maanantai 18. huhtikuuta 2016

MÄNNIKKÖMETSÄT JA RANTOJEN RAIDAT

Tänään juhlitaan Keski-Suomen päivää, sillä tasan 160 vuotta sitten Wolmar Schildt mainitsi ensimmäisen kerran Suometar-lehden kirjoituksessaan sanan Keski-Suomi. Hän halusi oman läänin Keski-Suomeen ja näki Suomen koostuvan maakunnista.


Keski-Suomen maakunta kuului aiemmin mm. Vaasan lääniin (1775-) ja tuli itsenäiseksi vuonna 1960.  Nykyisin me keskisuomalaiset kuulumme Länsi-Suomen lääniin (vuodesta 1997).
Maakuntamme on asukasluvultaan maan viidenneksi suurin ja sen maakuntakeskus on Jyväskylä. Nimestä huolimatta emme ole keskellä Suomea, pikemminkin maan eteläisessä osassa. Meitä ympäröivät hämäläiset (Keuruu ja Mänttä-Vilppula rajanaapureina), savolaiset (Konnevesi ja Vesanto), pohjalaiset (Kivijärvi ja Perho) ja pohjoispohjalaiset (Pihtipudas ja Haapajärvi). Rajanaapureiden murteet levittyvät myös keskisuomalaisiin naapurikuntiin ja mm. Konnevedellä puhutaan levveetä savvoo. 

Keski-Suomeen on kulkeutunut vuosikymmenten ja -satojen saatossa väkeä ympäri maata. Sodan aikana karjalaisia siirtolaisia asutettiin runsain määrin pitkin maakuntaa, opiskelukaupunki Jyväskylä on  vetänyt puoleensa ja moni muualta tullut on jäänyt ammattiin valmistuttuaan  ja työpaikan löydettyään tänne asumaan.Omalta kurssiltanikin löytyi opiskelijoita niin Helsingistä, Mikkelistä, Heinolasta, Raahesta kuin Rovaniemeltä.

Olen melkein koko ikäni asunut Keski-Suomessa, joten tämä tuntuu niin kotoisalta paikalta. Täällä maasto on kumpuilevaa verrattuna Pohjanmaan lakeuksiin, mutta suuria huippujakaan ei ole kuten Lapissa tunturit. Ja järviä ja metsää täällä riittää! Ei siis ihme, että Kotiseutulaulussakin lauletaan männikkömetsistä ja rantojen raidoista. Se laulu upposi selkäytimeeni jo lapsena.

Järvilinna Laukaassa
Harjun portaat Jyväskylässä
Kuokkalan silta Jyväskylässä
Tunnettuja keskisuomalaisia ovat mm.
Pete Parkkonen, laulaja (Pihtipudas)
Tarmo Manni, näyttelijä (Saarijärvi)
Tapani Kiminkinen, maalaislääkäri (Saarijärvi)
Aki Palsanmäki, huutokauppakeisari (Uurainen)
Jorma Kinnunen, keihäänheittäjä (Äänekoski)
Mauri Pekkarinen, kansanedustaja (Kinnula/Jyväskylä)
Lauri Ihalainen, kansanedustaja (Pihtipudas)
Kirsti Paakkanen, Marimekon ent. toimitusjohtaja (Saarijärvi)
Päivi Nerg, kansliapäällikkö (Suolahti)
Minna Helle, valtakunnan sovittelija (Kivijärvi)
Eija Merilä, laulaja, evankelista (Kivijärvi)
Risto Kaskilahti, näyttelijä (Viitasaari)
Hannele Huovi, kirjailija, runoilija (Keuruu)
Matti Kassila, ohjaaja (Keuruu, Haapamäki)
Juha Kankkunen, ralliautoilija (Laukaa)
Tommi Mäkinen, ralliautoilija (Jyväskylä)
Sylvi Saimo, olympiamitalisti, kansanedustaja (Laukaa)
Aino Suhola, kirjailija, runoilija (Laukaa)


Onko Sinulla yhteyksiä Keski-Suomeen? Oletko kenties syntynyt, asunut, opiskellut täällä vai löytyykö sukujuuria keskisuomalaisista maisemista?

23 kommenttia:

 1. Upeta kuvat ja kiinnostava postaus!

  Minulla ei ole henkilökohtaisia yhteyksiä Keski-Suomeen, omat sukujuuret vievät Varsinais-Suomeen, ja olen asunut koko ikäni pääkaupunkiseudulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kun kommentoit! :) Puolisoni mummo oli Varsinais-Suomesta ja meren rannalla kasvaneena hän taisi välillä tuntea koti-ikävää näissä järvimaisemissa.

   Poista
 2. Upeaa seutua! Nuo harjun portaat ovat hienot..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harjun portaat ovat kyllä upeat varsinkin kesäisin, kun kukkaistutkset laitetaan paikoilleen. Nuo portaat ovat oikein Jyväskylän tunnusmerkki.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos, Sirpa! kaivelin vanhoja arkistoja ja nuo sattuivat valikoitumaan tänne.

   Poista
 4. On vehmaita ja kesäisiä kuvia. Keski-Suomi on minulle tuttua. Ehken ihan keskisuomlaiseksi itseäni ole tuntenut, mutta kiikun kaakun. Hartolahan on siinä rajaoilla, lapsuuspitäjäni ja koulut vkävit Sysmässä, joka on jo täysin Päijäthämettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kiikunkaakun Hartolan kuningaskunnasta, melkein Keski-Suomesta! :) Maastot ovat Sinulle siis tutunpuoleisia.

   Poista
 5. Oi, miten kauniita kuvia!
  Keski-Suomi on aika outoa seutua minulle, jonkin verran olemme siellä liikkuneet ja joitakin sukulaisia asui vuosia Jyväskylässä. Mies opiskeli joskus Mikkelissä ja silloin tuli ajeltua siellä päin useamminkin. Todella kaunista siellä on ja tosiaan vähän kumpuilevampaa kuin täällä Pohjanmaalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monesti olen miettinyt, miten erilaista maastoa Suomeen ehtii mahtuakaan. Lakeudet alkavat melkein heti, kun jättää taakseen keski-Suomen ja ajaa Pohjanmaalle päin, mikä sekin on todella kaunista seutua alavine maineen.
   Kuopukseni on siirtynyt mikkeliläiseksi opiskelujen takia ja kesäkin menee nyt siellä, kun kesätyöpaikka löytyi jostain tehtaasta.

   Poista
 6. Olen täysin Varsinais-Suomalainen, mutta läheistä sukua asuu Keski-Suomessa ja siellä käydään joskus sukuloimassa. Kaunista, kaunista seutua ja suomen kielikin on siellä puhtaimmillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän sitä sanotaa, että Kesi-Suomessa kieli on puhtaimmillaan. Siksiköhän minusta on niin mukavaa kuunnella erilaisia murteita? Mukavaa, kun vierailette täällä sukuloimassa. Puolison mummo oli Varsinais-Suomesta kotoisin.

   Poista
 7. Kauniita kuvia olet löytänyt postaukseesi <3 En tiennytkään (paljasjalkainen Keski-Suomalainen!)että tänään on Keski-Suomen juhlapäivä! Mistähän kalliolta oli kuvattu tuo mikä on tuossa videon alussa, onko sulla tietoa? Hih, eräässä minunkin postauksessa soi Kotiseutulaulu:
  https://60luvunnahkahousut.com/2015/05/08/kevaan-ensimmaiset-aallot/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö, en minäkään tiennyt, ennen kuin luin KSML:sta ja sain siitä idean päivitykseeni (ihan extempore).
   Luulen, että videon alussa ja lopussa ollaan Laukaassa Hyyppään vuorella. Siltä maisemat ainakin näyttävät.
   Käväisenpä katsomassa päivityksesi (en ole vielä ehtinyt käydä kaikkia läpi) :)

   Poista
 8. Kaunis Keski-Suomi! Meille tuli tutuksi Äänekoski ja Suolahti rakkaan tädin eläessä.
  Monet kerrat vuodessa kävimme häntä tervehtimässä. Mmonet muutkin kaskisuomalaet paikat ovat tuttuja, Jyväskylä, Saarijärvi, Viitasaari,,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Juuri eilen kävin sekä Äänekoskella että Suolahdessa. Jälkimmäisessä on tullutkin käytyä ahkerasti, kun käymme 2-4 kertaa viikossa siellä vesijuoksemassa.

   Poista
 9. On meillä kaunis maakunta :) Olen ollut keskisuomalainen tasan puolet elämästäni ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On täällä kaunista! Mistäs se toinen elämänpuoli on kotoisin?

   Poista
  2. Miss laaja aukee Pohjanmaa...

   Poista
 10. Upeat kuvat ja mielenkiintoinen kirjoitus ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Suvi! Täällä on hyvä olla ja elää.

   Poista
 11. Kauniita seutuja:) Itselläni ei taida sinne yhteyksiä olla, mutta isäntä on joskus asunut Jyväskylässä ja hänen sukulaisiaan siellä nytkin on. Mikä muuten on tuo kaunis Järvilinna ollut alunperin ja mikä se nyt on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järvilinna on kai alunperin toiminut poikakotina, mutta nykyisin se on taidekeskus, jossa aina silloin tällöin käyn. Blogiarkistoistakin löytyy joitain juttujani Järvilinnasta (muistaakseni ainakin viime heinäkuulta). Käypä muuten myös netin kautta katsomassa Järvilinnan toimintaa. Se on ihan hieno paikka.

   Poista

Kiitos kommenteistasi! Kiva, kun piipahdit Kylätiellä!