sunnuntai 4. elokuuta 2019

LUOKKAKOKOUS

Viisikymmentä vuotta sitten ihminen käveli ensimmäisen kerran kuun pinnalla, Richard Nixonista tuli USA:n presidentti, Erkki Raatikaisesta puolestaan Yleisradion johtaja,  Temppeliaukion kirkko Helsingissä vihittiin käyttöön, Äänekosken maalaiskunta liitettiin Äänekosken kauppalaan ja joukko pieniä 6- ja 7-vuotiaita lapsukaisia aloitti syyskuussa koulunkäyntinsä herttaisessa kyläkoulussa monien muiden samanikäisten lasten tavoin. Eilen vuosikymmenten jälkeen seitsemän silloista ekaluokkalaista kahdestatoista kokoontui yhteen muistelemaan kouluaikaansa. Suurinta osaa en ole tavannut sitten yläasteen, joten jälleennäkeminen oli riemullista. Erityisen iloinen olen, että pienen salapoliisityön jälkeen löysin yhden luokkatoverini, jota en ollut tavannut 3. luokan jälkeen.

Vuonna -69 aloitimme kansakoululaisina ja silloin lauantaisinkin käytiin koulua. Muistan vielä ensimmäisen päivän ruuan. Koulun keittäjä oli ruutupaperille laitanut ruokalistan näkyviin ja ensimmäisenä maanantaina tarjottiin hernekeittoa sekä matopullo. Kyllä: I-kirjain oli Dunjalta unohtunut ja maitopullosta (ruskea, ehkä n. 2 dl:n pullo, jossa painettava metallikansi) tuli matopullo. Sen ajan muita ruokia olivat mm. silakkalaatikko, tilliliha ja veriletut. Lautanenhan oli tietenkin syötävä tyhjäksi. Pahinta oli, jos sianlihakastikkeessa lillui läskipaloja. Niitä oli vaikeaa niellä.


Aamuhartaus kuului jokaiseen päivään. Opettaja säesti koululaisten virsiä (Mä silmät luon ylös taivaaseen, Totuuden henki, johda Sinä meitä jne.) urkuharmonilla ja me oppilaat seisten lauloimme ja pidimme aamurukouksen. Tästä minulla on niin lämpimiä muistoja ja harmittelen nykyajan koulua, jossa hengelliset asiat ovat lähes kiellettyjen listalla.


 No juu, vesiväritöitä tehtiin ahkerasti varsinkin yläluokilla. Säästämiseen opastettiin jo silloin, mutta kyllähän se silloinen hiilijalanjälki varmaan vähäinen olikin, kun kouluun käveltiin tai pyöräiltiin ja vaatteet olivat isommilta sisaruksilta perittyjä. Yksi luokkatovereistamme muisteli, kuinka puukoulun eteisessä usein haisi "alkutuotanto", kun niin monen lapsen kotona oli lehmiä ja navetassa saatettiin käydä kouluvaatteillakin.


Vanhan puukoulun tiloihin on  koottu koulumuseo ja siellä olikin mukavaa sukeltaa vuosikymmenten taakse. Tämän lämpömittaritaulun muistan oikein hyvin!


Kylli-tädin kuvittama aapinen oli ihana. Aapisen saaminen ja lukemaan opettelu oli hieno juttu ja iso asia.


Aapisen silloisia ajankohtaiskuvia. Kekkonen kalastaa Ruotsin nuoren kuninkaan kanssa.


"Tiina tietää, Tuula tulee,  Tarmo tavaa". Näin harjoiteltiin luokkatovereiden nimien kautta lauseita ja kirjaimia.

"Kuorma-auton perässä, ethän toki riipu sä."  "Isä varoo itsekin, kun hän kulkee jalkaisin."
Voi, silloin harjoiteltiin kaunokirjoitusta ahkerasti. Nyt se on mennyttä elämää, sillä uuden opetussuunnitelman piiriin kaunokirjoitus ei enää kuulu. Liekö tulee jossain vaiheessa kuitenkin takaisin?




Uuden ajan matematiikkaa. 



Ihanaa, että ystävän kätköistä löytyi vielä tällainen kouluaskartelu.


Rakastin uskontotunteja! Tämä kirja on minulle aarre.

 Kolmannella luokalla alettiin opiskella englantia. Opettajaksi saimme edelliskevään ylioppilaan, sillä eihän se pätevyys tainnut kovin nuukaa vielä silloin olla. No, rakkaus kieliin syttyi kuitenkin melkein ensi hetkestä eikä ole laantunut vieläkään.

Maailma on muuttunut viidessäkymmenessä vuodessa ja me olemme saaneet olla monessa muutoksessa mukana. Kun itse aloitin ekaluokan, ei meillä ollut edes puhelinta vaan naapurissa käytiin maksua vastaan soittamassa vain erityisen tärkeät puhelut esim. eläinlääkärille. Nyt kännykän kautta pääsee netin ihmeelliseen maailmaan ja sen kautta voi soitella vaikka näköpuheluita. Maailma on pienentynyt kummasti!

Tapaamisemme sisälsi monenmoista mukavaa, vaikka myös välillä ikävääkin muistoa. Monet hersyvät naurut naurettiin, päivitettiin kuulumisia. Jokainen meistä on löytänyt paikkansa elämässä, joten hyvä ponnistuslauta pikkuinen kyläkoulu oli. Jospa seuraavan tapaamiseen ei menisi ihan yhtä monta vuotta.

24 kommenttia:

  1. Ihana postaus, ihania muistoja kuvien kera! Meitäkin vuosi -69 kiinnostaa, koska mieheni syntyi silloin. Omia muistoja siitä vuodesta ei siis ole hänellä eikä minullakaan, joka synnyin -72. Minulla puolestani tulee kouluunmenosta nyt 40 vuotta, eli aloitin vuonna -79. Noita mainitsemiasi ruokia mekin söimme, ja urkuharmonin säestyksellä lauloimme mm. juuri sitä Totuuden Henki -virttä. "Matopulloa" meille ei sentään tarjottu! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos, Kirjarakkautta! <3
      Kyllä tämä luokkakokous oli melkoinen aikamatka. Terveisiä miehellesi, joka aloitti samaisena vuonna koulunkäynnin. :)

      Poista
  2. Kaunokirjoitusvihko leimoineen herätti tutut muistot minullakin :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä noita koukeroita aikoinaan tehtiin kieli keskellä suuta ja aina leimaamista odoteltiin ja samalla jännitettiin, millainen eläinahmo sieltä tulee. :)

      Poista
  3. Paljon tuttua, mutta minähän olenkin "dinosauruksista seuraava"... Tuo tulee siitä, että kun omat tytöt aloittivat koulussa historian opiskelun, opetettiin ensin dinosauruksista ja sen jälkeen haastateltiin vanhemmat :D

    Keittola näyttää hyvin tutun oloiselta. Jas pakkosyöminen oli ihan hirveetä! Olin nirso lapsi. Lempiruokaani oli veripalttu. Ja näkkileipä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahhah! Hauska aikajana: ensin dinosaurukset ja heti perään vanhemmat. :) :)
      Ihan kaikista ruuista ei minullekaan jäänyt hyviä muistoja ja joskus ruokailu kesti sen takia piiiitkääään.Muut ehtivät kerran tulla välitunniltakin takaisin luokkaan ja minä vaan pistelin kylmennyttä ruokaa poskeeni.

      Poista
  4. Voi miten kiva postaus! Monet kirjoista näyttävät tutuilta - aloitinhan kouluni kolme vuotta sinua myöhemmin. Virret urkuharmonin säestyksellä olivat jokapäiväisiä meidänkin koulussa. Ja ruuat varmaan aika samanlaisia; tilliliha oli yksi inhokeistani, mutta lähes kaikki muu oli hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos, Hitunen! <3
      Tillilihaa en edelleenkään pystyisi syömään ja silakkalaatikkokin olisi ehkä vähän niin ja näin...

      Poista
  5. Aivan ihana nostalgiamatka vanhaan kouluun:) Kylli-täti, joka oli kuvittanut tuon Aapisen, oli minun kuvaamatoidon opettajani, ja ihana ihminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wau, tunsit hänet henkilökohtaisesti! Lapsena lumouduin hänen piirrostarinoistaan televisiossa ja joskus leikinkin olevani Kylli-täti. Piirtäjää minusta ei koskaan kuitenkaan tullut.

      Poista
  6. Aivan ihana!❤Niin tuttua kaikki!Lämmittävää nostalgiaa.Samoja kirjoja olemme opiskelleet.😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Mirjam-Matilda! 💝
      Ajattwle, kuinka nopeasti vuosikymmenet ovat hujahtaneet ohi. 🙋

      Poista
  7. Vastaukset
    1. Kiitos, Maarit! <3 Meillä oli melkoinen aikamatka.

      Poista
  8. Olipas ihana juttu! Minä aloitin koulutieni sitten muutama vuosi tuon jälkeen ja hyvin samanlaisia asioita meillä oli edelleen. Olihan se huikeaa, kun oli pikkukoulussa oma keittäjä ja kaikki! Mun ehkä pitää tehdä oma muistelupostaus, tosin rekvisiittaa ei ole. Ja ne englannin tunnit. Mä muistan käyttäneeni valtavasti aikaa englannin vihon koristeluun. En ollut kielessä alussa varsinkaan kovin hyvä (kukaan ei sanonut että ne sanat pitää opetella ULKOA), mutta jostain syystä tykkäsin.

    En ole koskaan ollut luokkakokouksessa. Olisi varmaan kiva kokemus. Luokkasormukseen joskus kaiverrettiin luokkakokouksen päivämäärä, mutta se päivämäärä taisi umpeutua jo 80-luvulla.

    Kiitos. Tästä tuli valtavasti hyvää mieltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Johanna, kiitos lämpimistä sanoista! ja kiitos omien muistojen jakamisesta tässä kommentissa.
      Olen niin iloinen, että saimme luokkakokouksen koolle, vaikka paikalle eivät kaikki tulleetkaan. Oli huippukivaa tavata monien vuosien ja peräti vuosikymmenten jälkeen.
      Luokkasormus meidänkin luokalla oli yläasteella ja kokouspäivämäärä kaiverrettiin sormukseen, mutta se luokkakokous ei ole koskaan toteutunut.

      Poista
  9. Oli kiva muistelus:) Sinä aloitit siis vuotta ennen minua ja sinun kirjasi, esim. aapinen, on näköjään erilainen kuin minulla oli. En tykännyt omastani; se oli mielestäni liian nykyaikainen enkä säilyttänyt sitä. Olisin tykännyt aapiskukon kuvasta mieluummin:) Nyt ajattelen, että olisi se aapinen kiva ollut tallessa olla sekin, mutta kirjaston varastoon kun joskus pääsin, niin sieltä sellaisen samanlaisen sain kotiin katsottavaksi kuitenkin.
    Minä kävin entisillä kotikonnuilla Pomarkussa viikonloppuna. Ystäni jonka kanssa ekaluokasta asti olemme olleet ystäviä, tuli sinne minua tapaamaan, sillä hänkään ei kotikonnuillaan enää asu. Yhdessä perheinemme kävelimme myös kouluamme katsomaan. Istuimme pienen hetken ystäväni kanssa yhdessä isolla kivellä, ja meistä otettiin kuvakin. Ystäväni muistaa, että siinä kivellä olimme istuneet, kun kouluun olimme olleet ilmoittautumassa ja olimme sopineet että olemme ystäviä, kun koulun aloitamme. Olimme ennestään toisillemme tuntemattomat. Näin jälkikäteeen on kivaa, että on joku joka tuntee minut niin pitkältä ajalta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Metsäntyttö! Ja ihanaa, että Sinullakin on silynyt ystävyys luokkatoversi kanssa noin pitkän ajan! Ihan huippua!
      Hyvää viikonloppua Sinulle!

      Poista
  10. Early school days were so fantastic. Thanks for sharing photos of the work books and such. Love that great stove and huge pot. The piano also looks great. There is also that old bible stories book. Lovely historical photos. Wish I could speak and read Finnish. It brought memories of my childhood back in Brazil many years ago.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you, Angela! <3 We had such a wonderful meeting full of memories.
      Have a blessed weekend!

      Poista
  11. Aloitin oman koulutaipaleeni 80-luvun alussa ja hämmästyin sitä kuinka samanlaista koulunkäynti oli kuin sinun aikana. Urkuharmonit, virret, vesivärit ja ruoka.. Joskus asiat muuttuvat hitaasti, nykyään liiankin nopeasti.
    Kiva postaus. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa jännä juttu, että isoin muutos lienee tullut kymmenen vuoden sisällä.
      Ihanaa, kun löysit blogini ja jätit kommentin. Tervetuloa lukijoiden joukkoon, Mia! <3

      Poista
  12. Ihania koulumuistoja :) Urkuharmoni kuului omankin koulunkäynnin alkutaipaleeseen, vaikka ekaluokka alkoi 1991!

    VastaaPoista
  13. Tuttuja muistoja, kirjoitus ja kirja, urut myös

    VastaaPoista

Kiitos kommenteistasi! Kiva, kun piipahdit Kylätiellä!