torstai 9. toukokuuta 2019

VIIKONLOPUN KULTTUURIPLÄJÄYS

Viime viikonloppuna osallistuin kahteen erilaiseen kulttuuririentoon. Ensimmäiseen oli liput hankittu jo lokakuussa, toiseen osallistuin ystävän vinkkauksesta ihan hetken mielijohteesta.

Perjantaina ajeltiin puolison kanssa Lievestuoreelle uuutukaisen koulun juhlasaliin. Syksyllä -18 paikallislehdessä oli ilmoitus, että koululla esitetään Kiviä taskussa, Martti Suosalon ja Mika Nuojuan huippusuosittua näytelmää. En ehtinyt ilmoittautua ihan ensi rytäkässä ja kun viimein soitin ja tilasin liput, saimme istumapaikat  melkein takarivistä. No, nopeat voittavat aina. Tosin kohtuullisen hyvin näimme esityksen, vaikka tekstistä ei ihan joka kohdassa saanut selvää.
 Vaikka Suosalo ja Nuojua ovat esittäneet ko. näytelmän "Liepeellä" jo useampana vuonna, riitti katsojia tähänkin näytökseen. 550 katsojaa on ihan kelpo määrä pienelle paikkakunnalle. Jyväskylän kaupunginteatterin ko. vierailunäytöksessä paikat menevät heti kuin kuumille kiville, joten ulkopaikkakuntalaisia oli varmasti melkoinen määrä perjantain näytöksessäkin.

Näyttelijäsuoritukset olivat hengästyttäviä. Käsittämätöntä, miten upeasti Nuojua ja Suosalo vaihtoivat esittämiään roolihenkilöitä ihan vaan  lennosta, muuttivat ääntään, kehonkieltään, esittivät milloin naisfilmitähteä, vanhaa ukkoa tai pikkupoikaa. Ei voi kuin ihailla tuollaista ammattitaitoa! Teksti sen sijaan vähän harmitti,kun jutut kuitenkin keskittyivät navan alapuolelle. No, joka tapauksessa esitys on nyt nähty ja muutamissa kohdissa sai nauraakin sydämensä pohjasta.Lauantaina soittelin ystävän kanssa pitkästä aikaa ja siinä jutustelun lomassa tuli puhe Dome Karukosken ohjaamasta uudesta elokuvasta Tolkien. Olin juuri lukenut lehdestä elokuva-arvostelun ja ajatellut meneväni jossain vaiheessa katsomaan filmin. Ystävällä oli samat ajatukset ja päätimme heti seuraavana päivänä toteuttaa aikeemme. Tällä kertaa ei ajeltukaan Jyväskylään vaan Äänekoskelle pikkuiseen elokuvateatteri Hirveen. Säästyimme jonottamiselta ja pitkien mainosten sarjalta ennen elokuvaa.  Tämä teatteri ei suotta prameile, joten liputkin ovat edullisempia kuin esim. Jyväskylässä.

Elokuva oli hienosti toteutettu, mutta ihan ihon alle se ei mennyt. Filmissä oli paljon viittauksia Tolkienin suurteokseen Taru sormusten herrasta, mutta mikä meille suomalaisille on tietysti hienoa on se, että elokuva tuo esiin suomenkielen vaikutuksen Tolkienin kehittämään haltiakieleen. 

Moni muukin oli viikonlopun aikana tehnyt saman päätöksen kuin me ystäväni kanssa ja mennyt katsomaan elokuvan. Olitko Sinä yksi heistä? Saa nähdä, saako Karukosken elokuva mainetta ja kunniaa esim. Yhdysvalloissa.12 kommenttia:

 1. Taru sormusten herrasta tai Tolkien ei ollenkaan ole minun juttu.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taru sormusten herrasta, ainakin se elokuvatrilogia on hienosti toteutettu, mutta joitakin kohtia olen itsekin joutunut hyppimään yli väkivaltaisuuden takia.
   Suloista äitienpäivän viikonloppua Sinullekin! <3

   Poista
 2. Wonderful and great movies. We love movies and usually order them via netflix. Have fun with all these new movies.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I don't go very often to cinema but this Tolkien- movie was intresting and I wanted to see because of the finnish director.
   Have a nice weekend, Angela! <3

   Poista
 3. Olen ajatellut mennä Karukosken elokuvan katsomaan, kun se tulee naapurikylän pieneen elokuvateatteriin. Naapurit olivat käyneet leffan eilen katsomassa ja mies oli nukahtanut elokuvan alun hitauteen. Haluan kuitenkin nähdä elokuvan ihan itse ja tehdä päätelmät oman kokemuksen pohjalta.
  Suosalo on lahjakas näyttelijä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä elokuva oli aika verkkainen nimenomaan alussa, mutta silti suosittelen sen katsomaan.
   Onnellista äitienpäiväviikonloppua, Between! <3

   Poista
 4. Mukavia kulttuuritapahtumia:) Tuo Tolkien elokuva olisikin mukava nähdä, vaikka en olekaan mikään Sormusten Herra ym,. fani.
  Mukavaa viikonloppua Piipe:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tolkienin henkilöhistoriaan oli mukava tutstua elokuvan myötä. Sitä en tiedä, miten paljon siinä oli faktaa, miten paljon fiktiota, mutta ihan katsottava elokuva. SUosittelen!
   Aurinkoista, onnellista viikonloppua!<3 Juhlitaanko Israelissa nyt äitienpäivää?

   Poista
 5. Odotan innolla näkeväni Tolkienin ❤ Hobitit ja Sormusten herrat ovat "niiin mun juttu" ❤

  Näyttelijöiden muuntautumisihmettä roolista toiseen ihailin itse viimeksi Supernaiivissa esim. Jouni Salon ollessa välillä pikkupoika, isoisä, isä ja "ämericäläinen" kirjastovirkailija-tar :)

  Kiva kulttuuripläjäys sinulla ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosalon ja Nuojuan taitoa oli huikaisevaa katsoa. Tuollainen suoritys on henkisesti ja fyysisestikin tosi rankka, mutta onhan heillä toki jo yli 200 esityskertaa takana, joten kokemustakin on.
   Menepä ihmeessä katsomaan Tolkien! Ihan kovin suuria tunneheilahduksia se ei minussa aiheuttanut, mutta nämähän ovat aina henkilökohtaisia kokemuksia. Joka tapauksessa hienosti toteutettu filmi.
   Onnellista, suloista äitienpäivää! <3

   Poista
 6. Suosalo on yksi lempparinäyttelijöistäni.Tolkienin haluan mennä ilman muuta katsomaan ja toivon sille mainetta maailmalla.Minä usein unohdan nämä uutuudet ja kiva ylläri on sitten kun tulevatkin ensi-iltaan telkkariin.Jotkut visuaalisesti hienot elokuvat on kyllä mentävä katsomaan isolta lakanalta.Taru sormusten herra sarjaan olen jo totaalisen kyllästynyt.On uusittu jo telkkarissakin niin monta kertaa,ja isäntä katsoo ne mielellään joka kerta...😉
  Kolmikko oli vaikuttava silloin ensimmäisillä kerroilla kun kävimme ne omieni ja isännän lapsien kanssa isiviikonloppuina katsomassa lähinnä lasten iloksi.
  Ihanaa äitienpäivää Piipe!❤🌱

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosalo on minunkin lempparini ja siksi hankinkin liput esitykseen.
   Taru sormusten herrasta-trilogian olen myös nähnyt pariin kertaan, mutta enää ne eivät sykäytä enkä ole katsonut lukuisia uusintoja. Kenties vielä joskus...
   Suloista äitienpäivää myös Sinulle! <3

   Poista

Kiitos kommenteistasi! Kiva, kun piipahdit Kylätiellä!