Hienoa, että se on vuosisatojen päästäkin pystyssä; perintökohteen arvoinen siis!
Vanhan kirkon hautausmaahan on haudattu vuosien 1729-2009 välisenä aikana kuolleitten luetteloiden mukaan noin 9400 vainajaa. Alueen pienuudesta johtuen hautapaikat on käytetty useampaan kertaan. Suurimmat vuosittaiset kuolleisuudet ajoittuvat nälkävuosiin 1867-1868 jolloin kuoli yli 200 henkeä vuodessa. Vielä 1900-luvun alulla kuoli erilaisten influenssatautien kautta yli 100 henkeä vuodessa. Keskimääräinen kuolleisuus on ollut noin 40-60 henkeä vuodessa. (lainaus www.petajavesi.fi/kirkko)
Kirkon ympärillä oleva hautausmaa on vuosikymmenien saatossa heinettynyt. Sukupolvet ovat vaihtuneet ja vainajat painuneet unohduksiin.
Kahden maan kansalaisina sitä vaellettiin silloin, niin nytkin! Kirkkomaata kierrellessäni mietinkin Jaakko Löytyn ja Kaija Pispan laulua Kahden maan kansalainen. Viitasen Piian esittämä versio laulusta oli myös tämänvuotisten Herättäjäjuhlien tunnusmusiikkina.
Vierailla paikkakunnilla ja reissuilla on ehdottomasti tutustuttava paikallisiin kirkkoihin. Niissä yhdistyy monenlainen kulttuuri ja historia oivallisesti.
VastaaPoistaSamaa mieltä! Suomessakin löytyy mitä erilaisimpia kirkkoja. Tämän kesän kaksi ääripäätä ovat varmasti olleet Kampin kappeli Helsingissä ja tämä Petäjäveden kirkko sekä samaa aikakautta edustava Tankarin majakkasaaren pikkuinen kirkko. Mielenkiintoisia kaikki.
PoistaVai olette käyneet täällä lähellä :)
VastaaPoistaPetäjäveden vanha kirkko ja pihamaa on todellakin paljon puhutteleva ja kaunis. Sehän (tai oikeastaan sen edeltäjä) tietääkseni aikoinaan rakennettiin kylän voimin salaa.
Olen käynyt kirkossa pari kertaa konsertissa.
Olin ohikulkumatkalla Mäntästä kotiin.Tuo salarakentaminen olikin ihan uusi tieto; kiitos siitä!
PoistaKomea kirkko
VastaaPoistaOn se! Ei suotta ole Unescon suojelukohde.
PoistaItse olen käynyt myös tuolla ja kirkko on tosi ihana. Sisältä löytyy myös häpeä penkki =D.
VastaaPoistaMahtoi siinä häpeäpenkissä istuessa nousta hiki pintaan. Silloin oli aika armotonta menoa kirkonmäellä.
PoistaHienot kuvat ainutlaatuisesta kirkosta.
VastaaPoistaAurinkoisia kesäpäiviä sinulle!
Kiitos, Marliska!
PoistaIhanaa kesäviikonloppua Sinullekin! <3
Kiitos upeasta kuvapostauksesta, piipe!♥
VastaaPoistaKaunis ja vaatimaton pyhäkkö, jossa menneet sukupolevet ovat läsnä!
Kaunista viikonloppua sinulle ja läheisillesi!♥♥♥
Kauniisti muotoilit ajatuksesi.
PoistaOnnellista viikonvaihdetta myös Sinulle, Aili-mummo! <3
Monenlaista mietettä sitä mielessä pyörii kun tuollaisia vanhoja paikkoja katselee. Vielä sitäkin varmaan miettisin, että millaisia ihmisiä siellä kirkon penkeissä istui. Ja hautakiviä katsellessä, että mikä oli sen ihmisen tarina... kuten tuossa sinunkin kuvaamassa kivessä; mies, vaimo ja 7 lasta... Vuosia sitten ohikulkeissa aioimme käydä katsomassa kirkkoa, mutta se tyssäsi pääsymaksuihin. Ymmärrän, että jotenkin sitä rahaa on kirkon ylläpitoon kerättävä, mutta olisikohan siihen jotain muuta tapaa keksittävissä...
VastaaPoistaMietin muuten ihan samaa, kun kuvasin tuon yhden vanhan hautakiven: millaista on ollut 7-lapsisen perheen elämä ja mikä heidät on aikoinaan johtanut kuolemaan. Lasten nimiä ei mainita; sekin jotenkin kosketti. Eikö ollut varaa kaivertaa nimiä vai eikö se ollut tärkeää. No, näihin ei varmaan saa vastausta, mutta Isä tuntee heidät kaikki nimeltä.
PoistaMinustakin kuuden euron sisäänpääsymaksu on korkea. En tiedä, olisinko hannonut maksaa sitä, jos sisään olisi ollut mahdollista mennä.
Kirkot on hienoja.
VastaaPoistaNiin ne on! Hyviä paikkoja hiljentymiseen ja kulttuuriarvoltaan verrattomia.
PoistaPaljon ajatuksia herättävä on postauksesi.
VastaaPoistaMahtuu paljon ihmisten kohtaloita tähän kirkko maisemaan.
Kaunis kirkko. Hienoa että on vielä tallella.
Kiitos, Liplatus! Väistämättä ajattelee näiden haudan levossa olevien ihmisten kohtaloita. Elämä on ollut tyystin toisenlaista silloin, kun kirkkoakin rakennettiin.
Poista