maanantai 23. toukokuuta 2016

VILLIVIHANNEKSIA OMASTA PIHASTA

Kevät, lämpö ja auringonpaiste ovat saaneet pihapiirin villivihannekset kukoistamaan. Jo viime keväänä keräilin ahkerasti nokkosta, vuohenputkea, kuusenkerkkiä ja koivunlehtiä ja käytin niitä taikinoihin, pistinpä jugurtin sekaankin.

Osan kuivasin ja pistin rasioihin, joten villivihanneksia olen saanut hyödynnettyä koko pitkän syksyn ja talven.


Poimulehteä aion kerätä ja kuivattaa nyt enemmän kuin aiemmin. Se on kuulemma hyvä kasvi kuukautiskipuihin ja vaihdevuosivaivoihin. Ja vaikkei olisikaan, ei siitä haittaakaan koidu.

Nokkonen, oikea raudanlähde, jota olen keräillyt kaikista kauimmin. Kuivattuna se on oivallinen lisä sämpylätaikinaan tai vaikka lettuihin. Alkukesästä kiehautan nokkosen kevyesti ja silppuan sen tuoreeltaan leivonnaisiin. Nokkosesta saa myös hyödyllistä ja ilmaista lannoitevettä kasvimaalle: kuumaa vettä puoleen sangolliseen nokkosia, annetaan tekeentyä muutaman päivän ja laimennettuna sopii vaikka porkkanoiden lannoitteeksi. 

Vuohenputkea oli pihassamme ihan liiankin kanssa, joten sitä on helppo verottaa ja kerätä kuivattavaksi. Viime keväänä hortoilukurssilla ollessani kuulin, miten hyödyllinen kasvi vuohenputki on, vaikka se luokitellaan erittäin hyvin leviäväksi ja viheliäiseksi rikkakasviksi. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ettei kerää vahingossa myrkyllisiä matkijakasveja.

Kuusenkerkkiä olen joskus napsinut suuhuni ja saahan siitä siirappiakin keitettyä, mutta enemmän laitan sitä jalkakylpyihin  (kuten myös koivunlehtiä).

Luonto on siis melkoinen aarreaitta. Kokeile vaikka!


24 kommenttia:

  1. Kyllähän näitä luonnon antimia tulisi hyödyntää. Taidan aloittaa kokeilemisen noista nokkosista:)

    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nokkosesta ei ainakaan voi erehtyä, sillä matkijakasveja tuskin löytyy. :)

      Poista
  2. Luonnon antimia minäkin tässä keräilen.. Nokkosta käytän paljon, maitohorsmaa parsan asemasta.. Kuusenkerkkiä jne. Luonto on aarreaitta. Tänään sitten voikukista makeaa siirappia.
    Ihanat kuvat kasveista!

    Aurinkoisia päiviä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonto on todella aarreaitta, kun sitä vain osaisi tarpeeksi hyödyntää.
      Auringonaistetta myös Sinun päiviisi. Tänään on lämpö meitä hellinyt (+27 astetta).

      Poista
  3. Hyvät herkut! Itse en tänä vuonna taida saada aikaseksi edes nokkosia kerätä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkkua on siinä monenlaista...
      Keräämisestä ei ainakaan kannata ottaa stressiä. :)

      Poista
  4. Kiitos. Sain lisävinkkejä näiden kasvien käytöstä. Nokkonen ja vuohenputki , myös maitohorsma ovat jo tuttuja, joita käytän. Olen tehnyt tänä keväänä ensimmäiset nokkossipsini. Ovat todella herkullisia.
    Kuusenkerkästä tein aikoinaan myös siirappia. Olipa hyvää vaniljajädenkin kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nokkossipsit! Nyt kyllä kiinnostuin! Oletko löytänyt ohjeen netistä?

      Poista
    2. Juuri niin, nokkossipsit. Ehkä olet löytänyt ohjeen jo, kun en huomannut heti vastata. Minä kerään uusia nokkosia, tai oikeastaan vain latvalehtiä noin 1 litran, huuhdon ja kuivaan ne hyvin. Lisään niihin tilkan oliiviöljyä ja ripauksen suolaa, joskus pizzamaustetta ja valkosipulia. Levitän uunipellille ohueen kerrokseen 175 astetta noin 5-10 min. Kääntelen välillä. Tulee tosi rapeita ja maukkaita.

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Olepa hyvä! Luonto tarjoaa mitä moninaisinta iloa ja hyötyä.

      Poista
  6. Poimulehdestä tulee hyvää teetä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tätä kokeilen! Oletko tuntenut sen kautta voimavaikutuksia?

      Poista
  7. Pitäisi todella käyttää hyödyksi enemmä luonno antimia ♥ ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime keväänä minäkin vasta laajensin villivihannesten keruuta muuhunkin kuin nokkosiin.

      Hyvää kevään jatkoa Sinulle, Sylvi!

      Poista
  8. Hortoilu on ihanaa :) Mä en ole vielä löytänyt noita vuohenputkia sellaisesta paikasta mistä viitsisi kerätä.
    Poimulehdestä tulee tosiaakin hyvää teetä kuten yllä Sussi kertoi ja makujahan saa helposti vaihdeltua kun laittaa sekaan milloin mitäkin kuten horsmaa tms.
    Kuivattuja puolukan kukkiakin olen käyttänyt teessä, tulee mieto kukkaistee.
    Kuusenkerkät on keräämättä vielä. Se asia pitää korjata viikonloppuna. Nyt en tee niistä siirappia vaan simaa. Niitähän voisi laittaa vaikka pakasteeseenkin ja tehdä myöhemmin lisää simaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se on! Kuivatatko villivihanneksia kovastikin talven varalle ja käytät niitä teenä?

      Poista
    2. Kuivatan aika paljon. Viime vuonna kuivatin niin paljon että niitä riittää vieläkin. Käytän kuivatut villivihannekset yleensä teenä (en tykkää tavallisesta teestä), lettu -ja pannaritaikinoissa yms. ja välillä jalkakylvyissä.
      Maalaiskodin kellarin pannuhuone toimii hyvin kuivatuspaikkana. Siellä on lämmintä ja pimeää, ei mene kauan kun kasvit ovat kuivuneet.

      Poista
  9. Voi miten hyviä ja siis terveellisiä yrtti-ideoita. Joitain olen kyllä kokeillukkin. Nokkosia meidän "tilalla" kasvaa vaikka koko kylän tarpeisiin ja niitä olen hyödyntänyt lannotevetenä, kamalan hajuista vaan.
    Nyt matkalla pohjoiseen peräkärry tyhjänä. Leikkimökki nököttää melkein valmiina. Tarvikkeet riittivät , paitsi ovitarpeet piti hakea ja palvelu oli huippuhyvää. Leikattiin ihan sopivan kokoiseksikin. Kiitos !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos terveisistä! Puoliso kertoi teidän eilen käyneen ja tavanneen. Olipa iloinen yllätys!

      Poista
  10. Voi, voi kävipä hassusti. En koskaan ole aikonut nitään blogia perustaa ja nyt sen sitten perustin , tai siis perunkohan... Kovin ihmeellinen tämä tietokonemaailma ... Piti siis vaan kommentoida jotain ... Tervetuloa vaan nyt mun blogiin, kunhan opin sinne jotain kirjottamaan . ja nyt opettelemaan. Matkaa vielä kotiin monta tuntia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana yllätys! Tulenpa heti katsomaan uutta blogiasi. Älä luovuta vaan jatka, niin virta vie mennessään. Kaunista toukokuun jatkoa sinulle, siunattuja päiviä, Mimmu!

      Poista
    2. Mimmu, onko blogi jo olemassa? En löytänyt sitä nimimerkkisi takaa? Vinkkaa ihmeessä, kun tuore blogi ilmestyy uunista ulos! :)

      Poista
  11. Voi, voi blogi ei oikein toimi vielä???? Pitänee kysyä viisaammilta ohjeita ...tämä konekin kirjottaa ihan mitä sattuu .. Eikä siis niin kun minä ajattelen... Sama vika puhelimen tekstiviesteissä, ne pitää kuulemma arvata. 🐣

    VastaaPoista

Kiitos kommenteistasi! Kiva, kun piipahdit Kylätiellä!