perjantai 1. elokuuta 2014

TAIDETTA, MUISTOJA, RAJUILMAA

30 vuotta sitten valmistuin ammattiini ja elokuussa sain eskariopen paikan Mäntästä. En ollut koskaan ennen käynyt kyseisessä kaupungissa, kun pakkasin tavarani ja suunnistin uusiin maisemiin. Viivyin kaupungissa 1,5 vuotta, sain elämänkokemusta, tutustuin uusiin, ihaniin ihmisiin ja lähtiessäni säilöin mukavat muistot mieleni sopukoihin.

Keskiviikkona kävin katsomassa tuttuja maisemia. Tehdas seisoi paikoillaan samoin kuin moni muukin rakennus. Mänttä, tai oikeammin Mänttä-Vilppula on  nykyään vahva kulttuuri- ja taidekaupunki ja se välittyy selkeästi myös katukuvasta.
Ystäväni kanssa suunnistin Serlachiuksen taidemuseoon Joenniemeen. Ensimmäiset asuinkuukauteni syksyllä 1984 asuin aivan Joenniemen kartanon kupeessa ja kävin siellä silloinkin. Vanha rakennus on saanut uuden lisäosan, joka sopi yllättävän hyvin miljööseen. Kannattaa käydä katsomassa!


Pieni taiteen katsoja keskittyi hopeoituihin limsatölkkeihin.Museon uudessa siivessä oli nykytaidetta esillä.  Ihan kaikki teokset eivät sykähdyttäneet, ihmetyttivät kylläkin.
Taidan saada enemmän iloa ja ajattelemisen aihetta entisten mestarimaalareiden ja -muotoilijoiden kätten töistä:

                                               *                *                *                   *

Eilisen aamupäivän helteet ja tukalan kuumankostea sää kostautui iltapäivällä rajuna ukonilmana. Vettä tuli pienessä ajassa 15 ml, lähistöltä kaatui muutamia isoja puita ja sähköt olivat poissa n. yhdeksän tunnin ajan. Miten teillä?

8 kommenttia:

 1. Vettä on tullut ja toissa yönä myös ukkosti, mutta sähköt ovat olleet poissa vain hetken aikaa...
  Yhdeksän tuntia tuntuu ikuisuudelta ilman sähköä!!
  Kaunista viikonloppua sinulle, Piipe! ♥♥

  VastaaPoista
 2. Hieno käyntikohde, ihastuin! Veistokset ovat erityisesti mieleeni. kiitos kun pääsi kurkaamaan kuviesi välityksellä.

  Me pääsimme vähällä tästä Helena-myräkästä. Läheltä meni ja Kuopiossakin tuli paljon tuhoa. Sähkötön aika on hankalaa, .meillä oli kaksi tunnun katkosta.

  Jospa nyt ukkoset rauhoittuivat ja saamme kauniin elokuun!

  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Eipä ole tullut Mäntässä vierailtua, ehkä joskus suunnataan sinnekin päin.
  Myrsky meni täällä meillä ohi pienellä sateella ja kaukaisella jyrinällä, sähköt eivät ole olleet katkolla tänä kesänä kuin yhden kerran ja silloinkin lyhyehkön ajan (koputtaa puuta).

  VastaaPoista
 4. Hienot kuvat! Hyvin sait tuon vesisateen kuvattua, hurjalta näyttää.
  Eilen saimme vähän vettä, mutta siinä kaikki,kuivaa alkaa olla.


  Kyllä se vähän niin on, että nykytaide ei aina oikein innosta, saattaapi olla ikäkysymys. Vanhempi miellyttää enempi silmää.

  Mukavaa alkanutta elokuuta!

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommentoinnista! Mänttä on kyllä ihan vierailun arvoinen paikka, vaikka se pieni tehdaskaupunki onkin. Taidetta siellä kyllä riittää ja kauniita maisemiakin Keurusselän kupeella.

  Pitkä sähkökatko tekee mielen hieman levottomaksi ja tulihan se taas kerran todistettua, miten riippuvaisia jo olemme sähköstä. Eniten huolestutti pakasteiden tila, mutta onneksi ne eivät ehtineet sulaa kokonaan. Lämmintä elokuun alkua on luvassa meille kaikille. Toivotaan, ettei tällaisia Helena-myrskyn kaltaisia päiviä enää kuitenkaan tule tänä kesänä.

  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 6. Tuolla olisi kiva käydä!

  Meilläpäin ei ole paljoakaan satanut tai ukkostanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Serlachiuksen taidekartano on kyllä mielenkiintoinen käyntikohde eikä niin kovin kaukana esim. Tampereelta.

   Keski-Suomea ukkonen reipotteli aika lailla silloin torstaina. Näit varmaan kuvia/uutiskatsauksen Ahvenlammen leirintäalueelta Saarijärveltä: ihme, ettei kukaan kuollut puiden kaatuessa.

   Leppoisaa pyhää sinulle!

   Poista
 7. Tuolla Serlachius museoissa käynnistä minäkin haaveilen. Haaveileminen on helpompaa, kuin asian toteuttaminen. No, ehkä pääsen toteutukseen asti jonain päivänä :)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteistasi! Kiva, kun piipahdit Kylätiellä!