa! Olen kuullut, että pääskyset ovat ylipäätään vähentyneet. Saamme siis iloita tästä yhdyskunnasta, kun pihassamme on harvinaisia vieraita. :)
      Suloista alkanutta viikkoa Sinulle!

      Poista
  9. Tokihan kesällä vieraita piipahtaa. Jotkut asettuvat oikein taloksikin ja ovat hieman vaativia. Haarapääskysten livertely on kuin itse kesä ja mukavaa noita kaikkia muitakin siivekkäitä on seurata.
    Pelasta pörriäinen on hieno kampanja. meillä myös ötökkähotelli ja muutama lahopökkelö pihapiirissä.
    Riemastuttavaa kesää sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin pääskysten livertely on niin kesäinen ääni ja ajatukseni menevät aina lapsuuden äänimiasemaan. Navettapihalla pääskyset viihtyivät, kun kärpäsissä riitti ravintoa.
      Suloista suvea Sinullekin, aimarii! <3

      Poista
  10. Pääskyset ovat kyllä ihania, kunhan eivät ihan saunan tai asuinrakennuksen räystäälle pesäänsä tee. Meillä oli joku vuosi sitten pääskysten pesä terassin räystään alla juuri grillin yläpuolella...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten onnistui grillaaminen? ;)
      Onhan se ymmärrettävää, että omaa reviiriään ja lapsiansa puolustaa,mutta kodin varsinaisille asujille tilanne voi olla aika ikävä, kun joutuu hyökkäysten uhriksi.

      Poista
  11. Teillä on aitiopaikka luonnon seuraamiseen.
    Hienoja kuvia ihanista siivekkäistä.
    Tuo hämähäkki on aika hurjan näköinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kirsti Kaija! <3
      Aitiopaikka on mitä parhain; tänä aamuna nähtiin myör pitkästä aikaa kottaraisia meidän pihassa.
      Tuo keltainen hämppis oli todellisuudessa aika pieni, mutta onnistuin saamaan siitä lähikuvan. Iloisenvärinen vaan vähän myös iljettävä pitkine koipineen.

      Poista
  12. Ohhh how sweet! I love it! These little creatures that makes it a pleasure to share the earth with. We have a couple of barn swallows making a nest outside my bedroom window. I have never seen a yellow spider. Very pretty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you so much for your comment, Angela! I'm so happy that we have many birds in our garden. I love their sing and admire their flight.
      Have a blessed, nice summer! <3

      Poista
  13. Olipa ihana eläinpostaus! En olekaan kuullut, että pääskytkin voivat olla äksyjä pesäalueestaan.
    Meillä on maalla talon räystäissä tervapääskyn pesiä, mutteivat ole koskaan käyneet agressiiviseksi.Joskus kun istuu pihalla, lentävät kyllä niin läheltä nuolina, että tuntuu kuin sulat viistäisivät naaman yli.:)Ehkä eivät kuitenkaan koe meitä uhkana kun pesät on aika korkealla.Lintuja on niin ihana seurata.Me seurailimme uunilinnun pesimäpuuhia, sillä oli pihapensaassa pesä.Luuli harhauttavansa meitä joka kerran kun sinne lennähti eri puolilta.
    Meillä on pörriäishotelleja omasta takaa, kun on lahoja kantoja ja jätämme paljon villikukkia pihalla ajamatta myös,talkoissa mukana ollaan.
    Onpa jännä tuo keltainen hämis!
    Kauniita kesäpäiviä sinne Sinulle Piipe!<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, talkoissa kannattaa olla ja pelastaa pörriäisiä. Mekin jätämme aina osan nurmikosta ajamatta ja villikukat saavat rehottaa rauhassa. Mukavaa, että omalla pihalla on monenlaista lentoliikennettä.
      Ihanaa kesää Sinulle ja onnellista juhannusaikaa! <3

      Poista

Kiitos kommenteistasi! Kiva, kun piipahdit Kylätiellä!