keskiviikko 2. lokakuuta 2013

UPSTAIRS, DOWNSTAIRS


Kuinkahan moni Teistä lukijoista on aikoinaan katsonut englantilaista sarjaa Kahden kerroksen väkeä? Itse olin vähän toisella kymmenellä, kun sarja näytettiin ensimmäistä kertaa Suomen televisiossa ja uskollisesti katsoin varmaan jokaisen jakson. Lapsena minua kiehtoivat tietenkin naisten kauniit puvut ja vaikka meillä ei ollutkaan väritelevisiota, saatoin kuvitella kankaiden kauniit värit. Kahden kerroksen väkeä on uusittu televisiossa muutaman kerran ja viimeisin esityskerta oli muutama vuosi sitten. Katsoin silloin jokusen jakson ja päätin hankkia sarjan jaksot dvd:nä, joita olen katsonut silloin tällöin sukankudin kädessä. Kaipa halusin päästä myös sukeltamaan lapsuusmuistoihin! Ainakin tunnusmusiikki marssi- ja valssisovituksineen herättää voimakkaita tunnemuistoja. Kun vuonna 1974 keksimme ja teimme  kahden lapsuusystäväni kanssa omaa "radio-ohjelmaa" c-kasetille, pääsi tunnusmusiikki "Toivekonserttiin" ( samaiseen toivekonserttiin pääsi myös mm. Abba:n Waterloo!). Ystävilläni oli oma kasettisoitin ja äänittivät melodian suoraan televisiosta viemällä soittimen ihan ruudun ääreen!

Aikuisen silmin katsottuna sarjassa on tietysti hieman koomisia piirteitä, mutta toisaalta siinä peilautuu vuosisadan vaihteen elämä hienolla tavalla  historian nivoutuessa eri jaksoihin kiehtovasti: On mm. ensimmäisen maailmansodan vaiheet ja Titanicin tuho (joka vie lady Bellamyn meren aaltoihin), mutta myös vahva luokkayhteiskuntajärjestelmä (mikä sinänsä voi olla vieläkin jossain määrin voimissaan Britanniassa). Yläkerran väki  elää osin hyvin pinnallista luksuselämää, alakerran palvelijoilla on omat huolensa, mutta silti he asuvat saman katon alla kuin suurena perheenä ja heidän koko elämänsä - työ ja vapaa-aika - nivoutuu pieneen reviiriin ja ahtaisiin rooleihin.

Olisipa hauska lukea Teidän muistojanne tästä sarjasta ja millaisia tunteita se aikoinaan herätti!

8 kommenttia:

 1. Muistan, että äiti katsoi sitä ollessani lapsi, mutta itse en juuri mitään sarjasta muista. Paitsi palvelusväen myssyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska yksityiskohta jäi sinulle mieleen! :) Hassuiltahan ne näyttivätkin!

   Poista
 2. Katsoin silloin 1970-luvulla tuon sarjan ja vieläpä uusintana joku vuosi sitten. Pidän kovasti tuosta englantilaisesta elämänmenosta ja aiheen käsittelystä.

  Kiitos, Piipe, että tuot tämän sarjan esille:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Aili Mummo! Minustakin sarja on jotenkin kiehtova kaikessa liikuttavuudessaan. Siinä oli verkkainen tahti ja henkilöhahmot mainioita persoonia.

   Poista
 3. Minä en katsonut tätä sarjaa kuin muutamina yksittäisinä jaksoina.
  Merilinja oli sellainen ohjelma, joka istutti minut tv:n ääreen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttupa on myös Merilinja! Sitäkin katsoin ja pidin erityisesti sen kauniista tunnusmelodiasta. Siitä sarjasta jäi mieleen miesten muhkeat pulisongit!

   Poista
 4. Enpä ole sarjaa nähnyt-
  Mukavaa viikonloppua sinulle ♥ ♥

  VastaaPoista
 5. Katsoin sitä silloin kauan sitten, ja pidin siitä kovasti. Uusintoja en ole katsonut. Olenkin unohtanut yksityiset tapahtumat, mutta ajan kuvaus kahdesta eriarvoisesta yhteiskuntaluokasta on jäänyt mieleen. Onneksi nykyään ollaan tasa-arvoisempia ainakin Suomessa.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteistasi! Kiva, kun piipahdit Kylätiellä!