lauantai 17. lokakuuta 2020

HAIKANKÄRJESSÄ

 Loma lähenee loppuaan, mutta hyvinpä ehdin vielä tehdä retken Saarijärvelle. En ole aiemmin käynytkään Haikankärjessä Summassaaressa ja oli mukavaa saada oppaaksi paljasjalkainen saarijärveläinen (suarjärvine) eli toisen miniäni äiti. Ystävän kanssa oli mukavaa kulkea kivikautisilla tienoilla mäntymetsän suojissa.

Auto jätettiin korpihotelli Summassaareen pihaan. Tämä hotelliravintola oli muuten todella suosittu paikka joskus 80-90 -luvulla, mutta tänä kesänä se sulki ovensa kannattamattomana. Hotellin tulevaisuus on vielä auki. Saa nähdä, löytyykö sille uusi yrittäjä...

No mutta mepä suunnistimme siis kohti metsää ja Haikankärkeä. Ensin kuntoportaat  (huohottaen) ylös:


Ja sitten harjun päälle kävelemään.


Korkealla harjulla kulki leveä reitti, joka lopulta kapeni terävään kärkeen keskelle Summasjärveä. Maasto muuttui mielenkiintoisemmaksi, joskin myös vaikeakulkuisemmaksi. Tuntui huimalta ajatella, että tällä alueella kivikauden ihmiset ovat  liikkuneet ja pitäneet lähimaastossa asuinsijojaan. 
Kallistuu, kallistuu vaan eipä ole vielä kaatunut...


Suurin piirtein näillä kohdin ulapalle päin Summasessa sijaitsee Suomen 12. kraatterilöytö. Se on halkaisijaltaan n. kolme kilometriä, pyöreämuotoinen ja peräti 200 metriä syvä. Muutoinhan Summasjärven keskisyvyys on vain reilut kuusi metriä.

Perillä ollaan. Haikankärki saavutettu! Tästä eteenpäin varpaat kastuisivat.


Summasen aallot ovat siloitelleet rantakiviä kauan, kauan.

Pitihän sitä vielä käydä kotimatkalla tarkastamassa kraatterin aiheuttaneen meteoriitin pirstekivi Sampolan nuorisoseurantalon pihassa. Se on muistutuksena Summasjärven kraatterista ja valtavasta iskeymästä, joka sai kivetkin sinkoilemaan kallioperän graniitista.


Pirstekiven vieressä on myös saarijärveläisen taiteilija Frans Toikkasen pronssiteos "Kyyrän tohtori" vuodelta 1996.

                          Mielenkiintoinen lähireissupäivä jälleen kerran! Ja sääkin suosi meitä!

36 kommenttia:

 1. No on kaunista ja lähellä kävimme yhtenä kesänä, kun tutustuimme Kivikauden kylään. Jäi tuo upea niemenkärki katsomatta. Oliko tuo Summassaari ihan kylpylähotelli? Luulisi, että nyt korona aikaan, kun ihmiset etsivät kotimaan matkakohteita, tuonnekin riittäisi kävijöitä. Hyvää syksyä sinulle 🙋‍♀️🍁🍂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivikauden kylä on ihan kivenheiton päässä Haikankärjestä, joten harmi, ettette käyneet täällä. Seuraavan kerran kannattaa tutustua paikkaan.
   Summassaari oli kylpylähotelli ja siellä kokoontui myös useita kuntoutusryhmiä. Harmillista, että toiminta loppui. Liekö jatkajaa löytyy? Hotelli ja viekot vaatisivat varmasti kuitenkin ison peruskorjauksen.
   Hyvää syksyn jatkoa Sinullekin, Beate56! <3

   Poista
 2. Onpa upea paikka suorine männynrunkoineen. Kiva, että kuvasit nuo juurakot ja puiden onkalot. Hienoja yksityiskohtia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Between! Nuo juurakot olivat niin kuvauksellisia, joten olihan ne pakko ikuistaa kameralla. Hieno paikka!
   Hyvää sunnuntain jatkoa Sinulle! <3

   Poista
 3. Onpa hienoa ulkoilualuetta.EN muista olenko ollut tuolla lapsena kun vietin muutaman kesän Saarijärvellä. Ja luinkin tuosta hotellista, kurja juttu,toivottavasti sillä on parempi onni tulevaisuudessa. Hyvää viikonloppua Piipe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haikankärki on upea paikkaja ihmettelen itsekin, miksen ole käynyt tuolla aiemmin. Asuin 80-luvun puolivlissä Saarijärvellä, mutta kun minulla ei ollut autoa vaan kuljin työmatkat jalan, tulin liikkuneeksi vain siinä keskustan tuntumassa. Onneksi parempi myöhään kuin ei milloinkaan!
   Summassaaren kohtalo on kyllä kurja juttu. Toivottavasti jostain löytyy rohkea jatkaja, joka pistää tuulta purjeisiin.
   Hyvää sunnuntaita Sinulle, samoin uutta viikkoa! <3

   Poista
 4. Hieno paikka, upeita kuvia kivalta retkeltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikka on todella mielenkiintoinen ja kuvauksellinen. Onnistunut retki meillä oli.
   Ihanaa sunnuntai-päivää! <3

   Poista
 5. Hienot harjumaisemat. Kyllä Suomessa on upea ja puhdas luonto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin itsekin yllättynyt upeista maisemista. Kyllä kannatti reissu tehdä!
   Hyvää sunnuntaita Sinulle! <3

   Poista
 6. Minusta on niin kiva kun olet ahkera lähikohteisiin tutustuja lomillasi ja näin täällä pääsee itsekin mielenkiintoisiin kotimaan kohteisiin kanssasi.😊Ja uskon,että ammennat kerrottavaa kaikesta näkemästäsi myös ammatissasi.
  Hienoja harjumaisemia!Juurakot ja muut upeita yksityiskohtia.Jännää on kulkea ja miettiä samalla,että samoilla jalanjäljillä astelee kuin ennenmuinoinkin on asteltu.
  Kiitos hienosta retkestä,mukavaa sunnuntaita Piipe!❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoistasi, Mirjam-Matilda!<3
   Monia lähipaikkoja olen kolunnut ja vielä on paljon koluamatta. Koti-Suomessa hienoja paikkoja riittää ja mielelläni jaan kuvia ja kokemuksia näkemästäni. Itse ihmettelin, miten en ole koskaan aiemmin käynyt täällä Haikankärjessä, vaikka esim. asuin Saarijärvellä 80-luvun puolivälissä. Liikuin kai niin pienissä ympyröissä silloin eikä kukaan maininnut kyseistä paikkaa. No, onneksi nyt tuli käytyä!
   Ihanaa sunnuntaita Sinulle! <3

   Poista
 7. Komea paikka!

  Tuosta Summassaaren konkurssista oli Taloussanomissa nettijuttu, kannattaa lukea

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella hieno, erikoinen paikka!
   Luinkin jutun nettilehdestä, kun valmistelin tätä postaustani. Melkoisen kummallista puuhaa hotellin ostossa. Saa nähdä, löytyykö koskaan todelista ostajaa, joka pistäisi paikat kuntoon.
   Hyvää, levollista sunnuntaita Sinulle! <3

   Poista
 8. Oi miten hienot harjumaisemat!
  Minulle tuli tuosta juurakkoisesta niemenkärjestä mieleen v. 2006 tekemämme reissu Kiteen Puhokseen, missä yövyimme Karjalan Pyhäjärven rannalla sijaitsevassa vuokramökissä. Minulla on vain muutama kuva siellä sijainneesta Pajarinniemestä, joka oli myös melko vaikeakulkuinen lähinnä kivikkoisuutensa takia, mutta ikimuistoinen paikka ja reissu se(kin) oli :)
  Kyllä täältä kauniista kotisuomesta löytyy lukuisia hienoja paikkoja. Tämä esittelemäsi Haikanniemi on nyt lisätty tulevaa asuntoautoilua ajatellen ns. Bucket-listalle. Kiitos Piipe ja mukavaa alkanutta viikkoa sinulle ❤︎

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Annsku! Kiva, jos saitte tästä vinkkiä matkojanne ajatellen.
   Ihnaa sunnuntain jatkoa Sinulle! <3

   Poista
 9. Todella upeat maisemat, ihana tuolla on liikkua, niin puhdas ja kaunis luonto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella mielenkiintoinen, kaunis paikka. Seuraavan kerran taidan ottaa eväät mukaan ja viivähtää siellä pidemmän aikaa.
   Suloista sunnuntain jatkoa Sinulle!

   Poista
 10. Mukavat retkeilymaisemat :) Toistaiseksi ovat säät suosineet, mekin kävimme tänään lähiluontopolulla. Ihan parasta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin! Vastaan tuli muitakin retkeilijöitä tullen mennen, joten taitaa olla suosittu paikka tuo Haikankärki. Ihanaa, että säät ovat olleet nyt vielä suotuisat. Säätyyppi taitaa nyt vaihtua. Eilen illalla satoi jo räntää.
   Hyvää alkanutta viikkoa Sinulle! <3

   Poista
 11. Hieno reitti kulkea ja ihmetellä luonnon monimuotoisuutta! Upeita kuvia olet ottanut♥
  Luinkin tuosta Summassaaren sulkemisesta. Eihän joka paikkaan riitä asiakkaita kun vähän väliä uusia tehdään, esim. Järvisydän tuolla Rantasalmella. Tutut ovat kovasti kehuneet sitä. Vielä on käymättä sekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Minttuli!
   Enpä ole minäkään käynyt uudessa Järvisydämessä, koska muutoinkin on tullut liikuttua vain lähiseuduilla.
   Hyvää alkanutta viikkoa Sinulle! <3

   Poista
 12. Mä taisin lukea jutun Summassaaresta. Siinä oli joku vähän erikoisempi tarina taustalla, olisikohan ollut niin. Luin myös, että moni suomalainen hotelli/kylpylä on tehnyt nyt ihan hyvää tulosta, kun ihmiset ovat matkailleet kotimaassa koronan vuoksi.

  Upeat on maisemat. Kyllä tuolla kelpaa vaeltaa. Ja ihan parasta tietysti on jos saa mukaansa jonkun, joka tuntee ja tietää paikat.

  Mukavaa viikkoa Piipe!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Summassaaren ostohomma oli todella erikoinen. Kurjaa, että niin moni työntekijä menetti työnsä, vaikka toista luvattiin.
   Maisemat ovat todella upeat, joten oli jälleen mielenkiintoinen paikka tutustuttavaksi.
   Hyvää alkanutta viikkoa Sinulle! <3

   Poista
 13. Vastaukset
  1. Kiitos, Kruunuvuokko! <3 Hieno paikka täynnä upeita kuvauskohteita.
   Hyvää alkanutta viikkoa Sinulle!

   Poista
 14. Onpa siellä upeita juurakoita ja muutenkin kaunista! Hieno retkikohde. En ollut tiennytkään, että Summassaari on lopettanut toimintansa. En ole koskaan käynyt siellä, mutta on ollut jo pitkään mielessä, että joskus pitäisi viettää pieni loma siellä. No, se on nyt myöhäistä. Harmi. Mutta maisemat ainakin pysyvät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maisemat toki pysyvät, vaikka hotelli lopetti toimintansa. Jospa jostain vielä löytyisi rohkea jatkaja, jolla olisi tarpeeksi iso euromassi.
   Haikankärki oli ehdottomasti käymisen arvoinen luontokohde.
   Hyvää alkanutta viikkoa Sinulle! <3

   Poista
 15. Haikankärki on todella kaunis paikka, kuten kuvistasikin voi nähdä. Viimeksi käyvin muutama vuosi sitten kun naispoppoomme Summassaaren naiset kokoontui 20-vuotisjuhlatapaamiseen. Meitä oli kymmenen naisen porukka kuntoremonttilomalla vuonna 1996. Siitä lähtien olemme tavanneet silloin tällöin. Harmi, että Summassaari on lopettanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa harmillista, että kokoontumispaikkanne lopetti toimintansa. Nyt on keksittävä muu paikka. Summassaari oli varmasti viehättävä paikka kuntoutusta ajatellen ja ympäristö sopivan rauhallinen.
   Hyvää alkanutta viikon jatkoa Sinulle! <3

   Poista
 16. Beautiful photos and a beautiful place to walk.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you, Diana! This place is really marvellous. I enjoyed a lot!
   Have a nice week! <3

   Poista
 17. Tuollaisilla harjupoluilla on upeaa kävellä, Siellä on polku polkua ja ympärillä maisemat. Ei näytä männyt vaurioituneen kovasti, vaikka juurien päällä kuljetaankin. Juuret tulevat ehkä vain "paksunahkaisemmiksi" niiltä kohden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on!Nuopuiden juuret ovat suorastaan veistoksillisia ja niin kuvauksellisia.
   Hyvää viikon jatkoa Sinulle, aimarii! <3

   Poista
 18. On kyllä niin upeat maisemat ja kelikin näytti suosineen retkeänne!
  Vaan hurjat nuo kuntoportaat!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin niin oivallinen retkikohde. Täytyypä käydä kesällä uudestaan katsomassa noita maisemia.
   Kuntoportaat olivat kyllä aika huimat minulle. "Pumpun" kanssa on ongelmia, joten enpä juossut vaan rauhallisesti kävelin. Silti piti välillä vetää henkeä.
   Hyvää viikon jatkoa Sinulle SusuPetal! <3

   Poista

Kiitos kommenteistasi! Kiva, kun piipahdit Kylätiellä!