torstai 28. helmikuuta 2019

SUOMALAISEN PÄIVÄ

Oletko tietoinen, että Suomalaisen kirjallisuuden seura on kerännyt arkistoonsa tavallisten suomalaisten lähettämiä päiväkirjamerkintöjä, jotka koskevat helmikuun toista päivää? Ensimmäisen kerran kirjoituksia pyydettiin 2.2.1999, seuraavat kymmenen vuotta myöhemmin ja jälleen tänä vuonna  eli 2.2.2019. Vielä tämän päivän aikana ehdit lähettää muistosi, mikäli olet kirjannut helmikuun toisen päivän tapahtumat muistiin. Ohjeet löytyvät täältä.

Tänä vuonna osallistuin itse ensimmäistä kertaa kampanjaan, vaikka mitään erityistä ei ko. päivänä tapahtunutkaan. Itse asiassa podin flunssaa (kuten valitettavasti nytkin 😔) ja vietin ison osan päivästä peitteen alla. Tosin tapahtuihan toki jotain muutakin ja sain kirjoitettua muistojani kahden A4:n verran.

Innostuin vielä tilaamaan SKS:n verkkokaupasta kirjan, joka koostuu 99 suomalaisen tarinasta vuodelta 1999. Kaikkiaan päiväkirjamerkintöjä kertyi tuolloin 24000 henkilöltä. Taidamme olla kirjoittavaa kansaa.



 Minusta tällaisen arkiston kokoaminen on todella upea juttu!
Kirjaa luin suorastaan ahmimalla, sillä oli hauskaa huomata, miten monenkirjavaa päivää tässä maassa elettiin samanaikaisesti. Tietysti päiväkirjamerkinnöistä välittyy myös ajankuvaa: millaisia tv-ohjelmia ihmiset sinä päivänä katsoivat (aika moni tuntui katsovan Thilia thalia tallallaa- ohjelmaa), mitä suuria uutisia hämmästeltiin (mm. lennonjohtajien lakko palkkavaatimustensa takia), montako markkaa ( Elettiin aikaa ennen euroja!) maksoivat kaupassa tehdyt ostokset ja millainen säätila oli eri puolilla Suomea. Aika monessa kirjoituksessa kerrottiin ministeri Johannes Virolaisen syntymäpäivistä ja päivänsankarin sekä Kyllikki-rouvan haastattelusta aamu-tv:ssa.


Kirjaan on koottu tekstejä eri puolilta maatamme ja osin myös juuri sillä hetkellä reissaavilta suomalaisilta. Ikähaitari ja ammattien kirjo on melkoinen. Nuorin muistikuviaan jakava oli 6-vuotias, vanhimmat yli 9-kymppisiä. Osa kirjoittajista on ollut siis jo eläkkeellä, osa on opiskellut, joku kirjoittaa työttömän päivästä. Yllättävän aktiivisia kirjoittajia ovat tuolloin olleet  maanviljelijät ja emännät, opettajat ja hengellisen työn tekijät.



Kirjan tekstit on rytmitetty maakuntien mukaan, mutta omat "kehykset" on laadittu myös matkalla tai ulkomailla olleiden suomalaisten teksteille. Päivä pääkaupunkiseudulla on  hyvin erilainen kuin tunturien kupeessa pohjoisessa asuvan kirjoittajan päivä.


 Itse asiassa jään mielenkiinnolla odottamaan tämän vuoden teksteistä koottavaa kirjaa. En todellakaan odota muistojeni pääsevän kirjan sivuille, mutta aion hankkia teoksen joka tapauksessa sen ilmestyttyä painosta. On hauskaa lukea, mitä joku muu teki sinä päivänä, jona itse köhin ja palelin peitteissä ja jona esikoiseni haki lahjapaperia lainaksi saadakseen kummitytön lahjan paketoiduksi. Lukiko joku muu samat uutiset aamun sanomalehdestä ja söikö iltapalaksi jugurttia marjojen kera? Katsoiko kenties nauhoituksen edellisillan saksalaisesta sarjasta The same sky, kuten minä tein?


Mitä Sinä mahdoit tehdä 2.2.2019? Vieläkö muistat ja kirjoititko silloin päiväkirjaa?

21 kommenttia:

  1. Toki tämän muistan. Hienoa, että innostuit myös osallistumaan. Minä olen kirjoittanut kaksi kertaa, vuonna 1999 ja tänä vuonna. Tuota Nirkon toimittamaa kirjaa en ole tiennytkään.
    Melko aktiivisti olen kirjoittanut SKS:n erilaisiin kirjoituksiin, jotka kerätään ja arkistoidaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä yleensä innostun tällaisista jutuista, jos vaan jostain vinkkiä. Ideana tämä on niin huikea ja mielikuvani vain vahvistui, kun luin noita erilaisia päiväkirjamerkintöjä kirjasta. Arkisia asioita kannattaa todella tallentaa.

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin kirjoitin päiväkirjaa 2.2. Mutta vain itselle...

      https://365kuppiakahvia.blogspot.com/2019/02/100-tapaa-uudistua-ja-kukoistaa-8.html

      Parane pian!!!

      Poista
    2. Niin muuten muisteinkin, että teit asiasta postauksen. Taidanpa käväistä lukemassa sen uudestaan. <3

      Poista
  3. Minä en ollut kuullut tästä hienosta jutusta,ennen kuin luin siitä Aimariin blogista,kun hän oli osallistunut.
    Ai että,tuo kirja pitää pistää korvan taakse,olisi ihanaa lukea suomalaisten päivistä.
    Tämä pitää muistaa kun sen seuraavan kerran järjestävät,nyt en ollut itse kirjannut mitään ylös,edes blogiin,enkä muista mitä tein tuona päivänä.😊
    Ihanaa kevään virallista alkua huomiselle Piipe!♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä käväistä Aimariin blogissa lukemassa, mitä hän muisteli päivästään. Kiitos vinkistä!
      Ihan tavallisia arkisia asioita on hyvä välillä kirjoitella ylös ja sitähän tämä blogin pitäminenkin on, vaikka itse enää niin harvoin päivitän. Päiväkirjaa toki kirjoitan lähes päivittäin.
      Maaliskuu alkoi. Se on sitten kevät! Ihanaa!!! Suloisia kevätpäiviä Sinullekin! <3

      Poista
  4. Todellakin ihan uusi juttu!

    En pidä päiväkirjaa, piti ihan kalenterista tarkistaa, mitä tuohon päivään on sisältynyt. Muutettiin tytär tavaroineen Helsinkiin. Varsinainen touhupäivä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en tiennyt aiemmista kirjoituskampanjoista mitään, mutta kun tästä sain vinkkiä, halusin ehdottomasti kantaa korteni kekoon (myös itseäni varten).
      Sinullapa olisikin tullut mielenkiintoinen ja erityisen muistorikas päivä kirjattavaksi.
      Ihanaa maaliskuun jatkoa Sinulle! <3

      Poista
  5. Minäkin törmäsin tuohon asiaan ensimmäisen kerran vasta nyt muutamissa blogeissa. Hieno idea. Pitänee vierailla SKS:n sivuilla nähdäkseni, milloin julkaisevat uuden kokoelman kirjoituksista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä minäkin odotan! Tuota esittelemääni kirjaa luin suurella mielenkiinnolla. Erilaisia ja eripituisia tekstejä, jotkut hyvin yksityiskohtaisia, jotkut suurpiirteisiä. Kirjoittajien joukosta löytyy myös kuuluisuuksia kuten Kai Linnilä ja Kaari Utrio. Hauskaa oli lukea pariskunnan päivästä, kun he kertoivat näkemyksensä/kokemuksensa samoista asioista.

      Poista
  6. Through the books we learn and increase our knowledge.
    I like to read, but I have never written diaries.
    Hugs
    Maria
    Divagar Sobre Tudo um Pouco

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maria, I agree! I read really much; I can't even go to sleep before I read first. Now I'm reading a book that has over 600 pages. It's very intresting telling about a finnish family.
      I also write a diary about my daily life. I still have old diaries from the time I was about eight years old (= nearly 50 years old texts).
      Have a nice weekend, Maria! <3

      Poista
  7. Tämä oli uusi asia minulle.
    Itse en pidä minkäänlaista päiväkirjaa.
    Mukavaa viikonloppua ja paranemista sinulle Piipe!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en ole tiennyt tästä SKS:n haasteesta vasta kuin tänä vuonna. Idea on aivan ihana!
      Kiitos samoin, Maarit!<3
      Toivottavasti todella selätän tämän flunssan pian. Lomaviikko menikin nyt sitten sairastaessa.

      Poista
  8. lehdessä oli tästä juttua, todella kiinnostavaa ajankuvaa.

    Pikaista paranemista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaisen tavallisen arjen tallentaminen arkistoihin on niin hieno idea. Historinkirjoitusta osaltaan tämäkin.
      Kiitos, Sussi ja suloista kevätviikonloppua Sinulle! <3

      Poista
  9. Tämä on todella huikea idea! Aioin itsekin osallistua tänä vuonna, mutta hajamielisenä tietysti unohdin koko asian... Näitä kirjoja olisi kyllä hauska lukea! On hienoa, että niitä kootaan kirjoiksikin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmillista, että unohdit!No, nyt sitten vaan odotellaan tämän vuoden Suomalaisen päivän kirjaa painosta ja jos Luoja suo, osallistutaanpa sitten kymmenen (hui, kun tuntuu pitkältä ajalta!) vuoden kuluttua.
      Aurinkoisia kevätpäiviä Sinulle ja kiitos, kun kävit täällä vierailulla! <3

      Poista
  10. Jostakin osui silmiini sen päivän jälkeen tuo, että siitä olisi voinut kirjoittaa. Olin hieman harmissani, että en ollut tiennyt sitä ajoissa. Olisin luultavasti jotain siitä kirjoittanut, sillä se olisi ollut mielenkiintoista. Nyt en osaa yhtään sanoa, mitä lienen silloin tehnyt. En ole edes blogistani tullut katsoneeksi, puuhastelinko kenties jotain. Voisin veikata, että isännän muistikirjassa voisi olla jotain muistiinpanoja sille päivälle, sillä useimmille päiville hän jotain kirjaa, vaikka ei mitään niin ihmeellistä olisikaan ollut. Kun täytin aikanaan 40 vuotta (josta onkin jo melkoisen kauan) kirjoitin silloin siitä päivästäni aika tarkan selvityksen. Se on ollut mielenkiintoista luettavaa jälkeenpäin:) Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi harmin harmi! Vaikka tekstien lähettämisaika on umpeutunut, käväise ihmeessä katsomassa, mitä puoliso päivästä kertoili. Tietysti luvan perästä! :)
      Hienoa, että merkkipäiväsi muistot ovat tallessa. Vuosien päästä muistoja on kiva lukea ja vertailla, kuinka aika on muuttunut.

      Poista

Kiitos kommenteistasi! Kiva, kun piipahdit Kylätiellä!