sunnuntai 5. tammikuuta 2020

LUISTELIJAT LAMMEN JÄÄLLÄ

Kun poikani olivat pieniä, he katsoivat aina ja yhä uudestaan erästä Disneyn videota (vhs-kasetilta), jossa luistelijat luistelevat lammen jäällä ja taustalla kuuluu biisi "Luistelijat lammen jäällä..."
No, piirrostarinassa on jännittäviä kohtia, kun toinen luistelijoita joutuu veden varaan ja sitten metsän eläimet pelastavat hänet.

Ei voi mitään, mutta laulu nousi taas jostain mielen sopukoista, kun astelimme iltapäivällä  lammen rantaan ja pistimme luistimet jalkaan. Aamulla käytiin ensin kairaamassa jäätä ja todettiin, että kovaa jäätä oli ainakin 25-30 centtiä. Siispä soitimme veljeni ja hänen vaimonsa meille ja neljästään päästiin kiitämään. Oltiin ensimmäistä kertaa luonnonjäillä.


Ostin viime talvena retkiluistimet ja teriin sopivat monot, mutta en vielä silloin päässyt kokeilemaan, pysynkö pystyssä vai en. Luistelu onkin aika erilaista niillä kuin kaunoluistimilla, joita olen aiemmin käyttänyt. Kertaalleen kaaduin komeasti, mutta sitkeän harjoittelun jälkeen pääsin rytmiin kiinni ja olin tyytyväinen itseeni.



Olipa tosi kiva luistella! Tosin uskon, että huomenna voivat lihakset olla kipeät. Retkiluistelu voi olla todella hauskaa, kunhan malttaa ensin vähän harjoitella ja oppii luottamaan itseensä.
Kaukaloluistelua pääsenkin sitten harjoittamaan monena päivänä, kun pidän eskareilleni luistelukoulua. 

Sen verran oli pakkasta, että aamulla kairattu reikä oli jo iltapäivällä jäätynyt umpeen. Hieno talvipäivä!

19 kommenttia:

  1. Kaunis luonnon jää.
    Ja kaunis keli :-)

    Meilläkin aurinko paisteli, mutta pakkasta oli vain muutama aste.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa oli luistella sellaisessa säässä. Tänään keli onkin jo ihan toisenlainen.
      Mukavaa loppiaista Sinulle!

      Poista
  2. Tuollaisia retkiluistimia en olekaan koskaan nähnyt.Ihanaa luistella luonnon jäällä;luistelu on se mitä kaipaan näin talvella, olin kova luistelemaan. Tässä lähelläni on jäähalli,mutta se ei ole sama asia. Hyvää viikkoa sinulle Piipe.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi on, että luonnonjäillä on ihan erilaista viilettää kuin jäähallissa. maisemista ja auringonpaisteesta voi nauttia samalla, kun viilettää pitkin jään pintaa.
      Retkiluistimet ovat erilliset terät, jotka kiinnitetään monoihin. Vaatii vähän opettelua luistella niillä.
      Hyvää loppiaista Sinulle!

      Poista
  3. Oi, luistelu ❤️ Minä mietin, että uskallanko enää, etten telo itseäni... Retkiluistimia en ole koskaan kokeillut. Onko niillä helpompi luistella kuin kaunoilla? Vai vaikeampi? Kerran vaan kaaduit :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä retkiluistimilla on aika lailla erilaista luistella kuin esim. kaunoilla. Vei aikansa, ennen kuin opin rytmin ja uskalsin lähteä viilettämään pitkillä vedoilla. Taitamattomuudestahan se kaatuminen johtui. Arvaa, onko lihakset kipeänä. ;)
      Leppoisaa loppiaista, Rita!

      Poista
  4. No nyt ymmärrän, kun kommentoit yhtä kuvaani, kuinka olisi kiva viiletellä merenlahdella! :)
    Minä pistin kaunarit ensimmäisen kerran lapsuuteni jälkeen jalkaani avoanoppini järjestämillä laskiaisriehoilla männä vuosina.Ja kaukalon reunoista pidellen pystyin pysymään pystyssä! :D
    En koskaan ollut kummoinen luistelija koulussakaan, tuona päivänä annoin periksi samantien, etten olisi katkonut luitani.
    Uskon, että lihaksesi ovat saattaneet kipeytyä, jos olet joutunut hiukan jännittämään etenemistäsi.Mutta ihan varmasti hauskaa puuhaa kun oppii menemään kovaa vauhtia! :)
    Ja mikäs noissa maisemissa auringonpaisteessa on ollut luistellessa!<3
    Hyvää loppiaista Piipe!<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilen oli kyllä tosi kivaa luistella, kun auringonpaiste siivitti matkantekoa. Kyllä luistelu vaatii aina alussa totuttelua ja huomaan, että mitä vanhemmaksi tulee, sen epävarmempaa on pystyssä pysyminen. Työn puolesta pitää olla luistimilla joka talvi. Välillä vaan miettii, että kun työvuosia on vielä edessä melkoisesti, mahdanko enää loppuvuosina pystyä moiseen puuhaan.
      Hyvää loppiaista Sinullekin! <3

      Poista
  5. Kiitos, marja-terttu! Kyllä eilinen luistelu oli kivaa, mutta lihakset ovat tänään aika kipeät. ;)
    Lunta on meilläkin nyt vähän (viikon aikana sulivat), mutta jäätä oli ainakin lammella eilen ihan hyvä määrä. Olen arka menemään luonnonjäille, joten siksi halusin, että tarkastetaan jään paksuus kairalla ennen luistelua.
    Hyvää loppiaista myös Sinulle!<3

    VastaaPoista
  6. Oli varmasti mukavaa! Minä en ole koskaan kokeillut retkiluistelua, ja kaunoluistintenkin päällä olen ollut viimeksi 90-luvulla, silloinkin muistaakseni vain kerran... Vieläköhän sitä pysyisi pystyssä?! 😂 Tuntuu tekevän tiukkaa tavallisilla kengilläkin silloin, kun oikein on jäätikköä... Retkiluistelu kuulostaa kyllä mukavalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Retkiluistelu on kivaa, mutta vaatii kyllä totuttelua ja ennen kaikkea kestäviä jäitä. Ohuelle jäälle en suostuisi menemään.
      Kokeilepa joskus, jos saat vaikka luikkarit lainaan.
      Ihanaa alkanutta vuotta Sinulle!

      Poista
  7. Hui mitä kokemuksia! Varmasti kivaa päästä luistelemaan luonnon jäälle. Täällä ei ole vielä jäätä meressä enkä uskaltaisi muutenkaan luistimille. Tässä vuosia sitten kokeilin, kun vein Israelin porukkaa jäälle koulun kaukaloon. Oli taidot vähän ruostuneet...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minullakin on joka talvi sama juttu: ensin huojun ja kaatuilen, mutta en kuitenkaan luovuta. Lapsiryhmä pitää pakostakin luistintaidot edes jonkinlaisessa vireessä, mutta vapaa-aikanakin on kiva viiletellä jäällä. Toivottavasti luistelukelejä vielä tulee sekä teille että meille. Viime yönä satoi sen verran lunta, ettei jäällä olisi nyt kiva olla.
      Onnellista alkanutta vuotta!

      Poista
  8. Hienoa, että pääsit retkiluistelun makuun! Eipä ole meillä täällä tarvittu luistimia eikä suksia tänä talvena. Sentään oli tänä aamuna maa valkoinen, mutta päivän plussakeli on jo sulattanut lähes kaiken. Mahtaako meille tänne lounaaseen tulla talvea ollenkaan?!
    Hyvää alkanutta vuotta sinulle ja perheellesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oletko Sinä retkiluistellut paljon? Merellä olisi varmasti ihanaa viilettää, mutta kyllä jäiden paksuudesta pitäisi olla hyvin tietoinen, enne kuin lähtee kiitämään.
      Toivottavasti talvi yltää teillekin! Hiihtämään täälläkään ei vielä kunnolla päästä, kun lumet ovat sulaneet paikoin.
      Siunausta alkaneeseen vuoteen! <3

      Poista
  9. Siitä on aikaa, kun olen ollut luistimilla. Noinkohan enää onnistuisi. Mutta järven jäällä aikoinaan opin luistelemaan ja olihan ne ekat omat luistimet ihanat. Niissä oli sellainen karvareunus nilkan ympärillä. Noi retkiluistimet näyttää metkoilta. Teillä on ollut mukava päivä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapsuudessa en tainnut muualla luistellakaan kuin luonnonjäillä. Sitten isompana pääsi luistimia kokeilemaan koulun pihan jäällä.
      Kyllä, oli meillä mukavaa, mutta kyllä oli lihaksetkin kipeät tunnin luistelun jälkeen.
      Onnellista viikon jatkoa, Johanna!

      Poista
  10. Hurmaavan näköistä viilettelyä! Eikö sitten lainkaan pelota jään kestävyys? Meillä on lunta varamsti kaikilla järvillä ja lammilla 0.5 - 0.80 cm vähintään. Eihän siinä voisikaan luistella. Teidän laajoilla järven selillä tuuli vie enemmät lumet pois. Näin luulen.
    Tosin minä en osaa luistellakaan, eikä minulla koskaan ole ollut luistimia.
    Hyviä viilettelyjä jäillä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Aimarii! Olen arka menemään jäälle ja siksi halusin varmistaa kairaamalla, että jäätä on todella paksusti. Viime lauantaina oltiin mökkirannassa ja kovasti sielläkin oli jäätä luistelua varten. Oli ihan mahtavat jäät!
      Mukavaa tammikuun jatkoa Sinulle!

      Poista

Kiitos kommenteistasi! Kiva, kun piipahdit Kylätiellä!