sunnuntai 4. syyskuuta 2016

SATEELLA SIENET SYNTYVÄT, PUOLUKAT PUNAAVAT POSKIAAN

Tänä syksynä (ja loppukesänä) on ollut sienestäjän unelmasää. Koska puolisoni on innokas sienestäjä ja erinomaisten sieniruokien tekijä, olemme nautiskelleet metsän antimista monena päivänä. Tunnustan: minä olen huono tunnistamaan sieniä enkä nuorempana halunnut syödäkään niitä, mutta kummasti makutottumukset muuttuvat vuosien vieriessä. Onneksi muuttuvat, sillä olen nykyisin melkoinen sienillä herkuttelija.

Jätän suosiolla keräilyn puolisolleni ja menen itse sienimetsään kameran kanssa. Ja yleensä kameran linssiin osuvat vain myrkylliset, mutta niin kauniit kuvauskohteet:




Kylätien laidalla kasvaa tatteja, mutta siitä niitä on turha poimia. Tämä tatti seisoi tömäkästi ja oli kuin puolukoilla katettu ruokapöytä.
Metsässä muuten onkin punaisenaan puolukkaa. Viikko sitten kävin kälyni kanssa puolukassa. Reilut neljäkymmentä litraa saimme kerättyä ja marjaa jäi mättäille vieläkin vaikka kuinka paljon. Kaiken lisäksi mustikkaakin löytyi runsaasti. Pakko niitäkin oli kerätä edes pieniä määriä.
 En mielelläni mene tähän aikaa vuodesta marjametsään niiden viheliäisten hirvikärpästen takia (kärpäsiä löytyi hiuksista suojatakista huolimatta), mutta toisaalta viime sunnuntaina ei olisi voinut olla parempaa säätä kerätä punaposkista puolukkaa talteen ja tulihan samalla reissulla parannettua maailmaa. Lapsuuden maisemissa sielu lepäsi. Ennen kotimatkaa sain vielä tädiltäni pari sangollista omenia, jotka ovat huvenneet viikon aikana mukavasti.



Tänään ei ole marjastuskeliä, sillä taas vaihteeksi sataa vettä. Aamulla aikaisin, kuuden jälkeen, maailma näytti erikoisen väriseltä. Aurinko nousi ja punasi pilvet, vettä sataa tihuutti ja taivaalle piirtyi kokonainen, upea sateenkaari. Se oli ohikiitävä hetki kestäen vain muutaman minuutin, mutta sentään sain sen ikuistetuksi. Upea aloitus tälle päivälle.





21 kommenttia:

  1. Hienoja kuvia. Kärpässienet on kauniin värisiä. Harmi, että ovat myrkyllisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Satu!Kärpässienet ovat todella upean näköisiä enkä malta olla kuvaamatta niitä joka syksy. :)

      Poista
  2. Upeita kuvia ja värimaailmaa. Kyllä nyt luonto antaa satoa runsain mitoin. Harnmistus vaan nuo hirvikärpäset, ei niitä ennen ollut..
    Hyvää syyskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttuli, kiitos! Hirvikärpäset on kyllä niin inhottavia seuralaisia metsässä ja joskus niitä on eksynyt jopa pihapiiriimme. Liekö kulkenu hirvi pihan poikki jonain yönä.

      Poista
  3. Onpa upean lila taivas! Minäkin taistelin eilen hirvikärpästen kanssa, mutta sanko täyttyi onneksi tosi nopeasti puolukoista. Mustikkaakin keräsin vielä viime viikonloppuna. Minun marjamaani ovat osittain vaihtuneet, kun tähän lähistölle on rakennettu uusia taloja. Ei viitsi ihan ikkunan alle mennä keräämään! Onneksi täällä löytyy marjamaita yllin kyllin.
    Meidän uusiin omenapuihin tulee vain 3 omenaa, mutta isälle hiukan enemmän. Eipä kyllä tarvi hilloja keitellä, tuo määrä syödään ihan muutenkin. Niin, ja sienistä en minäkään ymmärrä, paitsi värisienistä ja ne vasta myrkyllisiä ovatkin! Yritän nyt olla keräämättä niitä, kun en kuitenkaan aio värjäillä tänä syksynä.
    Mukavia syyspäiviä Kylätielle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Eeviregina! Meillä on pihassa kolme omenapuuta, mutta eivät ne satoa juurikaan tuota. Onneksi saamme melkein joka syksy omenia joko sukulaisilta tai ystäviltä, joille omppuja tulee niin paljon, etteivät ehdi itse syödä niitä. Omenahyvettä olen tehnyt oikein urakalla, mutta syönyt omppuja myös ihan siltään.
      Olisipa vielä joskus kiva kokeilla lankojen värjäystä. Olin aikoinaan yhdellä lankavärjäyskurssilla ja lankoja on vieläkin tallella, kun ne ovat niin kauniin värisiä ja kivoja katsella.
      Onnellista syksyn jatkoa Sinullekin!

      Poista
  4. Punainen kärpässieni on niin kuvauksellinen!
    Hienot värit taivaalla:)

    Mukavaa alkanutta syyskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa syyskuun jatkoa Sinullekin, Sirpa!
      Nuo taivaan värit olivat kyllä uskomattomat; sellaisia en muista aiemmin nähneeni.

      Poista
  5. Hienoja kuvia, etenkin nuo lopun erikoisen väriset maisemat.
    Teillä olikin oivallinen työnjako; kumpikin sai mukavat kotiintuomiset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Between! Joo, eikös vaan olekin mainio työnjako? :)
      Harvoin on varmaan tuollaista taivasta. Itse en ainakaan muista moista nähneeni.

      Poista
  6. Hienja kuvia Kärpäs sienet ovat niin kirkkaita houkuttelevia Meillä ei nyt tänä syksynä ole hirvikärpäsiä, aika paljon olen sienestänyt ja marjoja käynyt poimimassa saa olla ötököistä rauhassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa hienoa, ettei teilläpäin ole kiusaa noista ällöttävistä hirvikärpäsistä.Niiden esiintyminenhän on suoraan riippuvainen hirvikannasta.

      Poista
  7. Sienten sieni on kärpässieni, niin houkuttelevan värinen, mutta katala. En tunne myöskään sieniä, mutta aion kurssille viikon päästä.
    Eka hirvikärpäsen nitistin eilen. Ei niitä kovin hirmusti täällä onneksi olekaan.
    Onko sateenkaarikuvissa ollut joku suodin kamerassasi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi hirvikärpäset eivät ole vielä levinneet kovin laajasti sinne pohjoiseen. Liekö tekisi pahaa jälkeä porojen nahoissa?
      Suodatinta ei ollut, mutta salamvalolla kuvasin tuon taivaan ja ihan käsivaralla. Toisella kädellä koetin suojata kameraa vesitihkulta. Kuvia ei ole käsitelty muutoin kuin rajaamalla.

      Poista
  8. Kaunista syksyn satoa monin tavoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonto tarjoaa antimiaan: sekä vatsantäytettä, vitamiineja kuin silmänruokaakin. :)
      Kiitos, Marliska!

      Poista
  9. Sieniä miekin tykkään kuvata ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne ovat kiitollisia kuvauskohteita. Pysyvät jämäkästi paikoillaan. :)

      Poista
  10. Kauniita kuvia ja onpa muuten erikoisen värinen aamutaivas, upea!
    Meillä on mennyt niin päin että Metsästäjä on oppinut minun kauttani sienien ystäväksi ja juuri vähän aikaa sitten oli asiasta kovin iloinen kun taas huomasi miten ihania makunautintoja sienistä saakaan :)
    Olettepa saaneetkin aikamoisen määrän puolukoita :)
    Iloa alkaneeseen viikkoon <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Aliisa!
      Eikös vaan ole hyvä juttu, että makutottumukset muuttuvat?
      Perjantaina menen jälleen puolukkaan.Nyt niitä on metsät pullollaan.
      Ihanaa viikkoa Sinullekin!

      Poista

Kiitos kommenteistasi! Kiva, kun piipahdit Kylätiellä!