perjantai 11. syyskuuta 2015

VITAMIINIT TALTEEN!

 Mikä valtava "vitamiinikauppa" meiltä luonnosta löytyykään! Täälläpäin metsät ovat punaisenaan puolukkaa ja mustikkaakin voi edelleen kerätä. Ainoa haitta metsässä liikkumisessa ovat ällöttävät hirvikärpäset.


 Viitisen vuotta pihassa kasvanut luumupuu tuottaa nyt ensimmäistä kertaa hedelmää. Ei siellä kovin monta luumua ole, mutta maistelemaan sentään päästään. Marja-aroniaa en yleensä paljon kerää varastoon, vaan napsimme niitä suoraan pensaasta suuhun. Muutama vuosi sitten tein omena-aronia -sosetta ja joskus olen keitellyt aroniasta mehua mustaviinmarjojen kanssa.

 Oman puutarhan tyrni on nyt poimintavalmiina ja siitä saadaan poikkeuksellisen hyvä sato. Puoliso kehitteli eilen omatekoisen tyrnipoimurin ja nyt näitä hapokkaita marjoja voi napsia pensaista vahingoittamatta sormiaan terävissä piikeissä.  Aiomme hauduttaa tyrninlehdistä myös teetä.
Eilen aamuna kurkkuni oli kipeä ja nenäkin alkoi vuotaa, mutta liekö sain taudin torpattua syömällä useamman tyrnin; yhdessä marjassakin on kuulemma valtavat määrät c-vitamiinia.

Viikonloppu on jälleen edessä. Huomenna menen kylätapahtumaan letunpaistoon ja toivottavasti ehdin jossain välissä napsia muutaman kuvankin. Ihanaa auringonpaistetta on ainakin luvassa; kesä tuntuu jatkuvan nyt täältä syksyn puolelta.


20 kommenttia:

 1. Ihanaa syyskesää eletään. Hienot vitamiinipommit odottavat vain kerääjäänsä. Meidän on pitänyt tuota marja-aroniaa istuttaa, mutta vielä on jäänyt. Tuo saarimökki kun vie osan ajasta.
  Aurinkoa ja C-vitamiinia kauniiseen syksyysi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana viikonloppu on todella ollut. Lämmintä riittää ja aurinko paistaa.
   Mukavia ja leppoisia hetkiä sinne saarimökille! :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Nyt niitä on runsaasti saatavilla! Äsken kävin vielä keräämässä karviaisia ja hyviltä maistuivat.

   Poista
 3. Hienot kuvat maukkaista vitamiinipommeista!
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirpa, kiitos! Lempeää syysviikkoa Sinulle!

   Poista
 4. Niin täälläkin kesä tuli! Näin vähän toivoinkin ja arvelin.. Lämmin syksy saatiin, ainakin muutamiksi päiviksi. Marjaa ei ole edellisvuoden tapaan meillä, mutta ihan omiksi tarpeiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjasatovuodet voivat olla todella erilaisia. Onneksi saatte nauttia niistä vähäisemmistäkin määristä. On kyllä suuri etuoikeus asua täällä Pohjolassa, jossa luonnonantimia riittää ja ilmaiseksi saa kerätä.

   Poista
 5. Kauniita satokuvia! Olisi kivaa mennä näillä keleillä puolukkaan, mutta nuo viheliäiset hirvikärpäset pilaavat monen marjaretken ainakin täälläpäin
  Tyrni on todellinen vitamiinipommi, C-vitamiinin päivittiseen tarpeeseen ei monta marjaa tarvitse.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minuakin nuo hirvikärpäset inhottavat. Vaikka niitä vastaan suojautuisi hyttyshatulla, ne silti pääsevät senkin sisälle mönkimään. Odottelen pikkupakkasia; sitten ne ainakin vähän hyytyvät.

   Poista
 6. Ihana saada satoa omalta pihalta! Mietimme juuri, miten saisimme tyrnit kerättyä kokonaisina. Mies ajatteli yrittää ruotopinseteillä. Saa nähdä onnistuuko! Istutin tänä kesänä luumupuun, montakohan vuotta menee ennen kuin pääsemme maistamaan hedelmää. Omenoista näytti ensin tulevan hyvä ja kaunis sato, mutta nyt taitavat mennä hedelmät peuranruuaksi. Niin täynnä ne ovat madonreikää, rupea ja mustelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puoliso otti vinkkiä netistä, youtubesta. Sieltä löytyi seikkaperäiset ohjeet, miten poimuri tehdään. Tosin puoliso vähän sovelsi ja teki kerääjän niistä tarvikkeista, mitä kotoa löytyi.

   Moni on valittanut, että omenasato tuhoutuu täysin. Samoin on käynyt meillä. Harmillista!

   Poista
 7. Todellinen vitamiinipostaus!
  Kaikkea herkkuja siellä kypyssy ja on jo poimintavalmiina. Minun vaaroillani ei puolukkaa tule, mustikat ovat jo paleltuneet, mutta karpalosta ootan jonkinmoista satoa. Joskus minulla on ollut myös tyrnejä.
  Me ollaan molemmat näköjään tänäiltana lettuja paistamassa. Minulla alkaa huki puoli kuusi niin ikään kylätapahtumassa, joka huipentuu ilotulitukseen. Kuvien otto jää, sillä lettujen paisto ja kuvaaminen ei onnistu yhdessä.
  Eilen sentään sain muutaman kuvan revontulista.
  Hyvää kylätapahtumaa sinulle ja oikein pitsireunaisia lettuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kylätapahtuma pidettiin päivällä, joten täällä ei nähty ilotulitusta. Iloisia ihmisiä oli kuitenkin liikkeellä ja letut tekivät kauppansa.

   Poista
 8. Herkullinen postaus. Tyrnit ovat oikeita vitamiinipommeja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marliska! Tyrnit ovat todella citamiinipommeja, vaikka maku onkin karvas.

   Poista
 9. Ihania kuvia! Menen tänään vielä mustikkametsään, vaikka puolukatkin olisivat jo kypsiä. Niitä ehtii kerätä myöhemminkin. Aika kuluu marjastamisen lisäksi uusien kukkapenkkien teossa ja mattojen pesussa. Urakka on kohta ohi, kiitos ihanien säiden!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Eeviregina! Puolukkaan ehtii hyvin, täällä osin vielä hyytelömarjoja. Todella ihanaa, että edes syksypuolella on saatu nauttia näistä lämpimistä ja aurinkoisista keleistä. Minä en pessyt yhtään mattoa tänä kesänä, joten ensi vuonna on melkoinen urakka odottamassa. Onneksi minulla on varastossa puhtaita mattoja (äidin ja tädin jäämistöä).

   Poista

Kiitos kommenteistasi! Kiva, kun piipahdit Kylätiellä!