lauantai 1. heinäkuuta 2017

UNETON YÖ

Kuulun niihin, jotka ovat huonounisia yökukkujia. Tänä kesänä olen tainnut nukkua vain pari yötä läpeensä, yleensä herään viimeistään kolmen aikaan ja sen jälkeen unta on turha houkutella moneen tuntiin. Nyt lomalla ollessa se ei niin haittaa, mutta välillä yön pitkinä tunteina huomaan pohtivani, miten käy, kun työt alkavat.

Viime yönä heräsin ennen kahta. Ensin kieriskelin sängyssä, sitten hiivin lukemaan toiseen huoneeseen, palasin vuoteeseen, mutta kun uni ei ottanut tullakseen, ajattelin nousta ja lähteä katsomaan aamun valkenemista. No, ei se lopulta ollut ollenkaan huono ajatus. Vaikka kylätie oli hiljainen neljän aikoihin, kulki sentään postiauto ja pari muutakin aamuöistä kulkijaa.

Auringonnousu oli niin kaunis. Tältä näytti kello 4.29:

 ja tältä kello 4. 54:
 Aika viileälle tuntui siihen aikaan aamusta ja maassakin oli kastetta. Tilanne tosin korjaantui päivemmällä, kun lämpötila kipusi yli +25 asteen ja mattoja pestessä ehdin polttaa niskani. Torstaina pesemäni matot ovatkin saaneet kuivua rauhassa raikkaassa ulkoilmassa. Vastapestyjen mattojen tuoksu kuuluu kesään!

Aamutuimaan minulla oli hyvää aikaa kastella kasvimaa. Kasvu on ollut jostain syystä hidasta, hernekin on vasta pienellä alulla. Jospa haudutettu nokkosvesi antaisi vähän vauhtia.

Kompostissa riittää kuitenkin positiivista pöhinää.


Postilaatikolle kävellessäni sain nauttia mahtavasta lintujen konsertista. Peipposet kommunikoivat keskenään, mustarastas lauleli läheisessä metsikössä, tikkakin oli jo nakuttelemassa. Suuren kuusen juurelle pysähdyin katsomaan linnunpoikasten lentoharjoituksia ja niiden emon hätääntynyttä liikehdintää. Niin nopeita olivat, etten ehtinyt ikuistaa kameralla pikkuruisia sirkuttajia. Kesäyönä ja varhain aamulla äänimaailma on uskomattoman kaunis. Kiittelin itseäni, että olin lähtenyt kokemaan tätä kaikkea mieluummin kuin olisin senkin ajan pyörinyt tuskaisena sängyssäni. Jossain vaiheessa palasin sisälle, painuin pehkuihin ja tulihan se unikin lopulta muutamaksi tunniksi.


Onko sinulla kokemusta unettomista öistä? Miten saat unen päästä kiinni, jos heräät keskellä yötä?


34 kommenttia:

  1. Aamut ovat ihania varsinkin kesällä, mutta kun olen vaan niin aamu-uninen..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäaamut ovat todella kauniita. Usein on vielä tyyntäkin, aivan kuin luonto hiljalleen heräisi uuteen päivään.

      Poista
  2. Aamuyöstä kesällä luonto on tosi kaunis ja tuoksuukin niin hyvälle.

    Juu, on kokemusta unottemistä öistä, saatan herätä puoli kolmen aikoihin, pohdiskelen opiskeluaiheitani. Monesti nousen silloin lukemaan kirjaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta: tuoksut tuntuvat voimakkaammilta samoin luonnonäänet.

      Mikähän siinä onkin, että juuri kolmen maissa itsekin yleensä herään. Lukemista minäkin sitten harrastan, jos uni ei tule enää. Yritän hiipiä hiljaa pois huoneesta, ettei puoliso heräisi.

      Poista
  3. Kokemusta unettomista öistä on runsaasti. Joskus tulee nukuttua pitkään huonosti ja sitten taas uni löytyy helposti. Pääsiäisestä alkoi muutaman viikon jakso, jolloin heräsin joka yö viimeistään kolmelta ja harvoin sain enää unta. Sängyssä pyöriminen on tuskastuttavaa ja saa ajatukset kiertämään kehää. Siksi luen tai nousen ylös vaikka tietokoneella jotain tekemään. Unettomuus ei ehkä olisi yhtä suuri ongelma, jos asuisi yksin. Silloin voisi aamuvarhaisella avata vaikka radion, eikä muiden häiritsemistä tarvitsisi pelätä. Unettomuuteen auttaa myös liikunta ja ulkoilu. Mitä enemmän unettomuutta murehtii, sen suuremmaksi möröksi se muodostuu. Nyt unirytmi on onneksi taas löytynyt.
    Kesän valossa vähintään yksi yö pitäisi valvoa pelkästään nähdäkseen ja kokeakseen kesäyön värit, valot, tuoksut ja äänet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselläni on ollut uniongelmia lähes aina ja ne ovat iän myötä lisääntyneet. Meitä kolmen aikoihin herääviä taitaakin olla melkoinen joukko!Hyvä, että Sinulla on nyt ns. levollisempi kausi ja saat nukutuksi.

      Itsekin yritän olla häiritsemättä puolison unta, mutta aika usein hän on herännyt, kun olen yrittänyt hiipiä pois makuuhuoneesta ja sitten saatamme käydä yhdessä syömässä.

      Poista
  4. Kyllä on. Vaihdevuodet alkoivat herättää ainakin kerran yössä.Onneksi saan kyllä melko heti uudelleen unen päästä kiinni,kun pysyn vain rauhallisena. Aikaisissa kesäaamuissa on kauneutta.
    Olen ihmetellyt samaa tuon kasvun hitauden kanssa, hajuherneeni kasvavat ihmeen hitaasti.Aikaisempina vuosina ryöhähtivät kovinkin nopeasti.
    Ihanat nuo kukkakimput postilaatikoillanne! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama vaiva täällä: kai yksi osa unettomuutta ovat juuri vaihdevuodet.

      Naapuri laittaa joka juhannusaatto nuo suloiset luonnonkukkakimput postilaatikkorivistön pylväisiin. Ne ovat ihania ja ilahduttavat ohikulkijoita!

      Poista
  5. Täällä myös yksi huonosti nukkuja. Usein n.kolmen tunnin jälkeen herään ja valvon pari tuntia, sudokua täyttelen ja kännykkää lueskelen...
    Joskus on pakko turvautua puolikkaaseen nukahtamispilleriin:(

    Kauniita aamuyön kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi meitä valvojia!
      Itse olen ottanut joskus melatoniinia, nukahtamislääkkeistäkin on kokemusta, mutta jostain syystä olen ihan tokkurainen vielä seuraavan päivänkin, joten se ei ole ollut hyvä vaihtoehto minulle. :(

      Poista
  6. Mä olen nukkunut huonosti. Näen jopa painajaisia uudesta (=vanhasta) työstä! Kaikenlaiset ajatukset pyörii mielessä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ääk, painajaiset ovat inhottavia. Toivon, että työhönpaluusi tapahtuu kuitenkin kivuttomasti. <3

      Yöllä kaikki asiat saavat huikeat mittasuhteet. Olen niin monta yötä pyöritellyt mielessäni työasioita...

      Poista
  7. Todella kaunista teillä aamuyöllä. Voihan harmi että kärsit unettomuudesta. Kesällä täällä nukun paljon huonommin,koska on kuumaa, eikä ilmastointi enään toimi (käytän tuuletinta). Talvella,koska sisälläkin on kylmää ,nukun todella hyvin,ilman että yleensä herään keskellä yötä kuten nyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuumassa onkin todella vaikea nukkua ja nyt teillä siellä Israelissa varmasti lämpöä riittää vuorokauden ympäri.
      Kesäiset ja vihreät terveiset sinne täältä vanhasta kotimaastasi! <3

      Poista
  8. Teit kyllä viisaasti, kun läksit seikkailemaan. Ihanai aamuisia kuvia ja tunnelmia. Meillä on niin tukalan kuuma ja kostea, että vaikka ilmastointi pörrää niin herään aamuyöllä siihen että on tukalaa. Toisekseen pitää juoda paljon vettä ja sehän sitten juoksuttaa. Syyskuussa toivottavasti helpottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuumassa on melkein mahdotonta nukkua eikä varmasti saa ainakaan kovin levollista unta.Jaksamista tälle kuumalle ja kostealle kaudelle! <3

      Poista
  9. Sait kauniita auringonnousun kuvia. Toivottavasti unirytmisi korjaantuu taas lomien jälkeen.

    VastaaPoista
  10. Minä myös olen alkanut heräillä aamuöisin. Ennen olin todella hyvä nukkuja.
    Mutta kyllä kannatti nousta ylös kun sait noin kauniita kuvia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aamuyön heräämiset käyvät pidemmän päälle hermoille. :(
      Ja kyllä todella kannatti nousta ylös ja mennä ulos. Aikainen kesäaamu on ihana tuoksuineen ja äänimaailmoineen.

      Poista
  11. Olen aina nukkunut hyvin, vaan enpä enää viime kuukausina. Vaihdevuodet tekevät tuloaan ja niiden myötä tulivat näköjään myös yövalvomiset.
    Kolmen-neljän välillä herään, enkä meinaa enää uudelleen saada unta. Iltavuoron jälkeen jos on aamuvuoro, niin yöunet jäävät pahimmillaan muutamaan tuntiin, ja sen kyllä huomaa niin naamasta kuin jutuista =D

    Todella kauniit kuvat sait otettua ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaihdevuodet vaikuttavat yllättävän paljon yöuniin ja jatkuva heräileminen vaikuttaa suoraan myös elämänlaatuun. Olo on melkein koko ajan väsähtänyt.

      Kiitos, Ansku! <3

      Poista
  12. Schöne Bilder vom frühen Morgen.

    Noke

    VastaaPoista
  13. Aivan satunnaisesti on huonounisia öitä. Mutta viime yönä nukuin hyvin: menin nukkumaan klo 20.00 ja heräsin vasta 10.30. Enkä ollut edes sairas. Väsynyt vaan. En laittanut herätystä, kun arvelin, että kyllä herään, kun olen tarpeeksi nukkunut. Niin heräsinkin :D Silloin kun en saa unta en jää pyöriskelemään, vaan lähden olohuoneeseen tai keittiöön lukemaan. Ja sitten vasta takaisin petiin, kun simmut ei pysy auki...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä onnellinen! Mahtaaa, että saat nukutuksi. Olenkohan ikinä nukkunut noin pitkiä unia? Nyt olen onnellinen, jos joskus saan nukuttua 6,5 tunnin unet yhteen menoon.
      Yölukemista tulee harrastettua aika usein ja valitettavasti myös yösyömistä...

      Poista
  14. Minä en herää keskellä yötä, mutta herään aamulla ihan liian aikaisin. Nytkin olen jo hereillä viideltä loma-aamuna. Se harmittaa, mutta minkäs teet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi saat nukuttua kuitenkin katkottomia unia! Sisäinen kello ei välttämättä käänny lomarytmiin, jos joutuu työarkena heräämään aikaisin. Aikainen herääminen lomalla voi olla todella ärsyttävää, jos haluaisi vielä unen riittävän.

      Poista
  15. Olen aina aiemmin nukkunut sikeästi, mutta viime aikoina on muutamana yönä uni kadonnut. En saisi yhtään ruveta miettimään mitään asiaa (positiivistakaan), silloin aivot pingahtavat hereille, eikä unen päästä enää saa kiinni. Ulkoilu näin kesäaikaan on varmaan ihaninta mitä silloin voi tehdä :) Lomalla uni tulee mukavasti sen jälkeen, mutta jos aamulla pitäisikin lähteä töihin, saattaisi jopa nukahtaa rattiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikähän siinä onkin, että yöaikaan herätessä ajatustoiminta singahtaa huimiin kierroksiin? Yöllä asiat saavat mielettömät mittasuhteet, ainakin huolet paisuvat.
      Olen kyllä onnellinen, että tuli lähdettyä aistimaan heräävää aamua pihapiiriin. :)

      Poista
  16. Minä olen erittäin hyvä nukahtaja - nukahdan illalla alta minuutin. Mutta olen erittäin huono unessa pysyjä. On todella harva yö, että nukkuisin yhtäsoittoa koko yön. Ja herään ihan virkeänä. Minulla on aina valmiiksi pedattuna toinenkin sänky, johon siirryn ja saan sillä tavalla joskus itseni huijattua uudelleen nukahtamaan. Mutta jos en heti nukahda, on kokemus osoittanut, että on ihan turha jäädä unta odottamaan. Luen, silitän, teen käsitöitä, kuulokkeiden kautta kuuntelen musiikkia tai katselen Areenaa tai tallennettuja tv-ohjelmia. Sitten jossain vaiheessa voi alkaa taas väsyttää ja nukun pätkän ennen töihin menoa. Tai sitten menen kolmen, neljän tunnin unilla.

    On vähän syyllinen olo kyllä, kun joka paikassa käsketään nukkua 7-8 tuntia vähintään. Mutta minkäs teet, kun ei nuku?? Silloin muistelen lohdutukseksi lehtiartikkelia, jossa kerrottiin, miten tärkeitä vanhat, öisin valvovat naiset olivat kivikaudella, kun vahtivat nuotiota ja olivat valmiina varottamaan, jos vaara uhkasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Minäkään en saa nukuttua millään "suositusten" mittaisia unia. Valitettavasti huonounisuus periytyy vahvasti isäni puolelta.
      Niinhän se on, että turhan pitkään ei kannaa pyöriä sängyssä vaan nousta tekemään jotain sellaista, joka vie ahdistavat ajatukset valvomisesta.
      Tuopa olikin mielenkiintoinen toteamus, että kivikauden naisetkin valvoivat varjellakseen perhettään. :)

      Poista
  17. Unettomuus on kyllä kamalaa silloin kun on töissä. Itselläkin on sen verran kokemusta siitä... ja kestän unettomuutta aika huonosti, alan masentua helposti siitä. Mutta lomalla se ei ole niin paha, kun voi levätä päivällä. Ja kesäyönä voi tosiaan olla ihanaakin valvoa, jos lähtee luontoa ihailemaan. Hienoja kuvia sait! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä niin hyvä päätös lähteä kävelemään kesäaamuun ja houkutella unta sen jälkeen. Paljon olisi jäänyt kokematta.
      Eipä se yövalvominen kivaa ole, varsinkin, jos pitää seuraavana aamuna lähteä töihin. Mielialaan se äkkiä vaikuttaa.

      Poista

Kiitos kommenteistasi! Kiva, kun piipahdit Kylätiellä!