tiistai 23. syyskuuta 2014

EI VIELÄ!Iltapäivällä alkoi sataa lunta, mutta nyt se on onneksi muuttunut jo rännäksi. Niin kylmää on, että luissa asti tuntuu! Taitaa tämä nopea säänmuutos vain vaatia totuttelua. En kuitenkaan soisi talvikauden vielä alkavan eikä tämmöiset rämpsylumet tietysti maahan vielä jääkään.

 En ole kovin hanakka menemään tähän aikaan vuodesta metsään hirvikärpästen takia. Siksi olin kiitollinen, kun saimme laatikollisen puolukoita lahjaksi appivanhemmiltamme. Vitamiinipommit on nyt survottu ja siirretty pakastimeen. Talven mittaan marjat hupenevat.
Viikonloppuna nostettiin perunat. Sato oli runsas, peruna kaunista ja puhdasta, hyvälaatuista. En malttanut olla kaivamatta esiin erästä vanhaa valokuvaa 60-luvun puolivälistä. Siihen aikaan meillä kotona oli valtavat määrät perunoita ja siksi nostamiseen tarvittiin myös iso joukko noukkijoita. Meidät lapsetkin valjastettiin talkoisiin ja nostourakka lisääntyi sitä mukaa kuin ikää tuli lisää. Kuvassa olen ehkä n. 3-vuotias tätini sylissä istuja. Talkooporukka on ansaitulla kahvitauolla pellon laidalla. Äiti on käynyt keittämässä ison pannullisen kahvia ja tuonut sitä ahkerille talkoolaisille. Ja tieysti kahvi nautittiin oikeista kahvikupeista ja maito liruteltiin pullosta. Kopasta löytyi myös lettivehnästä. Perunannostopäivä taisi olla samalla sosiaalinen tapahtuma; ilmeet näyttävät ainakin iloisilta.
Oi niitä aikoja! Vai kultaako aika muistot?


9 kommenttia:

 1. Ei vielä olisi tuota lunta toivonut tännekään, mutta koko päivän sitä on tullut. Tosin nyt ei enää kerrytä vaan sulaa..

  Kauniita syyskuvia!

  Onpa nostalginen kuva perunannostosta! Voi kun tuli mieleen lapsuus, meilläkin oli aina iso joukko perunapellolla, Meidän lasten piti olla aina apuna, eikä se vastenmielistä ollut,

  VastaaPoista
 2. Kai tähän kylmyyteen taas tottuu, keväällä kun lämpötila nousee plussan puolelle on niin lämmintä.
  Minäkin muistan perunannostotalkoot joihin osallistui koko suku. Pappani oli vauhdikas perunan kaivaja, hänelle oli tärkeää etteivät nuoremmat pystyneet samaan :)

  VastaaPoista
 3. Jos valita saisi, niin ei vielä lunta vähään aikaan, marraskuussa aikaisintaan :)
  Ihanat syyskuvat!

  VastaaPoista
 4. Heippa ihana Piipe! Pitkästä aikaa kylätiellä kulkemassa. Ihania, aitoja, värikkäitä ja tasokkaita tunnelmia kotimaan syksystä. Laitoin sulle facen kautta viestiä. <3 Grüße aus Deutschland!

  VastaaPoista
 5. Kylmä keli järkytti hieman täälläkin päässä. :) Ihana tuo vanha kuva perunannostoporukasta!

  VastaaPoista
 6. Ihanat syysvärit lehdissä. ♥
  Ei haluta vielä lunta, mutta minkäs teetjos tulee.
  Uskon että lämpö vielä palaa.

  VastaaPoista
 7. Kyllä minäkin kauhistelin aamulla,kun maa oli valkoisena! Ja koko päivän satoi lunta, räntää, rakeita ja vettä. Ei sitä vielä tarvis tulla, mulle riittää jos jouluna olis... Ja koko päivän vilutti ja särki jalkoja. Tätäkö tämä nyt on!
  Ihan on kuin minun muistojeni valokuva perunannostosta! Mekin oltiin mummulassa talkoissa peruna- ja heinäpellollakin kesäisin.

  VastaaPoista
 8. Nyt ei saisi vielä talvi tulla, liian aikaista sille

  VastaaPoista
 9. Kiitos kaunis jokaiselle kommentin tänne jättäneelle! Lumet sulivat pois(eilen aamulla oli maa vielä valkoinen) ja lämpötilakin hieman koheni. Tulkoon lumet vasta lähellä joulua; niin toivoisin.

  Kiva, että vanha kuva kirvoitti muistoja monen mielessä! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteistasi! Kiva, kun piipahdit Kylätiellä!