lauantai 19. lokakuuta 2019

SYYSLOMALLA PÄÄKAUPUNGISSA

Tänä vuonna sain syyslomaa vain kolme päivää. Keskiviikkona leivoin pitkästä aikaa ruisleipää ja torstai-aamuna hyppäsin bussin kyytiin ja matkustin Helsinkiin.
Laukaalainen Tuija Lauttaanaho järjestää lyhyempiä kotimaan matkoja ja joskus myös reissuja ulkomaille. Tällä kertaa matkattiin siis tutustumaan uuteen kirjastotalo Oodiin ja seuraavana päivänä käytiin vielä Musiikkitalossa.

Oodi valmistui viime vuonna ja kaikkien yllätykseksi kirjastotalosta on muodostunut todellinen suosikkipaikka ja tutustumiskohde. Tällä hetkellä kävjöitä on ollut reilut 2,5 miljoonaa ja oppaamme mukaan 3 miljoonan kävijän raja rikkoutunee vielä tämän vuoden puolella. No, en kyllä yhtään ihmettele, miksi Oodi on niin suosittu. Rakennuksessa on kolme julkista kerrosta. Varsinainen kirjasto eli Kirjataivas on ylimmässä kerroksessa, kakkoskerroksessa on mahdollisuus harrastaa, sillä sieltä löytyy ompelukoneista 3D-tulostuskoneisiin, mahdollisuus äänittää tai tehdä omaa elokuvaa, jopa pieni keittiö omia juhlakokkauksia varten on vuokrattavissa. Katutason kerroksessa sijaitsevat mm. elokuvateatteri sekä kokoustilat.Ylempiin kerroksiin voi mennä liukuportaita pitkin tai sitten eksoottisia kierreportaita käyttäen. Rakennusvaiheessa  järjestettiin avoin kysely siitä, kenelle kirjasto kuuluu. Vastaukset tallennettiin portaikon Omistuskirjoitus -teokseen, jonka on tehnyt taiteilija Otto Karvonen.


Ah, todellinen Kirjataivas kolmannessa kerroksessa! Valoisuutta, avaruutta, lukunurkkauksia, pallotuoleja, oikeita puita sekä hienot näköalat sekä Töölönlahdelle että Eduskuntatalolle päin.


Oodi on valittu tänä vuonna maailman kauneimmaksi uudeksi kirjastoksi. Rakennus on myös osoitus suomalaisesta korkeatasoisesta arkkitehtuurista, jossa on mm. hyödynnetty kotimaista puuta rakennusmateriaalina. Kelpaa tätä suitsuttaa!

17 kommenttia:

 1. Hienot kuvat ja onpas kivannäköinen paikka tuo Oodi! Mukavaa viikonloppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi ihana, mielenkiintoinen ja vaikuttava kirjasto, jonne kannataa poiketa, jos käy pääkaupungissa.
   Kiitos, Päde!

   Poista
 2. On niin upea rakennus ja paljon siellä on ihmisiä.
  Hieno esittelykin Odista, suusrkiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyslomaviikon takia siellä oli paljon väkeä ja myös ulkomaisia vierailijaryhmiä tutustumassa arkkitehtuuriin, mutta oppaan mukaan ihan tavallisina arkipäivinäkin kävijöitä riittää runsaasti. En yhtään ihmettele; minäkin olisin siellä vähän väliä, jos asuisin Helsingissä.

   Poista
 3. Kiitos upeista kuvista! Oodi on vielä näkemättä ja tarkoitus oli siihen töiden merkeissä tutustua alkukuusta, mutta matka jäi minulta sairastumisen takia väliin. No - ehtiihän tuonne, jos Luoja suo.
  Hyvää viikonloppua sinulle, Piipe <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että pääset vielä käymään Oodissa! Olin täysin myyty rakennuksen kauneudelle ja monipuolisuudelle.
   Lempeää pyhäpäivää Sinullekin! <3

   Poista
 4. Kiitos Oodin esittelystä! Minäkin olen toistaiseksi päässyt ihailemaan sitä vain ulkoapäin... Kaunista ja kekseliästä - ja esim. nuo yhteiskäytössä olevat ompelukoneet, nerokasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oodi on uskomattoman monipuolinen, yleishyödyllinen rakennus harrastusmahdollisuuksineen. Joku siellä näytti nytkin ompelevan vaatetta. Älykäs ratkaisu, sillä eihän kaikilla ole mahdollisuutta hankkia esim. ompelukonetta.

   Poista
 5. Hesassa kyllä riittää kateltavaa, aina nousee pystyyn mitä hienoimpia rakennuksia,
  turussa myös on uusi kirjasto ollut muutaman vuoden, pitää kait sit käydä kun se tunnin juna tulee tku-hki välille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käväise ihmeessä jossain vaiheessa Oodissa. Jos meillä olisi ollut enemmän aikaa (olin ryhmämatkalla), olisin istahtanut rauhassa aistimaan kirjaston tunnelmaa.

   Poista
 6. Upealta kirjastolta kyllä vaikuttaa se Oodi! Minunkin pitäisi päästä käymään siellä joskus. Kuvasi ovat myös upeita! Kiva että sait tehdä vähän syyslomareissua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oodi on kyllä niin hieno kirjasto, joten kelpaa sitä esitellä. Jos asuisin Helsingissä, olisin ehdottomasti tämän kirjaston vakiasiakas.
   Tervetuloa lukijoiden joukkoon! <3

   Poista
 7. Kiitos hienosta kuvasarjasta. Kävin viime viikolla itsekin Oodiin tutustumassa, mutta kuvia tuli vähemmän. Arastelen kuvata paikoissa, joissa on paljon ihmisiä. Oodi on minusta hieno rakennus. Sitä kelpaa esitellä ja olla siitä ylpeä.

  VastaaPoista
 8. Eikös olekin hieno tuo Oodi ❤️
  Hyvää viikonloppua (kyllä: omani on alkanut jo :D toki la on töitä...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oodi on niin hieno! Jos asuisin Helsingissä, olisin tuolla joka viikko monena päivänä. Hyvä käyntikohde!

   Poista
 9. Wow!
  I love such modern architecture.
  Hugs and greetings from Poland.
  Lucja

  VastaaPoista

Kiitos kommenteistasi! Kiva, kun piipahdit Kylätiellä!