keskiviikko 28. elokuuta 2019

TATTI POIKINEEN

Poikkesimme pikakäynnin mökillä sunnuntai-iltana ja mikä ihana yllätys siellä odottikaan! Muutamien päivien sateet olivat saaneet sienet nousemaan ja lähimaastosta saattoi poimia tatteja vaikka kuinka paljon.



Puoliso on ollut jo poikasena pappansa kanssa sienimetsässä ja siitä se innostus hänelle lienee jäänyt perinnöksi. Minä en ole hääppöinen sienten metsästäjä, mutta suppilovahveroita ja kanttarelleja kerään joskus. Onpa siis onni, että on naimisissa sienestäjän kanssa, joka kaiken lisäksi osaa valmistaa saaliistaan herkullista sienimuhennosta. Sitäpä söimme maanantaina ja olimme kiitollisia lähes ilmaisesta ruuasta.




Yksi kuva on pakko lisätä tähän. Ei niin monta kilometriä mökiltämme on tehty karhuhavaintoja. Nalle oli tallentunut riistakameraan ja tuntuu vähän valjulta, kun se on astellut ihan kameranomistajan pihapiirissä. Karhukanta onkin tilastojen mukaan kasvanut Suomessa. Kuvan lainasin facebookista.




16 kommenttia:

  1. Onpa hieno sienisaalis:) Tuo on yksi juttu mitä kaipaan SUomesta, siis että voi poimia metsässä marjoja ja sieniä.,ON täälläkin talvella sieniä pohjoisessa, mutta eräs suomalainen joka niitä poimi sanoi että eivät olleet erityisen hyviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen todella kiitollinen kaikista maan antimista, joita Suomessa saamme kerätä. Olen oppinut syömään sieniä vasta naimisiin mentyäni, sillä sitä ennen olin aika epäluuloinen. Nyt syön sieniä todella mielelläni.

      Poista
  2. Työkaverini lapsuuskodin pihassa Lannevedellä tuo kuvan nalle :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, sepäs sattui! Aikamoinen yllätys, kun nalle oli tallentunut kameraan. Liekö käynyt myös mökkimme läheisyydessä?

      Poista
  3. Hui kauhea - karhu!
    Ja toisaalta upeaa...
    Vaikea yhtälö :-(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella vaikea! Karhun näkeminen kuvassaki herättää kunnioitusta. Eipäolisi kiva törmätä karhuun kotipihalla eikä kyllä missään muuallakaan. :(

      Poista
  4. Hieno tattisaalis.
    Karhut pihapiirissä ovat kyllä pelottavia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puoliso kävi mökillä saunassa pari päivää sitten ja lisää tatteja oli kasvanut. Nyt hän jätti ne metsään. Jospa joku muu ne kerää.
      Samaa mieltä: ei olisi kiva törmätä karhuun pihapiirissä.

      Poista
  5. Ohhoh, mikä komea karhu, mutta pelottavaa kyllä! Että se tulee tuolla tavalla jonkun pihapiiriin... Toivottavasti se oli vain ohikulkumatkalla :)

    Sienestäminen on mahtava lahja niille, jotka tuntevat sieniä. Koska oma äitini ei sienestänyt, en ole oppinut itsekään tuntemaan sieniä, enkä uskaltaisi omin päin opetellakaan. Nykyään polvenikin ovat niin kipeät, ettei senkään takia enää pysty ihan kaikkeen... Mutta hyvällä halulla syön sieniä aina silloin kun niitä saa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen oppinut syöään sieniä vasta naimisiin mentyäni, muta nyt ne kyllä kovasti maistuvat. Nistä saa helposti maittavaa ja edullista ruokaa, mutta kyllähän sienet on syytä tunnistaa, ettei tule ikävyyksiä.
      Minustakin on aika pelottavaa, että karhu tulee tallustelemaan ihan pihaan.

      Poista
  6. Komea tattisaalis, niistä saakin monenlaista herkkua! Täällä lähimaillakin noita karhuja tallustelee, pelottaa kyllä mennä metsään..

    Aurinkoista loppuviikoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minuakin hätkäytti tuo karhukuva. Mielelläni menen metsään, mutta olisi aika ikävää törmätä karhuun. Toisaalta sanotaan, että karhu haistaa ihmisen kaukaa ja väistää paitsi tietysti silloin, jos on karhunpentuja, joita se kiihkeästi puolustaa.
      Olen niin onnellinen tuosta sienisaaliista. Lisääkin olisi löytynyt, mutta kaikkia ei kerätty.

      Poista
  7. onpa paljon sieniä!

    Sekä karhujen ja ihmisten kannalta olisi parempi, ettei tulisi kohtaamisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tatteja on edelleen kovasti mökin seutuvilla, mutta ovat mokomat menneet jo pilalle.
      Eipä todellakaan olisi kiva tulla karhua vastaan.

      Poista
  8. Hieno tattisaalis!Meilläkin täällä jo alkaneet nousta,eilen kuivuri jo hurisi.😊
    Ei ole mitään niin hienoaromista kuin kermainen ja sipulinen herkkutatti-kastike.
    Karhu aiheuttaa heti kunnioitusrefleksin kuvassakin nähtynä.Hieno eläin,jonka ei soisi oppivan liian lähelle ihmisasutuksia tulevan,ihan omaksi edukseen.Karhuista uutisoidaan mielestäni kyllä hiukan ristiriitaisesti kun lööpitetään kuinka karhu hyökkäsi miehen kimppuun.Ja kun lukee jutun,karhu yritti puolustaa itseään hutiampumisen haavoittamana ja metsästäjien ja koirien kiusaamana.Näillä uutisilla ylläpidetään karhupelkoa.Uskon,että karhu väistää ihmistä kyllä kun sillä on mahdollisuus poistua takavasemmalle huomaamattomasti.Emon ja pentujen väliin en soisi kuitenkaan kenenkään joutuvan.
    Ja ymmärrän toki,että karhujen elinalueilla asuvien lapsiperheiden tilanne on hankala.Kyllä minuakin huolettaisi pienten lapsien yksin liikkuminen,vaikka periaatteessa yritänkin nähdä tilanteet myös karhun kannalta.
    Tunnelmallista syksyn alkua Piipe!❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän karhu yleensä väistää ihmistä, kun tuntee ihmisen hajun, mutta aika ilkeä tunne varmasti on, jos nalle kävelee pihapiirissä. Oikeastihan karhun ja ihmisen kohtaaminen on tosi harvinaista. Onneksi.
      Kiitos samoin Sinulle, Mirjam-Matilda!<3 Tänään on ollut todella upea ja lämmin syksypäivä. :)

      Poista

Kiitos kommenteistasi! Kiva, kun piipahdit Kylätiellä!