sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

MAHLA VIRTAA

Parin vuoden tauon jälkeen ajattelimme jälleen liruttaa mahlaa. Edellisvuosina sitä on tullut todella runsaasti, ehkä vähän liikaakin varastointia ajatellen. Eilen leivoin ensimmäiset mahla-porkkanasämpylät ja olen myös juonut  sitä ihan pelkiltään. Juoma on imelänmakuista ja mahdottoman kylmää, kun sen juo tuoreeltaan ja vastavalutettuna.


Edellisvuosina olen käyttänyt mahlaa leivontaan sekä simaan ja kotikaljaan, vienyt sitä myös tuliaisiksi. Parhaimmillaan olemme saaneet valutettua koivun ihmenestettä useita kymmeniä litroja eikä puu ole siitä pahemmin näyttänyt kärsivän; sitä virtaa kuitenkin niin valtavia määriä puun uumenissa.

Eilen iltapäivällä puutarhan kunnostustöiden lomassa törmäsin kohmeiseen Suruvaippaan. Ei se millään suostunut avaamaan siipiänsä, vaikka heiluttelin varovasti kuusen oksaa. Niinpä sain napattua kuvaan vain suppusiipisen perhosen.


Viime viikolla kävimme lasten kanssa metsäretkellä ja yksi tarkkasilmäinen lapsi huomasi lehtien suojassa puun alla yhden Suruvaipan, joka leyhytteli siipiään. Viivyimme porukalla tämän ihmeen äärellä  pitkän tovin. Oli jotenkin liikuttavaa seurata lasten ihmettelyn taitoa; kenelläkään ei ollut kiirettä pois ja hiljaisuuden vallitessa katsoimme herkkää siiven liikettä.

                                                     *          *          *         *

Kansalaisvelvollisuus ja -oikeus on tullut jo täytettyä ja samalla tuli hoidetuksi myös kuntoilupuoli. Tänään facebookissa muistelin vanhan koulukaverini kanssa lapsuusmuistoja vaalipäivistä. Maaseudulla tälläydyttiin parhaimpiin vaatteisiin, kun mentiin äänestämään. Ilmassa oli varmaan juhlan tuntua ja siinä samalla tavattiin muita kyläläisiäkin ja haasteltiin kuulumisia. Isäni istui monen monta vuotta vaalilautakunnassa ja äiti talletti vaalien jälkeen kaikki senaikaiset vaaliehdokaslistat.  Varsinkin isä oli hanakka seuraamaan politiikkaa, koska hän oli aktiivipoliitikko itsekin. Yhden kerran häntäkin pyydettiin eduskuntaehdokkaaksi, mutta hän kieltäytyi varmaan osin myös äidin toiveesta.
Eduskunnan kirjastossa oli vastikään näyttely vanhoista vaalimainoksista kautta vuosikymmenten. Jos asuisin lähempänä pääkaupunkia, olisin aivan varmasti käynyt katsomassa näyttelyn. Ehkä joku Teistä kävikin.

Aurinkoiset (täällä aurinko paistaa ihan oikeasti) terveiset ja suloista sunnuntaita ihan jokaiselle Teille!
8 kommenttia:

 1. Minä en edes muista, milloin olen viimeksi juonut mahlaa. Itse en koivusta silloinkaan sitä juoksuttanut. Nyt tekee mieli kokeilla postauksestasi innostuneena.
  Äänetämässä ole myös käynyt ja muistan ensimmäisen äänestysreissunikin. Oli talvi ja mentiin isän ja äidin kanssa porukalla isän ohjastamassa reessä.
  Aurinkoista päivää vietän myös, välillä on myöskin lunta pyryttänyt. Toivottavasti suruvaipat sun muut perhoset pysyttelevät vielä tovin aikaa etelämpänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa suloinen muisto ensimmäiseltä äänestysmatkalta. Kun itse pääsin ensimmäistä kertaa äänestämään, tuntui jotenkin juhlalliselta saada äänestyslippu käteen, mennä koppiin ja saada leima. Isäni ei tainnut enää silloin olla vaaliltk:ssa.
   Onnellista huhtikuun päivää Sinulle, Aimarii!

   Poista
 2. En ole koskaan maistanut mahlaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahlaa myydään luontaistuotekaupoissa; ainakin kannattaa kysyä. Eilen join muutaman lasillisen ja kyllä sen vaikutus tuntui illalla, sillä vessassa sai juosta. Pakasteeseen olen saanut mahlaa jo aika monta litraa ja sitä käytän pitkin talvea leivontaan.

   Mukavaa päivää Sinulle, Sussi!

   Poista
 3. Minulle aivan uusi juttu, tuo mahlan käyttäminen.
  Mielenkiintoinen!
  Vaalikahveet täällä juotiin...;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahla on kyllä ihmeellinen aine täynnä kivennäisaineita. Juoksutamme sitä näin keväisin. Tällä kertaa taidettiin vaan laittaa juoksutus liian myöhään, sillä huonosti tuntuu koivu mahlaansa tiputtavan. Yleensä sen tulo loppuu siihen, kun puuhun puhkeavat hiirenkorvat.

   Onnellista päivää, Marikki! Minä lähden pian polkemaan pyörällä töihin.

   Poista
 4. Olen joskus maistanut mahlaa mutten koskaan juoksuttanut sitä itse, jospa emsi keväänä kokeilisi.

  VastaaPoista
 5. Tämäpäs on mielenkiintoinen postaus! Tiedän muun muassa kuusenkerkkäjuoman, mutta en ole tullut ajatelleeksi, että koivusta saa mahlaa hyötykäyttöön. Aloin katselemaan isoa pihakoivuamme nyt aivan eri silmällä.. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteistasi! Kiva, kun piipahdit Kylätiellä!