lauantai 30. toukokuuta 2015

HORTOILUA

Torstai-iltana paistoi aurinko. Mikäs sen sopivampi keli hortoiluun? Muutama viikko sitten ilmoittauduin kunnan vapaa-aikatoimen järjestämälle luonnonyrttien keräyskurssille. Itse en ole aikaisemmin  hyödyntänyt muita kuin nokkosia ja koivunlehtiä, mutta nytpä sainkin monta hyvää vinkkiä. Luonto on melkoinen aarreaitta ja periaatteessa sieltä voi kerätä melkein mitä tahansa ravinnoksi tai lääkitseviin tarkoituksiin. Toki kasvi on tunnistettava, ettei vahingossa kerää myrkyllisiä aineksia. Ja mitä kurssilla opittiin? Miten kasveja hyödynnettiin?


Ensin tietysti kerättiin luonnosta vuohenputkea, piharatamoa, poimulehteä, nokkosta, mesiangervoa sekä koivunlehtiä.Työtehtävät jaettiin kurssilaisten kesken:

 Me miniän kanssa teimme vuohenputkirieskaa, toinen ryhmä valmisti perunasalaattia, johon lisättiin villiyrttejä maun mukaan.

 Joku sai tehtäväkseen valmistaa koivukuorintaa kasvohoitoa varten (teki ihon todella pehmeäksi).

 Ennen iltapalaa annettiin varpaiden levätä yrttikylvyssä ja kehon rentoutua saunan löylyissä. Hiukset pestiin koivushampoolla (pullollinen vettä, 2 dl koivunlehtiä, ravista kannellisessa astiassa) ja huuhdeltiin nokkosvedellä (sopii vain punertaville tai tummille hiuksille).

 Yhteisellä aterialla nautittiin villiyrttiperunasalaattia

sekä perunarieskoja. Palanpainikkeeksi oli  valmistettu pihlajanlehtijuomaa.Ennestään toisilleen tuntemattomat naiset pulisivat pöydän ääressä uusien makujen äärellä. Tunnelma oli kuin Strömsössä yhteisellä aterialla.

Kurssi sai aikaan innostuksen: omasta pihapiiristä löytyy yllinkyllin vuohenputkea ja nokkostakin, joita aion kuivattaa myös talven varalle. Myös mustaviinimarjan lehtiä aion käyttää perunasalaatissa viimeistään juhannuksena. Jos innostuit asiasta, ensi hätään löytyy tietoa täältä.

PS: Tänään juhlitaan ammattiin valmistuneita ja valkolakin saajia. Jokaiselle koulutyönsä päättäneelle lämpimät onnittelut ahkeran uurastuksen johdosta!
Itse lähdemme juhlimaan ylioppilaaksi pääsevää kummityttöämme. Onnea, Maria!

10 kommenttia:

 1. Aivan ihania vinkkejä! Meillä tuota vuohenputkea riittää... ja riittää vaikka muille jakaa. Pitää varmaan niittää kasvusto, että saisimme taas nuoria lehtiä. En ole vielä koskaan saanut aikaiseksi tehdä niistä mitään syötävää. Olisi mukava syödä ilmaista superfoodia (ja vielä talvellakin).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä: vuhenputki on levinnyt muutamassa vuodessa isolle alalle, joten hyvin siitä saa nyt kerättävää.

   Poista
 2. Hortoilu ( ihana sana) on todella hyvä juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin hortoilu on mukava sana. Ihan ensimmäiseksi minulla tuli mieleen eksymisestä johtuva huuhailu ja epätoivoinen etsintä.
   Sana saa hyvälle mielelle!

   Poista
 3. Kylläpä oli monenlaista mukavaa ja hyödyllistä ideaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentoinnista ja vierailustasi täällä! Innostuitko asiasta?
   ps. Kävin myös vierailulla blogissasi. Sinulla on kivat sivut!

   Poista
  2. Kiitos, niin sinullakin :) Kyllä ainakin nokkosta ja kuusenkerkkää aion hyödyntää.

   Poista
 4. Hortoilu on mukavaa touhua ja sitä voi harrastaa koko kesän. Kasvit vaan vaihtuu. Miksikö koivuvesi sopii vain puna ja tummahiuksisille. Minä kyllä olen käyttänyt sitä vaaleisiin hiuksiin eikä ole tapahtunut mitään, tai on tapahtunut tietenkin hiusten terveydellisiä hyviä asioita :) Minäkin kerroin vähän mun hortoilusta blogissani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koivunlehtishampoo sopii tietääkseni kaikenlaisille hiuksille, mutta nokkoshuuhde vain punapäisille ja tummatukkaisille. Luulisin syynä olevan sen, että nokkonen sisältää rautaa. Ainakin nokkosia ryöpätessä vesi muuttuu tummaksi.
   Eilen leivoin sämpylöitä ja perunarieskaa, joihin laitoin nokkosta ja vuohenputkea. Hyvin leivonnaiset tekivät kauppansa! Kannattaa kokeilla.

   Poista
 5. Öh, tarkoitin siis nokkosvettä...Olen käyttänyt sitä jo vuosia mutta en kylläkään niin säännöllisesti että väriin kenties vaikuttaisi. Hyvää tekee kuitenkin (kuten koivuvesi ja sipulivesi)! Kyllä varmasti maistui nuo leipomukset, pitääpä kokeilla. Mulla on hyvä mesiangervokakkuresepti, voin laittaa sen blogiini joku päivä :)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteistasi! Kiva, kun piipahdit Kylätiellä!