lauantai 20. huhtikuuta 2013

VOIMAJUOMAA

Tontillamme on muutamia koivuja ja niistä keräämme nyt mahlaa, luonnon omaa voimajuomaa. Koivun maitiaisneste sisältää mm. glukoosia, kalsiumia , kaliumia ja magnesiumia, joten kyse on melkoisesta luonnonlahjasta. Mahlan käytön sanotaan lievittävän nivel- ja reumakipuja ja lisäävän vastustuskykyä sekä poistavan kuona-aineita kehosta. Jotkut käyttävät mahlaa myös kasvovetenä. Valitettavasti mahla on huonosti säilyvää, mutta toki sitä voi pakastaa, kuten mekin nyt teemme.

Vuorokauden aikana mahlaa virtaa helposti 30-40 litraa riippuen tietysti koivun paksuudesta ja sen tulo loppuu, kun lehdet puhkeavat puihin. Samasta koivusta voi valuttaa mahlaa viisikin vuotta peräkkäin eli puu ei siitä vaurioidu, vaikkakaan vaneripuuna sitä ei voi enää käyttää. Meillä puu kaadetaan aikanaan polttopuuksi. Mahlan valuttaminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, joten naapurin koivuja ei kannata rei'ittää.


Olemme juoneet mahlaa viime päivien aikana kuten vettä ja illalla leivoin siitä sämpylöitäkin. Makeahkolle maistuvat sämpylät tuntuivat tekevän hyvin kauppansa.

6 kommenttia:

 1. Piipe, mahlasta saa oikein hyvää simaa..:)))
  Kiitos näistä, ja leppoisaa viikonloppua sinulle.<3333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen sitä joskus kokeillutkin. Tässä menikin muutama vuosi, ettei tullut otetuksi mahlaa, joten nyt siitä taas osaa nauttia. Hyvää viikonloppua sinullekin!

   Poista
 2. Namisämpylöitä näyttävät olevan! Toivon voivani muuttaa maalle pian. Ehkä jo ensi vuonna on mahdollista saada tuota mahlaa jostain omasta koivusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon, että toiveesi maalle muutosta toteutuu pian. Hyvä täällä on asustaa ja elää. Onnellista viikonloppua Sinulle!

   Poista
 3. Luonnosta saa niin paljon kaikkea.
  Maukkaat sämpylät.♥

  VastaaPoista
 4. En ole koskaan maistanut, mutta kuullut olen. Täytyypä lähteä pihakoivun kimppuun : )

  VastaaPoista

Kiitos kommenteistasi! Kiva, kun piipahdit Kylätiellä!