maanantai 1. toukokuuta 2017

LUTHERIN JALANJÄLJILLÄ, osa 1

Terveisiä keväisestä, vihreästä ja kukkivasta Saksasta, jossa vietin vajaan viikon loman. Jo reilu vuosi sitten päätin osallistua seurakuntamme järjestämälle matkalle itäiseen Saksaan, Lutherin kaupunkeihin. Matka toteutettiin reformaation (taitaa olla tunnetumpi uskonpuhdistuksena, vaikka sitä ilmaisua ei  virallisesti käytetäkään) 500-vuotisjuhlavuoden merkeissä. Juhlavuosi tuo tuhansia turisteja Saksaan eikä meidänkään ryhmämme ollut ainoa, vaikka suurin "ryysis" taitaakin ajoittua kesään ja syksyyn.

Ensimmäinen matkakohteemme oli Eisenachin kaupunki ja siellä Wartbugin linna, jossa Luther piileskeli vainoojiaan sekä käänsi yhdessätoista viikossa Uuden Testamentin saksankielelle. Luther piti tärkeänä, että tavallinenkin kansa saa lukea Raamattua omalla kielellään; katolisessa kirkossahan saarnattiin latinaksi eikä rahvas sitä juuri ymmärtänyt. Koska Raamattukin oli vain latinaksi, Luther teki ainutlaatuisen teon käännöstyöllään.

1067 perustettuun Wartburgin linnaan oli melkoinen kapuaminen, vaikka osan matkasta pääsimmekin bussilla. Näkymät 410 metriä korkealta kukkulalta olivat upeat. Vaikka osa linnasta on nyt remontissa, pääsimme silti näkemään niin hienoja juhlasaleja kuin myös Lutherin työhuoneen, jossa hän teki käännöstyönsä.
Linnakukkulalta laskeuduttuamme tutustuttiin kaupunkiin ja käytiin Luther- talossa. Siellä Luther piti majapaikkaa kouluvuosinaan opiskellessaan latinaa. 
Eisenach on viehättävä pikkukaupunki, jossa on vaikuttanut muitakin suurmiehiä. Säveltäjä Johan Sebastian Bach syntyi  tässä kaupungissa vuonna 1685. Hänelle omistetussa museossa kuulimme vanhoilla kosketinsoittimilla soitettua säveltäjämestarin musiikkia (olipa soittotaitoinen opas) ja näimme tietenkin Bachille kuuluneita  esineitä. Bach-tietouteni kasvoi tällä reissulla melkoisesti.


Näissä uruissa tarvitaan soittajan lisäksi palkeidenpolkija!Eisenachissa olisi voinut jopa viipyä pidempäänkin. Ehkä palaan tänne vielä joskus. Bussi kuljetti meidät kuitenkin seuraavaan kaupunkiin eli Erfurtiin, mutta siitä huomenna enemmän...

20 kommenttia:

 1. Onpa upean näköinen linna! Noissa maisemissa joskus pyörittiin asuntoautolla,mutta monta paikkaa jäi näkemättä. Ja ihanan virheää jo tuolla Saksassa! Sitä kohti mekin ollaan menossa, hyvää toukokuuta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linna oli upea ja näkemisen arvoinen. Arvaa vaan, miten imin itseeni vihreyttä. Oli vähän karua tulla lumiseen Suomeen,mutta kyllä se vähitellen vihertää meilläkin.

   Poista
 2. Mielenkiintoista luettavaa. Olisipa mahtava päästä ajelemaan noilla kärryillä. Varmasti kiva reissu, kiva kuulla lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ansu! Linnanpihaan oli tuotu monenlaista mielenkiintoista aikakauteen sopivaa esinettä, nämä kärryt olivat yksi viehättävimmistä esineistä.

   Poista
 3. Varmasti hieno kokemus teillä. Tällaisia matkoja voi sitten vanhana muistella. Näin minä teen kun en enää pitkille matkoille uskalla lähteä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä muisteltavaa minäkin nyt kerään ja matkustelen niin pitkään kuin terveyttä ja intoa riittää. Aina sitä oppii jotain uuttakin noilla matkoilla.

   Poista
 4. Wau! Arvelinkin, että upea matka tulossa... Alku ainakin aivan mahtava! Kiitos, kun saan olla mukana Lutherin (ja Tasku-Martin!) jalanjäljissä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon sulateltavaa riittää ja valokuvia katsellessa voi palata matkan tunnelmiin vielä jälkeenpäinkin. Kuvia tulikin otettua yli 660, joten muisteltavaa riittää. Kiitos, kun olet mukana matkassa! :)

   Poista
 5. Ihanan näköinen paikka! Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mirjam-Matilda! Linnassa käynti oli ainutlaatuinen kokemus, vaikka alastulo vähän jännittikin; minä kun olen niin korkeanpaikankammoinen.

   Poista
 6. Schöne Bilder von der Wartburg und von Eisenach. Auch in Erfurt gibt es viel zu sehen.Wünsch eine schöne Reise.

  Noke

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Danke Noke! Ich hatte wirklich so eine tolle und intressante Reise in östlichem Deutschland. Die Städte sind sehr sauber und gemütlich und es gibt so viel zu sehen.

   Poista
 7. Großartige Dokumentation !
  Ich wohne ganz in der Nähe, nur ein paar Stunden entfernt.
  Ich bin sehr begeistert von den Aufnahmen.
  Ich selber habe die Wartburg noch nie besichtigt.
  Früher lag die Grenze zwischen uns und jetzt hatte ich einfach noch keine Zeit für einen Besuch.
  ♥liche Grüße

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielen Dank, Jutta! Ich habe eine schöne Reise in Deutschland gehabt. Es gab so viel zu sehen und das Wetter war auch gut. Wenn ich früh am Sontag wieder in Finnland war, gab's hier viel Schnee, stell Dir vor! Heute ist es aber schon warm gewesen und es gibt gar kein Schnee mehr.
   Du sollst unbedingt die Wartburg besuchen, weil es so ein intressantes Schloss ist! :)

   Poista
 8. Hyvä tavaton, miten kiinnostava martka! Historian havinaa, joka muuttui kuvissasi eläväksi. Uskomatonta, miten monta, monta vuosisataa vanhat rakennukset ovatkin noin upeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Aimarii! Matka oli todella antoisa ja mielenkiintoinen. Kuvia tuli napsittua melkoiset määrät; onpahan jotain,mistä muistella. :)
   Todennäköisesti ihan kaikkia Saksan kaupunkeja ei pommitettu hajalle, mutta restauroitavaa on silti riittänyt ja euroja palanut.

   Poista
 9. Upea linna ja muutenkin mielenkiintoinen reissu. Saksassa on valtavasti hienoja paikkoja ja muutenkin siellä on kiva reissata, kun yleensä kaikki toimii niin hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Saksa on siinä suhteessa unelmamaa reissaajalle ja varmasti myös varsinaisille asukkaille. Olen käynyt eri puolilla Saksaa aika usein enkä ole kertaakaan pettynyt näkemääni.

   Poista
 10. Sulla on ollut mielenkiintoinen reissu. Linnat ja vanhat talot on muutenkin kiinnostavia, mutta kun Lutherin elämästäkin on jotain lukenut ja sitten pääsee
  käymään hänen asuinpaikoissaan, niin siitä saa kyllä uutta näkökulmaa hänen elämäänsä. Jäin oikein miettimään tuota, että oli hämmästyttävän nopea se käännöstyö hänellä. Siinä on aika tiiviisti mennyt sen kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matka antoi sen, mitä luvattiinkin. Luther-teema on hyvin näkyvillä juhlavuoden takia, mutta toki myös muulloin voi vierailla esim. Wartburgin linnassa tai Lutherin synnyinkodisa Eislebenissä. Mielenkiintoisia paikkoja kaikki.
   Käännöstyö edistyi todella nopeasti! Lutherin on täytynyt viettää aikaa kammiossaan varhaisesta aamusta myöhään iltaan. Mutta muutenpa se ei olisi onnistunutkaan, ellei Jumala olisi antanut innoistusta, voimia ja taitoa.

   Poista

Kiitos kommenteistasi! Kiva, kun piipahdit Kylätiellä!