keskiviikko 19. kesäkuuta 2019

MUSIIKKIA JA MIELENKIINTOISTA KATSELTAVAA

Pistäydyin sunnuntaina Toivakassa - siellä Arja Korisevan kotikunnassa - kuuntelemassa nuorten, loistavien soittajien esityksiä. Kyse oli Toivakan ihkaensimmäisestä Kamarimusiikkifestivaalista. Päätöstilaisuus (ja itse asiassa koko tapahtuma) olisi mennyt sivu suun, ellei ystäväni olisi vinkannut asiasta.


Päätöstilaisuus pidettiin Toivakan kirkossa, joka on tullut kuuluisaksi erikoisista seinämaalauksistaan. 1972 taiteilija Pellervo Lukumies oli palkattu entisöimään Alvar Aallon seinämaalaukset. Tai niin ainakin oli oletettu. Lukumies kuitenkin halusi kuvata kaikki maailman kansat enkeleinä ja sitoa kuvat myös (sen hetkiseen) nykyaikaan. Tuloksena syntyi varmasti ainutlaatuisimmat maalaukset, mitä Suomen kirkoissa voi nähdä. Kuvien mielenkiintoisesta historiasta voi lukea täältä.

                 Ennen konsertin alkua oli hyvä aika kuvata kirkon värikkäitä maalauksia.

Konsertti oli nuorten musikanttien taidonnäyte. Kuulimme mm. A. Glazunovin, D. Shostakovichin, S.Barberin ja M. Ravelin säveliä.


Lahjakas Abel Puustinen soitti sekä solistina että eri kokoonpanoissa. Puustinen on nuoresta iästään huolimatta soittanut jo eri puolilla maailmaa ja hurmannut taidoillaan. Uskomaton virtuoosi!

Oli ihastuttavaa kuunnella, mutta myös katsella nuorten taiteilijoiden intoa ja taidollisuuta. He ottivat tehtävänsä tosissaan ja lopputulos oli sen mukainen. Seuraavan päivän maakuntalehteen kirjoittanut Jemo Kettunen puki tunnelman sanoiksi:


"Toivakan Kamarimusiikkifestivaalilla on samaan aikaan sekä ihanan kotikutoinen että korkeataiteellinen tunnelma... Yleisöä on mukavasti. Toinen järjestäjistä on ovella myymässä lippuja ja jälkimmäisen isoäiti on leiponut pullia. Esiintyjien kontakti yleisöön on myös hieman välittömämpää kuin konserttitilaisuuksissa yleensä, vaikka taiteellinen jälki on kauttaaltaan täysin kompromissitonta."

Voi vain kuvitella, miten ylpeitä vanhemmat ja isovanhemmat ovat lahjakkaista nuoristaan. Toivon sydämestäni paljon onnistumisen elämyksiä ja intoa näille soittajille.

10 kommenttia:

 1. Beautiful!!!Lovely church, the art work is fantastic.That concert must have been so inspiring and uplifting! Finland looks so green now!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. These art works are really somethig special and unique.
   And yes, Finland is covered with green and colourful flowers.Now the days are longest and there's hardly dark at at all, even by night. In the northern part of Finland (in Lapland) the sun won't set at all. It really is shining also by night.
   Have a nice weekend!

   Poista
 2. Onpa jännät maalaukset kirkossa!Varmasti ollut hieno konsertti.Ja sääkin kuin linnunmaito.😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsopa Yle Areenasta Egenland-ohjelma, niin näet juttua myös Toivakan kirkosta (https://areena.yle.fi/1-4522941). On se kovin erikoinen.
   Hyvää, raikasta juhannusta Sinulle!

   Poista
 3. Maalaukset ovat kyllä erikoiset.
  Konsertti oli varmasti 'hieno'.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, eipä moisia maalauksia muualta löytyne. Veljeni on vihitty tuossa kirkossa, samoin yksi kummitytöistämme konfirmoitiin tuolla.
   Hyvää Mittumaaria Sinulle!

   Poista
 4. Kauniita kuvia! Sinulla on ollut monipuoliset taide-elämykset, sekä musiikkia että silmäniloa. Näköjään joku muukin kuvasi maalauksia siellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä noissa kirkkomaalauksissa ihmettelemistä riittää; on ne sen verran erikoiset. Konsertti oli upea!
   Hyvää juhannusta Sinulle!

   Poista
 5. Maalaukset ovat tosiaan omanlaisiaan. Varmasti hieno konsertti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaisia ei taatusti löydy mistään muualta. :)

   Poista

Kiitos kommenteistasi! Kiva, kun piipahdit Kylätiellä!