maanantai 8. heinäkuuta 2019

TUKHOLMAN TOINEN PÄIVÄ JA KOTIINPALUU (Del 2)

Djurgården osoittautui niin kivaksi paikaksi, että ajelimme raitsikalla sinne vielä toisenakin päivänä. Puistoissa oli leppoisaa käyskennellä ja katsella hehkuvia ruusuja talojen pihoissa, mutta myös tutustua Ruotsin historiaan. Suuntasimme Vasa-laivamuseoon ja matkallakin riitti ihmeteltävää:
Tunteita nostattanut Estonian uhrien muistomerkki, johon on kaiverrettu kaikkien turmassa hukkuneiden nimet.Vasa-laivalla on lyhyt ja surullinen historia. "Vasa-laiva kallistui ja upposi ensimmäisellä matkallaan Tukholmassa 1628. Vietettyään 333 vuotta merenpohjassa mahtava sotalaiva nostettiin ja sen matka saattoi jatkua. Nykyisin Vasa on maailman parhaiten säilynyt 1600-luvulta peräisin oleva laiva, ja se on esillä erityisesti sitä varten rakennetussa museossa Tukholmassa. Vasa on ainutkertainen taideaarre, ja se koostuu 98-prosenttisesti alkuperäisosista ja sadoista puisista veistoksista." (www.vasamuseet.se)
Näin loisteliaalta laivan perä näytti. Maalit ovat vuosisatojen kuluessa raapiutuneet pois.Samoin on käynyt muille koristeille. Pienoismalli näytti, miten upeasti koristeltu laiva oli.


"1600-luvulla ei vielä ollut käytössä teoreettisia malleja laivan vakauden laskemiseksi ja niiden rakentaminen perustui aikaisempaan kokemukseen. Jos käyttöön haluttiin ottaa teknisiä uutuuksia, täytyi edetä kokeilemalla. Vasan tapauksessa tällainen oli raskaiden tykkien sijoittaminen kahdelle kannelle. Vasan vesilinjan yläpuolisesta osasta tuli liian raskas eikä laiva ei siksi pystynyt palaamaan takaisin pystyasentoon kallistuttuaan tuulen voimasta."
 "10. elokuuta 1628 Vasa lähti matkaan kiinnityspaikastaan Tre Kronor -linnan alapuolelta. Tykkiportit olivat avoinna, kaikki tykit oli vedetty paraatiasentoon ja niistä ammuttiin kunnialaukauksia. Suuri laiva lipui hitaasti ulos satamasta. Muutaman tuulenpuuskan jälkeen laiva kallistui voimakkaasti. Vesi alkoi virrata sisään avoimista tykkiporteista ja Vasa upposi. Laivalla olleista 150 ihmisestä vähintään 30 kuoli. Ehtisi kulua 333 vuotta ennen kuin Vasa näkisi uudelleen päivänvalon." Haaksirikossa riitti päivittelemistä myös aikalaisissa.

 
  
Aika suunnata vielä muualle.  Abba-museossa ei  käyty, mutta vähän piti kuitenkin hassutella pihassa.
Oli aika palata kotiin. Adjö, Sverige!


Kotimatkalla poikkesimme vielä Hämeenlinnassa ja Aulangolla. Minä en torniin kiivennyt, kun huimasi jo näköalatasanteella, mutta onneksi rohkeimmat meistä kapusivat portaat huipulle asti. Ihanat olivat maisemat! Ei ihme, että Sibelius sai innoituksen Finlandian säveltämiseen juuri täällä.


                                                                  Det var en trevlig resa!

30 kommenttia:

 1. Upeita paikkoja, kaikki näyttää niin kauniilta:) Ja ihana Aulanko, yksi kauneimmista paikoista mitä tiedän.Lapsena tuolla tuli käytyä muutaman kerran, ja myöhemmin sitten isonakin. Kaunista viikkoa Piipe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle Aulanko oli ihan uusi käyntikohde. Tosi upea paikka.
   Suloista viikon jatkoa Sinullekin, Jael!

   Poista
 2. Nå det var verkligen en trevlig resa ❤
  Vasa-museosta olen aina tykännyt ❤ Ja ensi kerralla menette sitten ABBA-museoon, se on mielenkiintoinen ja osallistava ❤ Ja eihän kaikkien tarvitse torneihin kiipeillä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puolisokin totesi Djurgårdenissa, että tännehän voisi tulla vielä uudemman kerran. Jospa sitten sinne ABBA-museoon.
   Joo, minusta ei ole torneihin kiipeilijäksi; on hyvä pitää jalat tukevasti maan kamaralla. :)

   Poista
 3. Kiva kuvasarja, kiitos kun jaoit tämän. Hyvät kuvat kivoista paikoista. Minullekin nuo Tukholman paikat ovat tuttuja. Aulangolla en ole koskaan käynyt. Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiios, Anneli! Minäkin kävin vasta nyt ensimmäistä kertaa Aulangolla. Tosi hieno paikka keskellä kauniita maisemia.
   Kiitos samoin! Toivotaan, että vähän jo lämpenisi.

   Poista
 4. Oi että miten hienoja paikkoja ja maisemia ♥️ Ja tuo Aulanko, vau! Siellä on kyllä ihan ehdottomasti päästävä vielä jonain päivänä käymään.
  Korkeat paikat pelottavat minuakin, mutta onneksi löytyy aina niitä rohkeampia, jotka uskaltavat kavuta korkeuksiin kuvaamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aulanko on niin hieno paikka! Kannattaa ehdottomasti poiketa siellä.
   Minulla on ihan kamala korkeanpaikankammo, joten en olisi millään pystynyt kiipeämään torniin. Onneksi puoliso kävi ylhäällä ja otti maisemakuvia.

   Poista
 5. Voi miten nättiä. Alkoi heti tehdä mieli lähteä reissuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuta kuin laukkuja pakkaamaan ja matkatilausta tekemään! :)

   Poista
 6. Hienoja reissukuvia!
  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
 7. Kyllä teillä on ollut hieno ja mielenkiintoinen reissu! Tuo Vasa-laiva olisi jännä nähdä joskus ihan omin silmin. Tuo ylin kuva, jossa puuaidan takaa näkyy ruusuja, on aivan ihana ja tunnelmallinen!

  Näkötorneissa on kiva käydä ja nähdä upeita näköaloja. Itse kävin viime viikolla Tornion näkötornissa, josta näkee kätevästi sekä Suomea että Ruotsia. Olen suunnitellut, että tekisin myös reissupostauksen, kunhan inspis iskee tässä joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reissu oli oikein mukava ja paljon mielenkiintoisia kohteita saimme nähdä. Postaustasi odotellen! Minusta on kiva katsella bloggaajien reissupostauksia. :)

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Kiitos, kun reissasit "mukana" näiden kuvien myötä. :)

   Poista
 9. Kiitos virtuaalimatkasta. Hienoja ja mielenkiintoisia kuvia sekä tässä että edellisessä postauksessasi!

  Aulanko on kaunis paikka!

  VastaaPoista
 10. Kiitos, Sirpa! Ihanaa viikonloppua Sinulle! <3

  VastaaPoista
 11. Vastaukset
  1. Thank you, Angela! Stockholm is a very nice city.
   Have a nice sunday! <3

   Poista
 12. Olihan upea mielenkiintoinen matka teillä, hienot kuvat. Surullista vaan että laivan loppu oli ikävä tapahtuma :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se todellakin oli! Itsekin mietin, että mahtoi rakentajia ja kuningastakin harmittaa, kun vuosien työ ja paljon rahaa niellyt projekti upposi lähes välittömästi vesille päästyään.

   Poista
 13. Excellent photo report.
  Have a nice weekend
  Maria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you, Maria! Have you ever been in Stockholm and in Sweden?
   Have a calm sunday!<3

   Poista
 14. Olipa tässä postauksessa historian siipien havinaa. Mieluusti lähtisin itsekin katselemaan samoja paikkoja. Joten kiitän matkakuumeen nostattamisesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Johanna! Oli oikein mukavaa päästä käymään Tukholmassa (todella) pitkästä aikaa.

   Poista
 15. Kiitän mielenkiintoisesta retkestä naapuriin!<3 Olen niin paljon kuullut tuosta Vasa-laiva museosta, että se pitäisi nähdä ominkin silmin kyllä joku päivä.
  Mukavaa kesäviikon jatkoa!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mirjam-Matilda! Vasa-laivan ja kaiken siihen liittyvän rekvisiitan näkeminen oli kyllä elämys. Suosittelen tuota museokäyntiä.
   Suloista tiistaipäivää Sinullekin!

   Poista
 16. Kiitos opastuksesta! Onpa upea laiva tuo Vasa. Kyllä varmasti on ollut kova isku, kun tuollaisen valtaisan työmäärän jälkeen laiva on heti uponnut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Häivähdys!
   Ajattelin ihan samaa: vuosien työ ja uurastus sekä laivaan satsattu valtava rahamäärä valuivat hetkessä merenpohjaan. Surullista. Onneksi laiva on nyt museokävijöiden ilona ja ihmettelyn aiheena.

   Poista

Kiitos kommenteistasi! Kiva, kun piipahdit Kylätiellä!