keskiviikko 29. marraskuuta 2017

100-VUOTIAAN SUOMEN TONTTUSET LIIKKEELLÄ

Olen elokuun alusta lähtien ollut pienen kyläkoulun eskariopena. Hauskaksi asian tekee se, että olen itse käynyt samaista koulua kuusi ensimmäistä kouluvuotta. Kovasti olen nauttinut pienen (tai no ei ihan pieni: yli kahdeksankymmentä oppilasta) koulun tunnelmasta ja leppeästä meiningistä. Vanha puukoulu seisoo pihapiirissä jämäkästi, vaikka se jo onkin käyttökiellossa. Samoin vanha pihapuu on pystyssä; se sama, jonka juurella jo lapsena leikin koulutovereiden kanssa. Sukupolvet vaihtuvat, uudet lapset kirmaavat pitkin pihaa, mutta jotkin asiat tuntuvat säilyvän.

Toissa maanantaina töihin tullessani havaitsin eskarin ovella kivan yllätyksen: koulumme emäntä, joka hänkin on samaisen koulun entisiä oppilaita, oli tehnyt viikonlopun aikana hauskan havutontun, joka nyt seisoo ovenvartijana ja toivottaa lapset ja meidät aikuisetkin tervetulleiksi.


Liekö tämä tonttusen serkku vai veli? Se puolestaan seisoo keittiön oven vieressä ja tarkkailee lasten touhuja.

Koko koulun väki on koristellut Suomi 100-pihapuita. Myös eskarit ovat osallistuneet koristeluun sormivirkkauksin ja lankatupsuin. Ja tupsujahan on tietysti tasan sata kappaletta. Tupsuja ovat valmistaneet eskarilaisten lisäksi 1-2 -luokkalaiset.
Koristelussa on ollut myös kierrätysideaa: vanhat lapaset ja sukat jatkavat elämäänsä uusiokäytössä.


Koulu juhlii 100-vuotiasta Suomea 5.12. kahden muun kyläkoulun kanssa yhteisessä juhlassa, me puolestaan pidämme oman itsenäisyyspäivän vastaanoton tiistaina ja kutsumme isovanhemmat kylään perjantaina 8.joulukuuta. Alla olevaa laulua on harjoiteltu sekä vierailupäivää että tulevaa joulujuhlaa varten. Ensi viikko on siis todellinen juhlaviikko!


28 kommenttia:

 1. Hellyttävän hauskoja taideteoksia! Onhan tämä huikea juhlavuosi. Hienoa, että olette panostaneet oikein omaan itsenäisyyspäivän vastaanottoon ja huomiotte vielä isovanhempiakin omalla kutsupäivällä! Tsemppiä valmisteluihin ja ihanaa juhlaviikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hannah! Kovasti ollaan pidetty 100-vuotiasta kotimaatamme esillä lauluissa, leikeissä ja askarteluissa. Ensi viikko on juhlavuoden huipennus. Ja sitten kun saadaan joulujuhlat pidettyä, voi vähän jo hengähtää.

   Ihanaa viikonloppua Sinulle!

   Poista
 2. Hurmaavaa kyläkoulu toimintaa! <3 Ihana tuo laulu!
  Jotenkin niin tuntuu siltä, että pienellä eskarilaisella on tuollaisessa yhteisössä niin paljon turvallisempi olo kuin pienellä, joka matkustaa esim. raitiovaunulla omaan kouluunsa Helsingin keskustassa.Ihmettelen joka aamu, kuinka pienet lapset liikkuvat yksin julkisissa isot reput selässään.Ihanaa myös, että kyläkoulunne on vireä ja noin monta oppilasta.Niin surullisen paljon niitä lopetetaan ja oppilaat joutuvat pitkiä matkoja sitten kulkemaan koulutaxeilla ym.
  Mukavaa loppuviikkoa Piipe! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tosi iloinen, että saan olla tuolla töissä. Minulla on kiva eskariryhmä, jonka kanssa retkeillään läheisessä metsässä ja ollaan muutenkin lähellä luontoa.
   On tosi surullista, että niin moni kyläkoulu on lopetettu. Lapselle olisi paljon tuvallisempaa olla pienessä koulussa ainakin alakoulun aikaan.
   Suloista viikonloppua Sinullekin!

   Poista
 3. Kyläkoulut ovat ihania ❤ voi miten upeita kuvia 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne! Liputan ehdottomasti kyläkoulujen puolesta!

   Poista
 4. Onpa viehättävän näköinen pieni koulu, ja miten mukavaa että olet opettajana lapsuutesi koulussa:) Hienot koristelut:) Täälläkin juhlitaan SUomen juhlavuotta, joka huipentuu itsenäisyyspäivävastaanottoon Suomen suurlähettilään virka-asunnossa, ja kuulemma Tel Avivin kaupungintalo myös valaistaan silloin Suomen väreillä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hienoa, että Tel Avivissakin huomioidaan Suomen juhlapäivä. Oletko menossa juhlaan mukaan?
   Suloista viikonvaihdetta!

   Poista
 5. Sulla onkin hieno tilaisuus, kun saat olla töissä entisen koulusi pihapiirissä! Siinä varmaan monenlaiset muistelot kulkevat. Meidän lasten koulussa juhlitaan huomenna:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En olisi kyllä ikinä uskonut, että olen opena entisessä koulussani ja kieltämättä monta muistoa olen läpikäynyt näiden kuukausien aikana. Koen olevani etuoikeutettu senkin puolesta, että sisäilmaongelmaisena saan nyt työskennellä terveissä tiloissa.

   Poista
 6. Ihanat kuusitontut!
  Pihapuihin lapset ovat tehneet hienot juhlakoristeet!
  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin ne tontut ovat niin hellyttävät.
   Hyvä viikonvaihdetta Sinulle!

   Poista
 7. Ihanaa, kun niin iso porukka on ollut valmisteluissa mukana. Lapset ovat varmasti olleet innoissaan. Kiva oli kuunnella myös kaunista laulua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhteistyössä on voimaa! :) Eskarilaiset olivat ainakin innolla mukana tekemässä tupsuja ja sormivirkkauksia. Tuli monta onnistumisen elämystä.

   Poista
 8. Aivan mahtavat tontut, lapset ovat varmasti innoissaan niistä. Ja hienot koristelut ovat valmistuneet ♥.

  Minäkin olin joskus alakoulun opena pienessä puukoulussa ja kyllä oli mukavaa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ilo olla pienessä kyläkoulussa opena. Tunnelma on jotenkin erityinen ja kotoinen.

   Hyvää viikonloppua, Hilla!

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Enpä minäkään ollut aiemmin nähnyt havutonttuja. Meillä on niin taitava emäntä, joka loihtii ruuanlaiton välillä kaunista ympärilleen.
   Ihanaa viikonvaihdetta!

   Poista
 10. On kyllä hienot havutontut! Ihan mahtavaa kun kouluissa tehdään porukalla ja noin hienot pihapuut tulikin♥ Mukavaa marraskuun viimeistä päivää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne upeat ja niin kovasti iloa tuottavat tonttuset.
   Yhteistyössä on voimaa ja niin vain saatiin upea lopputulos aikaiseksi.
   Kiitos ja ihanaa viikonvaihdetta ja alkavaa joulukuuta!

   Poista
 11. Voi miten komeita tonttuja.
  Mukavaa joulukuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo tontut saavat kyllä hyvälle tuulelle. :)
   Kiitos samoin!

   Poista
 12. Oo, onpa hienot havutontut!
  Ja lapset ovat tehneet tosi kivat koristeet kyläkoulunne pihapuihin ♡

  Parhaan ystäväni lapset ehtivät käydä pienessä kyläkoulussa koko ala-asteen, mutta sittemmin koulu lakkautettiin, kuten meidänkin kyläkoulumme viime vuonna. Surullista.

  Ihanaa että siellä teillä on vielä toimiva ja tunnelmallinen kyläkoulu, ja huippuhienoa että sinä saat olla siellä töissä ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ansku! Olen itsekin niin iloinen vireästä kyläkoulustamme. Kieltämättä pienessä kyläkoulussa on leppoisampi tunnelma kuin monen sadan oppilaan koulussa.
   Niin moni pieni koulu on lopetettu säästösyistä, mutta tuleeko kuitenkaan säästöä, kun matkakulut kasvavat ja kenties ongelmat lisääntyvät. :(

   Poista
 13. todella kivoja! Tuovat hyvän mielen tullessaan

  VastaaPoista
 14. Tuommoista koulua olisin mielelläni tarjonnut lapsille. Meillä on koulut aika suuria. Itse kävin pikkuruista kyläkoulua alkuunsa ja siitä on jäänyt kivoja muistoja.

  Mitä taideteoksia! Upeaa luovuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloin, kun itse olin pienenä oppilaana ko. koulussa, oppilaita oli vain reilut neljäkymmentä, nyt tuplasti enemmän. Olen lasten puolesta iloinen, että heidän on mahdollisuus opiskella tämmöisessä leppoisassa koulussa. Kyläkoulut ovat harvenneet ja yhä useampi maaseudun lapsi joutuu kulkemaan pitkiäkin matkoja isoihin kouluihin. Omat poikani ovat onneksi myös saaneet käydä alakoulun maaseudun rauhassa. Tosin oman kotikyläni koulussa on tälläkin hetkellä yli sata lasta.

   Poista

Kiitos kommenteistasi! Kiva, kun piipahdit Kylätiellä!