sunnuntai 11. joulukuuta 2016

11. JOULUKUUTA: KAUNEIMMAT JOULULAULUT

Kolmantena adventtisunnuntaina Suomen kirkot täyttyvät joululaulajista. Vuonna 1973 alkanut perinne lähti varovasti liikkeelle, mutta nykyään yhteinen joululauluhetki on tärkeä tapahtuma ennen varsinaisia juhlapyhiä. Arviolta miljoona suomalaista osallistuu tänäkin vuonna Kauneimmat joululaulut- tilaisuuteen. Omassa seurakunnassa on jo vuosien ajan järjestetty kaksi laulutilaisuutta, klo 15 ja klo 18, ja molemmat tilaisuudet ovat vetäneet kirkon täyteen.
 Laulamisen lisäksi tapahtumassa kerätään kolehti, jonka tuotto menee aina hyvää tarkoitukseen. Tänä vuonna kohteena ovat maailman unohdetut lapset. Tuloilla edistetään mm. lasten koulunkäyntiä ja terveydenhuoltoa maailman köyhissä maissa.

Itselle on vuosien varrella kertynyt jo melkoinen nippu lauluvihkoja. Vintistä löysin osan vihkoista, osa taitaa olla "hyvässä tallessa" jonkun laatikon pohjalla tai päiväkirjan välissä.


 
Vuonna 1981 vihkonen oli vaatimattoman näköinen ja lauluja oli kaikkiaan kuusitoista.
Arkkipiispa John Vikströmin tervedyssanat vihkon alussa haastoivat kysymykseen "Miksi on niin hauska laulaa joululauluja?" ja antoi vastauksen: "Jouluna matkaamme elämässämme sekä sisäänpäin että taaksepäin. Me aikuiset muistelemme lapsuuden jouluja ja vanhoja jouluperinteitä... Mikään ei voi samalla tavalla auttaa meitä tällä matkalla kuin laulu." " Kaikkialla maailmassa soivat joulunkellot ja kaikkialla maailmassa polvistutaan Jeesus-lapsen seimen ääreen... Joulun vietto vie meidät lähelle toisia kristittyjä, mutta se vie meidät edemmäksi: Kunnia Herran, maassa nyt rauha, kun Jeesus meille armon toi." Joulun rauha on tarkoitettu koko maailmalle. Tätä rauhaa saamme välittää myös joululauluin."
Vuoden 1985 vihkosessa joululauluja oli kaikkiaan 25. Koska joka vuosi vanhojen ja tuttujen laulujen rinnalla tutustutetaan myös uusiin lauluihin, vuonna -85 esille nostettiin Kreeta Haapasalon joululaulu. Reijo Pajamon esittelyteksti kertoi laulun olleen "viime vuosien merkittävimpiä joululaululöytöjä". Luultavasti laulusta ei kuitenkaan koskaan tullut ns. hittiä kuten myöhemmin Kassu Halosen Sydämeeni joulun teen -laulusta, jota lauletaan nykyisin aina Kauneimmissa joululauluissa.
1985 vihkosen alkutervehdyksen toivotti Kleopas Dumeni, Ambo-Kavangon kirkon piispa: "Omwa valelwa omukilili! /Teille on syntynyt Vapahtaja! "

Namibialaisen John Muafangejon piirrokset kuvittivat lauluja.
 Joulupuu on rakennettu on vihkon ehdoton suosikki. Se löytyi myös vuoden  1997 vihkosta. Sinä vuonna  uutena lauluna opeteltiin Lapsen joulurukous.


 Jukka Salmisen Joulu saapuu jokaiselle ( 2003) taisi pinkaista suosioon, koska se löytyy edelleen lauluvihkoista.

Kuoron kanssa olen saanut laulaa jo toistakymmentä kertaa Kauneimmat joululaulut - tilaisuudessa. Tänäkin iltana laulumme kajahtaa kirkon parvelta.


                                                               Hyvää kolmatta adventtisunnuntaita!


18 kommenttia:

 1. Olipas hauska yhteensattuma tuo -85 vuoden vihkonen, jossa kerrotaan Namibiasta. Aioin nimittäin kommentoida sinulle 1997 joulusta, jolloin lauloimme Oniipan Lähetysasemalla kauneimpia joululauluja siellä asuvien suomalaisten kanssa!
  Ja 10 vuotta myöhemmin olimme myös jouluna samassa talossa, jolloin lauloimme Pekka Simojoen ja perheen kanssa joululauluja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tdella ihana yhteensattuma!
   Teillä onkin muistoissa kaksi erikoista joulua Afrikan lämmössä. Lauloitteko siellä "On hanget korkeat nietokset"?

   Poista
  2. Minulla on muistona kolmaskin Afrikan joulu, ihan nuoruudessani Keniassa.
   Taidettiin se Hanget korkeat nietoksetkin laulaa, eikä mikään joululaulu tuntunut sopivan sinne savannille!

   Poista
 2. anoppi laulaa kirko kuorossa, joten olemme joka vuosi mukana kuuntelemassa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli illalla kirkkokuoron lisäksi laulamassa myös kansalaisopiston kuoro Sarasol. Hyvin kaikki laulut soivat ja tunnelma oli lämmin. Kirkko oli jälleen ääriään myöten täynnä.

   Poista
 3. Kirkossa onki ihana käydä laulamassa joululauluja.Myös ystävien kanssa kokonumme jonkun kotiin myöskin joululaulun merkeissä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta ja moni muukin jakaa kanssasi saman ajatuksen, koska joululaulutilaisuudet ovat niin suosittuja.

   Poista
 4. Tämä taitaa olla monelle se perinne, joka aloittaa jouluun valmistautumisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti näin on! Ensin on hyvä hiljentyä ja päästä joulutunnelmaan, sen jälkeen aloittaa kunnolla valmistelut.

   Poista
 5. Myös minun joulun dotukseeni ovat kuuluneet nämä kauneimmat joululaulut. Ehkä eniten mieleen jäänyt olisaariselän tunturikirkossa . Täysikuu paistoi alttaritaulun takaa suoraan kasvoilleni. Alttaritaulu oli juuri tuo suuri ikkuna lumiseen metsään.
  Sinulla on hieno kokoelma jo noita lauluvihkosia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, unohtumaton kokemus!Luonto ja Luoja puhuttelivat kauniilla tavalla.
   En oikein henno hävittää näitä vihkoja ja illalla tuli yksi vihkonen lisää.

   Poista
 6. Täällä on myös joka joulu nämä kauneimmat Joululaulukonsertit.
  Olemme olleet joka vuosi laulamassa kuoron kanssa.
  Ennen hankimme vihot suomesta, mutta nyt tekevät täällä ruotsissa omat vihot.
  Kolehdin lähetimme alkuvuosina suomeen mutta nyt menee ruotsiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että perinne on siirtynyt sinne meren toiselle puolellekin. Ovatko vihkot suomen- vai ruotsinkielisiä?

   Poista
 7. Minulla ei ole tallessa kovinkaan montaa vihkosta, vaikka olen laulanut tauotta 24 vuotta ja satunnaisesti sitä ennen... Tänään kävin taas laulamassa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika monessa Kauneimmissa on tullut oltua mukana, liekö tuo vuoden -81 vihko ollut muisto ensimmäisestä tilaisuudesta. Poikien ollessa pieniä ja maatalousyrittäjänä tilaisuudet jäivät käymättä, mutta nyt on tullut osallistuttua jo parinkymmenen vuoden ajan säännöllisesti. On mukavaa laulaa yhdessä ja kirkko olikin illalla ihan täysi. Laulut kajahtivat mukavasti ja viimeiseksi laulettu Maa on niin kaunis herätti vahvoja tunteita, kun pyhyyden tuntu oli lähes käsinkoskettavaa. <3

   Poista
 8. Moikka. Mistähän mahtaisi saada tai löytyä noit vanhoja Kauneimmat joululaulut -vihkoja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Jari! Kysäisepä jostain luterilaisesta seurakunnasta. Viraston kätköissä saattaisi olla tallella vihkosia. Onnea "metsästykseen"! :)

   Poista
  2. Kiitos. Meinasin jo alkaa hieroa kauppoja, jos nuo kuvien vihkot on omiasi :D

   Poista

Kiitos kommenteistasi! Kiva, kun piipahdit Kylätiellä!