keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

HALOSENNIEMI

Kiipesimme lauantai-iltana vielä Sarvivuorelle ihailemaan Tuusulanjärven upeita maisemia. Ei ihme, jos taiteilija Pekka Halonen sai täältä maalauksiinsa inspiraatiota. Halosenniemessä olevissa eri vuodenaikoina maalatuissa tauluissa huokuu rakkaus suomalaiseen luontoon.


Halosenniemi valmistui vuonna 1902 Pekka ja Maija Halosen taiteilijakodiksi, mutta he olivat jo sitä ennen asuneet Tuusulanjärven rannalla muutamia vuosia. Korkeassa ateljeessa pidettiin usein kotikonsertteja, joissa musisoivat mm. Toivo Kuula, Jean ja Aino Sibelius kuin emäntä Maija Halonen itsekin. Vieraanvaraisessa kodissa kestittiin usein myös muita taiteilijoita kuten Akseli Gallen-Kallelaa tai Eino Leinoa.

Halosenniemessä valokuvaus on kielletty, mutta osa maalauksista löytyy täältäPekka Halonen oli syntyjään savolainen maalaispoika, joka nousi lahjakkuutensa ja sinnikkytensä ansiosta Suomen merkittävimpien taiteilijoiden joukkoon. Kansanihmisiä kuvatessaan hän katsoi heitä samalta tasolta nähden nämä aidosti ja arvostaen.

Maija Halonen haaveili pianistin urasta, mutta päätyi suurperheen äidiksi. Merkittävän elämäntyön Maija teki kuitenkin kirjallisuuden kääntäjänä. Esim. Carlo Collodin Pinoccio on hänen suomentamansa.

Halosenniemen pihapiirin perustettiin laaja hyötypuutarha, jossa viljeltiin esim. erilaisia kaalilajeja, perunaa ja raparberia. Pekka Halosella oli oma viljelymaansa, jossa hän kasvatti mm. tupakkaa ja tomaattia.
Ilman muuta mekin kiersimme puutarhan, jonne oli ripoteltu tekstitauluja kertomaan menneistä ajoista. Allaolevasta kuvasta kannattaa lukea 7-vuotiaan Kaija-tyttären hellyttävä kirjoitus Ruotsin prinssin vierailusta Halosenniemessä.


                                               Ps. Faktatiedon olen poiminut kirjasesta
                                               Suomalaisuuden lähteillä, Tuusulan taiteilijayhteisö.

30 kommenttia:

 1. Halosenniemi on todella kaunis paikka. Pihapiiristä löytyy kuvattavaa vaikka sisällä kuvaaminen onkin kielletty, esim. nuo punaiset lastenrattaat, ne on aina ikuistettava ovat niin hellyttävät:)

  Hienot kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Häkellyttävän hieno rakennus. Pihassa pohdin, millaisia huimapäitä rakentajat ovat ollenkaan olleet, kun harjakorkeus tuntui ylettyvän melkein pilviin.
   Upea käyntikohde!

   Poista
 2. Halosenniemen hirsilinna on upea rakennus ja Pekka Halosen veljen Antin suunnittelema ja rakennustöiden valvoja. Antti Halonenkin oli kuvataiteilija, vaikka toimi täällä meillä maamieskoulun opettajana.
  Kaunis on ympäristö ja näkymät Halosenniemeltä!

  Hieno postaus hienosta kohteesta, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä noissa maisemissa löytyi inspiraationlähdettä maalauksille.
   Kiitos, Minttuli!

   Poista
 3. Olen myös käynyt muutaman kerran iltakävelyllä Halosenniemessä ja sen puutarhassa ollessani kursseilla naapurissa, silloisissa PVKK:n tiloissa. En tiedä mikä paikan nykyinen nimi on mutta puolustusvoimien toimintaa siellä varmaankin on edelleen.
  Halosenniemi on vaikuttava paikka niin ulkopuolelta kuin sisältäkin. Siellä on aistittavissa voimakkaasti historian havinaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varuskuntarakennukset näyttivät edelleen olevan pystyssä ja luulisin, että myös toiminnassa ainakin kylttien perusteella.
   Sitä samaa historian havinaa minäkin koin, kun kävelin talon sisällä.

   Poista
 4. Upeita maisemia. Mä olen joskus käynyt Akseli Gallen-Kallelan kotona...tosin en kauheasti muista, kun olin aika pieni silloin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on!
   Gallen-Kallelan Tervaspäässä ei ole tullut vielä käytyä, mutta sielläpä olisi myös mukavaa vierailla. Kiitos vinkistä! :)

   Poista
 5. Ja jälleen ihana kulttuurimatka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime päivinä on tullut kulttuurimatkailtua oikein urakalla. Mahtavan hienoa!

   Poista
 6. Olet löytänyt hienoja kuvakulmia. Tykkäsin. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Unelma! Kuvia tuli napsittua aika paljon, tänne laitettua vain murto-osa. :)

   Poista
 7. Olet käynyt aivan kotinurkillani. Ihailin viime talvena Halosenniemeä ensi kertaa jäältä käsin, vaikka olen asunut seudulla melkein 30 vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järveltä päin rakennus näyttää varmasti upealta. On se hulppeankokoinen!
   Hienoissa maisemissa asut! :)

   Poista
 8. Tämäkin olisi käymisen arvoinen paikka. Näitä naiskohtaloita mietin, niin moni ryhtyi puolisoksi, perheenäidiksi, pisti omat intohimonsa syrjään ja ryhtyi miestään tukemaan. Suurnaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta! Vaimojen tehtävä oli siirtyä syrjään ja laittaa omat talentit säilöön. Ainolassa kuulin, että Aino Sibeliuskin oli monilahjakkuus niin musiikin kuin taiteen (suunnitteli mm. ryijymalleja yms.) saralla, muta hänkin jäi automaattisesti miehensä varjoon, piti kotitaloutta yllä ja hoiti tyttäriään. Todellakin suurnaisia!

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Kiitos! Oli niin paljon ihania kuvauskohteita. :)

   Poista
 10. Kaunista luontoa.
  Mielenkiintoinen paikka.
  Hyvää kesän jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella mielenkiintoinen paikka.

   Kiitos samoin: aurinkoista, lämmintä kesän jatkoa Sinullekin!

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Kiitos, Sussi! Olin iloinen, että pääsin viimein käymään tuolla.

   Poista
 12. Vastaukset
  1. Kiitos, Sari!
   Onnellista ja lämmintä viikonvaihdetta Sinulle!

   Poista
 13. Upeassa paikassa olet käynyt ja niin kauniita kuvia. Minäkin olen käynyt tuolla, todella mieleenpainuva paikka. Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuusulanjärven taiteilijakodit ja muut museot ovat näkemisen rvoisia. Suosittelen lämpimästi. :)
   Kiitos samoin!

   Poista
 14. Mahtavat maisemat. Pidän itse kovasti ylhäältä avautuvista järvimaisemista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maisemien takia vuorelle kannatti kavuta. Oli sieltä huikeat näkymät, vaikka korkeanpaikankammoisena vähän polvet tutisivatkin.

   Poista

Kiitos kommenteistasi! Kiva, kun piipahdit Kylätiellä!