tiistai 11. kesäkuuta 2019

KUIN SILLOIN ENNEN

Viime lauantaina, helteisen päivän ja ukkoskuurojen jälkeisenä iltana nelisenkymmentä entistä seurakuntanuorta kokoontui Mämmen kesäkirkolle Äänekoskelle. Reilu neljäkymmentä vuotta sitten minäkin olin yksi tuosta joukosta, kun riparin jälkeen aloin osallistua seurakunnan toimintaan. Yhdessä tuli käytyä mm. Lapissa hiihtoretkillä, juotua teetä teetuvassa ja juteltua hyvin syvällisiä, koskettavia asioita. Talvisin kokoonnuttiin nuorteniltoihin seurakuntatalolle ja kesäisin käytiin täällä luonnonhelmassa, kesäkirkolla. Lentopalloa pelattiin pihassa ja nuotiolla istuttiin jutustellen. Yhdessä laulettiin hengellisiä lauluja, joku soitti kitaraa. Totta kai ilta päättyi aina rukoushetkeen. Miten turvallista olikaan viettää aikaa yhdessä!Naapurissamme asuvat ajokortilliset veljekset tarjosivat silloin aikoinaan auliisti kyytiä ja heidän autossaan matkattiin sivukylältä nuorteniltoihin. Tänä iltana olin niin kiitollinen heistä ja heidän avustaan; nuorena sitä ei edes tullut  tarpeeksi arvostettua.


Nyt kesäkirkolla laulettiin jälleen Punaisen laulukirjan tuttuja lauluja. Voi, miten monenlaisia, kauan mielen sopukoissa uinuneita muistoja laulut herättivätkään!


Ja mikäpä oli laulellessa, kun "pojat" Timo, Pertti ja Eero meitä säestivät ja Sirpa ja Anne-Marja toimivat esilaulajina.

 
Illan mittaan jokunen paikalla olijoista halusi muistella aikaansa seurakunnan nuorten parissa. Monia kommelluksiakin ehti sattua ja pysyviä ystävyyssuhteita solmittiin tuona aikana. Osasta tuli jopa pariskuntia. Otimme puhelimitse yhteyttä silloiseen nuoriso-ohjaajaan, legendaariseen Leksaan, ja lauloimme hänen toivomansa virren. Itkuhan siellä puhelimen toisessa päässä tuli, mutta varmasti hänkin oli mielissään kuultuaan, että niin moni hänen srk-nuoristaan oli halunnut kokoontua yhteen vuosikymmenten jälkeen. 


Laulujen lisäksi ilta sisälsi paljon puheenporinaa, halauksia, kohtaamisia. Osa oli tullut paikalle kaukaa, monen tunnin ajomatkan päästä ihan tätä hetkeä varten. Nuoruutta - turvallista sellaista - oli mukava muistella. Elämän reppuun on vuosien kuluessa ehtinyt kasaantua monenlaista kannettavaa, jokainen on kulkenut kompastellen ja mustelmia sieluunsa saaden,  mutta taivaallinen Isä ei ole yhtäkään meistä unohtanut. Me vanhenemme, mutta iäti pysyy Hänen armonsa.Tämä oli hieno ilta!

 

19 kommenttia:

 1. Oli ilo! Hyvää kesän jatkoa.

  VastaaPoista
 2. Oi miten mukava kohtaaminen teillä, ja todella ihanaa kun voi nähdä nuoruuden ystäviä vielä noin monen vuoden jälkeen. Kaunis tuo puukirkkokin. Sinulla on kauniita muistoja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan tuo ilta aika nostalginen. Osan paikalla olleista muistin hyvin, osan kohdalla piti miettiä pitkään, kuka on kyseessä. Kyllä kannatti lähteä, vaikka ensin vähän lähtemistä mietinkin.

   Poista
 3. Varmasti ollut koskettava kohtaaminen.Ja millaisissa maisemissa!Nuo viimeiset kuvat järveltä ovat ah, niin kauniit!❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkirkko on kyllä todella kauniilla paikalla Keiteleen rannalla. Kyllä tuolla oli upeaa viettää aikaa nuoruuden lauantai-iltoina.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Eikö vaan! Maisema on niin rauhoittava, joten mikäpä olisikaan sopivampi paikka pienelle kesäkirkolle.

   Poista
 5. Onpa ihanan näköinen pieni kirkko! Ja mukava muistelus:) Minäkin aikoinani rippikoulun jälkeen kävin seurakuntatalolla nuortenilloissa. Jonain kesänä siivottiin pihassa olevaa aittaakin. Noin kaksikymmentä vuotta sitten olin kokoontumisessa, jossa oli niitä entisiä seurakuntanuoria. Oikeastaan yllättävää, että menin siine, sillä vähän ulkopuoliseksi tunsin itseni silloin aikanaan, vaikka ihan kiva porukka oli. Toiset opiskelivat, itse olin tehtaassa töissä silloin. Ja kun muutenkin olen syrjäänvetäytyjä luonteeltani. Mutta ehkä sekin veti, koska tapaaminen oli entisessä kotikunnassa, jossa äitinikin asuu:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, tuo laulukirja vielä. Tuo "tie on pitkä ja pölyinen" on minullekin tuttu. Meiltä ilmeisesti löytyy sama kirja jostain:) Löysinkin sen ajattelemani kirjan: "Nuoren seurakunnan veisukirja". Oliko tuo mainitsemasi kirja se sama?

   Poista
  2. Tiedätkö, minäkin olin silloin aika hiljainen ja syrjäänvetäytyvä tyttö (tosin en edelleenkään halua olla keskipisteenä) eikä kaikkien srk-nuorten kanssa tullut paljon puheltua, mutta onneksi siitä porukasta löytyi kaltaisiani nuoria, joiden kanssa oli mukavaa jakaa aikaa ja ajatuksia.

   Luulisin, että kyse on juuri samasta laulukirjasta.

   Poista
 6. Teillä on ollut hyvä ilta! Ja tuo kirkkorakennus on niin söpö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Illasta jäi hyvä mieli. Onneksi tuli lähdettyä. Ja kesäkirkko on kyllä söpönen. 😊 Harmi vaan, että on vähällä käytöllä.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Sitä se oli. Mukavaa oli tavata ihmisiä vuosikymmenten jälkeen ja kiva oli myös laulaa yhdessä.

   Poista
 8. Hienot kuvat ja ihana tapaaminen. Mukavaa kesän jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
 9. What an extraordinary place and meeting. All the photos are wonderful.
  Have a nice weekend
  Maria
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. We really had a wonderful evening: singing, meeting old friends, talking, laughing, praying etc.
   Thank you, Maria! Have a beautiful and sunny sunday! We're also going to have a very warm and sunny day.

   Poista

Kiitos kommenteistasi! Kiva, kun piipahdit Kylätiellä!