tiistai 23. joulukuuta 2014

OI BETLEHEM, SÄ PIENOINEN...


Kävin viime keväänä Betlehemissä. Vajaan sadan kilometrin etäisyydella Jerusalemista oleva  kaupunki oli täynnä elämää, ääntä ja vilskettä. Paikallisten asukkaiden seassa puikkelehti useita turistiryhmiä ja satunnaisia kulkijoita. Valtaosa kaupungin asukkaista on muslimeja, juutalaisia ja kristittyjä enää vain kourallinen. Vapahtajan syntymän aikoihinkin tuon kaupungin kerrotaan olleen pullollaan väkeä verollepanon takia. Kaikki majatalot ja yösijat olivat niin täynnä, että muuan köyhän pariskunnan piti majoittua lopulta eläintensuojaan, jossa pieni Jeesus-lapsi syntyi.

Jeesuksen syntymäkirkossa (perimätiedon mukaan rakennettu sille paikalle, jossa karjasuoja on ollut) emme tällä kertaa käyneet, mutta yhdessä paimenten kedoista kuitenkin. Ns. paimenten ketoja kaupungin alueella ja laitamilla on nimittäin peräti kolmisenkymmentä, mikä lie sitten ollut se aito niitty, jossa enkelit ilmestyivät paimenille kertomaan ilosanomaa Jeesuksen syntymästä.
 


Eräs kristitty perheyritys pitää pystyssä matkamuistomyymälää ja siellä mekin vierailimme. Jouluaiheisia paikallisesta puusta veistettyjä ja sorvattuja hahmoja ja seimiasetelmia oli mielettömät määrät. Niin kauniita, mutta myös hinnakkaita. Tällä kertaa tyydyin vain katselemaan taidokkaita käsitöitä.


Tämä pieni seimiasetelma minulla kuitenkin on. Viitisen vuotta sitten Israelista ostamani muisto koristaa tupaamme tänäkin vuonna ja muistuttaa samalla joulun todellisesta sanomasta.

6 kommenttia:

 1. Oi miten ihana matka ja miten ihania seimi-asetelmia. Varmaan on mukava muistella matkaa näin joulun aikaan!

  VastaaPoista
 2. Ihanat muistot on meillähin Betlehemistä. Kävimme siellä 2010.
  Hyvää ja rauhallista Joulua sinne kaikille ☆☆

  VastaaPoista
 3. Minun Betlehemin käynnistä on 19 vuotta, vaikka siinä lähellä käyn vuosittain. Näin joulun aikaan se Betlehemin tie on koristeltu jouluvaloilla. Kovin paljoahan siellä Israelissa ei joulu näy. Puolin ja toisin ikävöidään perheen kanssa näin jouluna erityisesti. Liian harvoin saadaan olla perheenä yhdessä joulun aikaan.
  Oikein leppoisaa ja siunattua Joulunaikaa sinulle ja perheellesi!

  VastaaPoista
 4. Todella kauniita puutöitä! Rauhallista joulua

  VastaaPoista
 5. Kiitos Teille! Betlehemissä käynti on elämys, vaikka siellä onkin vähän vaikea kaiken hälyn keskellä ajatella joulun tapahtumia.

  Onnellista joulua Teille jokaiselle!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteistasi! Kiva, kun piipahdit Kylätiellä!