lauantai 11. huhtikuuta 2020

ERILAINEN PITKÄPERJANTAI

Koskaan ei varmasti ole vietetty tällaista pääsiäisen aikaa. Kristikunnan suurimman juhlan aikaan kirkot ovat kiinni eikä ehtoolliselle pääse.

Onneksi Sanan kuuloon pääsee nyt netin kautta. Aamulla katselimme oman seurakunnan sanajumalanpalvelusta Youtuben kautta ja sen jälkeen vielä  Pääsiäisvaelluksen koskettavina videopätkinä.

Lounaan jälkeen pakattiin eväät koppaan ja suunnattiin mökille. Suositushan tietysti on, ettei matkusteta mökkipaikkakunnalle, mutta mökille kuitenkin uskallettiin mennä, kun vastaan ei kuitenkaan tule ketään (korkeintaan autolla) eikä kukaan tule mökillemme kutsumatta.

Sää oli mitä parhain, vaikkakin kalsean viileä. No, onneksi mökin kamiina antoi nopeasti lämpöä pieneen tupaseen ja sisälle levisi suloinen lämpö.



Keväinen äänimaailma on niin ihana! Talitintit ja peipposet visersivät kilpaa ja vastarannalla olevilta pelloilta kuului kurkien soidinmenojen ääniä. Seisoin pitkään rannassa ja kuuntelin konserttia. Oman lisänsä antoi sulava jäätikkö. Se ritisi ja ratisi hiljaisesti. Muistuipa mieleen vanha sanonta: "Kun sä kuulet kurjen äänen, älä mene järven jäälle". Jää on ihan selvästi alkanut tummentua ja rannassa jo sulavedet lainehtivat.


Alkuviikosta puoliso kaatoi jälleen muutaman puun mökkitontilta, joten risuja riitti polttoroviolle. Nimesimme sen pääsiäiskokoksi, vaikka eihän se tapa Keski-Suomessa yleinen olekaan.


Tulien hiipuessa ajattelimme vielä käväistä katsomassa Hernesalmen myllyä. Myllyn rannassa jököttää Kain Tapperin veistämä Tarmo Mannin muistopatsas Itkevä kivi (1999), joka tähän aikaan vuodesta ei kuitenkaan itke, vaikkakin näyttää aika lohduttomalta ja surulliselta. Kesällä patsaa kylkiä nuolee vesivana; siitä siis nimikin.



Ja miksikö Tarmo Mannin muistopatsas on täällä? Koska Manni oli Saarijärveltä kotoisin ja harrastenäytteli nuoruudessa Lanneveden kylän nuorisoseuran näyttämöllä, vain kivenheiton päässä myllyltä.

Myllyn tilat on kunnostettu juhlapaikaksi ja kahvilaksi. Taitaapa kuitenkin olla tilauksesta auki.



 Ja vesi virtasi vuolaana täälläkin.





Keväinen sää on oikukas. Mökille palatessa alkoi sataa lunta ja kotiin ajeltiin suorastaan sankassa lumipyryssä.




32 kommenttia:

  1. Minä katsoin eilen netin välityksellä päiväkokouksen, siinä myös oli ehtoollinen, ja sen voi tehdä niinkin että ottaa leipää ja mehua netin viereen ja nauttii ehtoollisen yhdessä netti sananjulistajan tai papin kanssa, apostolien aikaan ehtoollinen nautittiin kodeissa, ei silloin ollut nyk.käytäntö kuin nyt.Nyt on kanavalla 30 OneWay.n tunnin mittainen heng.tilaisuus joka lauantai ja sunnuntai klo.19 onko sinulle tuttu tapani suonto, joka on sen perustaja ?
    onpa erikoinen muistomerkki tarmo mannilla,maisemat on niin keväiset, alkaisi vain lämmetä ilmat.Siunauttua pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä ole tullut ajateleeksi, että ehtoolliseen voi osallistua myös netin välityksellä. Kiitos vinkistä!
      Tokihan Tapani Suonto on tuttu. Olen vuosien ajan kuunnellut One Way-lähetyksiä keskiviikkoisin Radio Deistä, mutta vielä en ole muistanut katsoa tv-ohjelmia, vaikka leikkasin joku aika sitten ilmoituksen lehdestä, että OW aloittaa lähetykset telkkarissa.
      Meillä on nyt tosi rämpsyinen ja tuulinen keli, joten ei oikein tee mieli mennä ulos. Pidän tulia hellassa ja hörpiskelen kahvia. Siunausta pääsiäispyhiisi!

      Poista
  2. Onneksi luontoon pääsee rauhoittumaan! Mekin olemme muutaman kerran lähteneet ajelulle meren rantaan, termoskahvit ja eväät mukana. Täällä on vaan ollut niin kovia tuulia, ettei kahveja tarkene juoda ulkona. Mutta jotakin piristystä sentään.
    Täälläpäinkin tehdään nyt paljon nettihartauksia ja -jumalanpalveluksia. Mieskin kuvaa ja leikkaa niitä joka viikonlopulle, nyt pääsiäisenä useampiakin. Onhan siinäkin riskinsä, kun käy kuvaamassa, mutta ihmisiä ei kuitenkaan ole kovin montaa yhtä aikaa koolla. Mukavan leppoisaa pääsiäisen jatkoa teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täälläkin tuulee nyt kovasti ja räntää sataa ihan viistosti, joten ihan heti ei tee mieli mennä ulkoilemaan. Muutoin olen tehnyt kävelylenkkejä joka päivä. No, kevät keikkuen tulevi.
      Hyviä ja rauhaisia pääsiäispyhiä Sinulle!

      Poista
  3. Kiitos kevätretkestä mökkimaisemissanne! Siunattua pääsiäisen aikaa teille!

    VastaaPoista
  4. Ihanan rauhoittavatunnelmainen,luontoa rakastava postaus.❤
    Minäkin odotan kovasti maalle pääsyä,sitten jos avaavat läänin rajat.
    Meidänkään ei tarvitse olla missään tekemisissä paikallisten kanssa,jos viemme ruoat mennessämme.
    Tarmo Mannista sen verran,että kun työskentelin nuorena tyttönä tarjoilijana ranskalaisessa bistrossa,Chez Mariuksesssa,Helsingin keskustassa,se oli kovasti tunnettujen suomalaisten suosiossa siihen aikaan.Tarmo Mannikin oli omistajarouvan hyvä ystävä ja teki päivittäin hyvin teatraalisen sisäänpurjehtimisen paikalle.
    Iso mies pitkässä takissaan ja lierihatussaan.Usein lausui jotain tullessaan ja suuteli rouvan kädenselkään.Oli nuorelle naiselle jännä työpaikka tarjoilla lounasta julkkiksille.😊
    Meillä oli ranskalaisia kansallispukuja markkeeravat työasutkin.
    Rouva oli aikoinaan ollut ranskalaisen elokuvafilmaaja,Marius Raichin(löytyy wikipediasta lisää)vaimo,siitä paikan nimi.
    Hieno tunnelmanmuutos noissa kahdessa viimeisessä kuvassasi samasta kohtaa.
    Ja ihana kevät huokuu kaikista kuvistasi!
    Hyvää pääsiäistä Piipe teille sinne kauniisiin maisemiin!❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskoja muistikuvia Tarmo Mannista! Voin hyvin kuvitella hänen saapumisensa ravintolaan, koska Manni oli todella teatraalinen mies. Heti nousee mieleen hänen roolinsa Tuntemattomassa sotilaassa tai elokuva Tule takaisin, Gabriel. Manni taisi viimeisinä vuosinaan käydä aika usein lapsuusmaisemissaan ja oli hyvä kaveri Tapani Kiminkisen, sen maalaislääkärin kanssa.
      Rauhaisaa pääsiäistä myös Sinulle!
      ps. Tänään ei näytä olevan kovin hyvä ulkoilukeli, joten taidan nauttia kodin lämmöstä ja ottaa kirjan käteeni. :)

      Poista
    2. Tämä oli niin hauskaa kun olimme linjoilla aivan samaan aikaan,kuin telepatiaa.😊
      Olit vastannut jo edelliseen kommenttiin ja kävin hetken muualla ja kun tuli takaisin olit kerennyt kirjoittaa vastauksen myös minun kommenttiini.
      Kovasti sataa täälläkin.Mukavia kirjanautintoja!❤

      Poista
  5. Kiva luontoretki ja kauniit kuvaat. Kiva kun saimme seurata mukanasi. Hyvää pääsiäisen jatkoa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Anneli A ja hyvää, rauhaisaa pääsiäistä Sinulle <3

      Poista
  6. Kauniita kuvia taas. Ikävää kun korona pilaa kaiken, myös pyhät .Onneksi sentään tilaisuuksia järjestetään virtuaalisesti, ja vaikka se ei olekaan sama asia, niin mitä tekisimmekään ilman nettiä.... OIkein hyvää pääsiäisen aikaa sinulle Piipe.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt vasta tajusin kun näin tuon kyltin Tarmo Mannin patsaasta, että olette Saarijärvellä. Saarijärvellä vietin pari lapsuuden ihanaa kesää:)

      Poista
    2. Pikkuruinen mökkimme sijaitsee juuri ja juuri Saarijärven puolella, joten päätimme hetken mielijohteesta poiketa ernesalmen myllyllä. Onpa hauskaa, että Saarijärvi kuuluu lapsuusmuistoihisi. Se on kaunis maalaispitäjä.
      Hyvää ja rauhaisaa pääsiäistä myös Sinulle! <3

      Poista
  7. Entro por primera vez en tu blog y me he parado a admirar la belleza de estos paisajes. Eres una afortunada, de poder vivir cerca de ellos. La Naturaleza es bella y esta gran belleza, es la que has plasmado en estas asombrosas imágenes.

    Un saludo desde España

    VastaaPoista
  8. Kuviasi katsellessa voin melkein tuntea savun ja ihanan keväisen metsän tuoksun, kiitos tunnelmasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Simpukka! Savun haju onkin aika ihana. Ihanaa, että kevät etenee.
      Hyvää pääsiäistä!

      Poista
  9. Ihanan keväiset kuvat! Onni onnettomuudessa on, että nyt on tullut niin valtavasti hengellistä ohjelmaa netistä (seurakuntien jumalanpalveluksia suorana ja tallenteina), telkkarista ( kanava 30 One Wau tv) ja radiosta (Raamattuopiston jumalanpalvelukset joka päivä nyt pääsiäispyhinä)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Häivähdys!
      Onneksi on netti ja myös kristillisiä radiokanavia. Raamattuopiston jumalanpalvelukset kuuntelenkin joka sunnuntai, samoin aika usein One Wayn lähetyksiä keskiviikkoisin Radio Deistä. Vielä en ole saanut aikaiseksi katsoa OW:n telkkarilähetyksiä.
      Siunattua pääsiäismaanantaita ja alkanutta viikkoa Sinulle!

      Poista
  10. Kiitos näistä kivoista kuvista ja tunnelmista! Surullista on, ettei nyt pääse seurakuntaan, mutta onneksi on netti, ja on ihanaa odottaa sitä aikaa, kun saa taas mennä mihin haluaa. Kyllä sekin sieltä vielä tulee! Siunattua pääsiäistä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Anna Maria, kauniista sanoista! Toivossa on elettävä: ei tämä virusaika voi kestää ikuisuuksia.
      Siunattua pääsiäismaanantaita ja alkanutta viikkoa Sinulle!

      Poista
  11. kauniit kuvat! Hyvää pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sussi!
      Aurinkoista pääsiäismaanantaita ja hyvää alkanutta viikkoa Sinulle!

      Poista
  12. Olen usein pohtinut, että miksi Saarijärveltä on tullut niin paljon taiteilijoita. Kai siinä vedessä sitten on jotain taikaa. Oli hauska lukea tuosta ylempää myös Mirjam-Matildan muistelut Mannista. Juuri tuollaiseksi hänet kuvittelin :) Parhaiten muistan hänet roolista elokuvassa Gabriel, tule takaisin. Se jäi nuoren tytön mieleen.

    Kauniita kuvia, maisemia, tunnelmia. Vaikka meillä on aika tilava koti, niin ei haittaisi vaikka olisi mökki jonne välillä poistua sytyttelemään tulia.

    Toivotaan, että tuo kahvila saa taas pian olla yleisölle auki.

    Hyvää pääsiäistä Piipe!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Johanna! <3
      Saarijärveltä on tullut todella monia merkittäviä henkilöitä. Mannin lisäksi mm. Ritva Oksanen, Marimekon Kirsti Paakkanen (jota isäni oli kuulemma joskus nuorena sinkkumiehenä tanssitellut Lanneveden seurantalolla), Tapperin taiteilijaveljekset sekä nykyisistä maalaislääkäri Tapani Kiminkinen.
      Hyvää ja lempeää alkanutta viikkoa sekä tätä pääsiäismaanantaita!

      Poista
  13. Kaunista, vaikka hyvin poikkeuksellista tänä vuonna...
    Netissä olen myös seurannut eri seurakunnissa toteutettuja pääsiäisvaelluksia, pääsiäishartauksia ja pääsiäiskirkkoja.
    Esim: https://www.youtube.com/watch?v=u376Pch9a18 ❤️
    Pääsiäinen jatkua saa ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Rita! <3
      Ja kiitos vinkistä.Katson rauhassa Keltinmäen kirkon lähetyksen.
      Onnellista pääsiäismaanantaita Sinulle, samoin hyvää alkavaa viikkoa!

      Poista
  14. Kauniita maisemia ja hienoja kuvia.
    Onneksi netti tarjoaa mahdollisuuden moneen.
    Kiitettävästi seurakunnatkin ovat sitä hyödyntäneet.
    En ennen tiennyt, että Tarmo Manni on Saarijärveltä. Aina oppii uutta.
    Hyvää pääsiäisen jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kirsti Kaija! :)
      Onneksi netistä todella voi löytää hyvää hengellistä ohjelmaa eri seurakunnista.
      Siunattua pääsiäismaanantaita Sinulle!

      Poista
  15. Hienot kuvat! Hyvää ja aurinkoista pääsiäistä♥️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos, Päde! Suloista pääsiäismaanantaita ja alkanutta viikkoa Sinulle! <3

      Poista

Kiitos kommenteistasi! Kiva, kun piipahdit Kylätiellä!