torstai 13. helmikuuta 2014

OLYMPIALAISET


Enpä juuri ole meneillään olevia olympialaisia seurannut. Avajaiset  olisin katsonut, ellei minulla olisi ollut samaan aikaan muuta menoa. Joitain huippuhetkiä näin toki uutisista.
Totta vai ei, mutta esikoinen kertoi lukeneensa englanninkielisiltä nettisivuilta, että avajaisten olympiarenkaiden ohjelmoidusta avauksesta huolehtinut henkilö maksoi epäonnistumisestaan hengellään. Siis siitä, ettei yksi renkaista auennutkaan. Näinhän se taisi Ville Haapasalokin huulena heittää avajaisia selostaessan. Toivottavasti uutinen ei pidä paikkaansa!

Suomi järjesti kesäkisat Helsingissä vuonna 1952. Sattumoisin äitini oli niihin aikoihin pääkaupungissa lapsenlikkana eräässä perheessä ja niinpä hänellekin kustannettiin liput kisakatsomoon. 17-vuotias neitonen (yläkuvassa vasemmalla, alakuvassa toinen vasemmalta) pääsi hoitolastensa kanssa kahdesti stadionille ja yhden kerran messuhalliin, jossa järjestettiin vapaapainiottelut.
Oli siinä varmaan maalaistytöllä ihmettä kerrakseen!


Ennen kisoja äiti oli myös olympiasoihdun kantajan airueena, kun soihtu kulki kantajan kädestä käteen halki Suomen. Soihdunkantajasta airueineen on tallessa valokuvia, mutta ne ovat lapsuuskodissani. Onneksi äiti myös talletti yhden pääsylipuista. Jotain muistoa on siis vielä olemassa  meilläkin Suomen ainoasta olympiakisaisännyydestä.


12 kommenttia:

 1. Ihanoita muistoja sinulla siellä...Itellä tullee melekein vaan lätkää katottua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne ihania muistoja. Voi vain kuvitella äidin tuntemuksia ja kokemusta, kun sai olla paikan päällä.

   Poista
 2. Mielenkiintoisia muistoja sinulla siellä! Kiitos jakamisesta :) Ilmeisesti se sivusto, jolla tämä uutinen olympiarenkaan mokaajan kuolemasta oli, on jokin "vitsisivusto", joka kehittää kaikkia uutisia. Ei kyllä kamalasti naurattanut, kun olisi voinut hyvin kuvitella olevan totta :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy sanoa, että "vitsi" oli huonolla maulla varustettu. Vakavilla asioilla ei pitäisi leikkiä, mutta se on hyvä, jos uutinen oli ns. ankka.

   Poista
 3. Oih, siellä on ollut Alavuden pukua päällänsä. Kotikuntani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota pienintä, äidin pikkusiskon pukua minäkin monet kerrat käytin lapsena. Kankaat kutoi sekä äitini että tätini. Entisaikaan kansallispuvun käyttö oli yleisempää ja usein käytetty juhlapuku.

   Poista
 4. Nostalgisia muistoja oi. Ja hurmaavat kaunokaiset kuvissa!
  Toivottavasti tuo olympiarenkaan mokaajan uutinen ei pitänyt paikkaansa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin tuntuu siltä, että entisaikaan naiset olivat NAISIA pukeutumista myöten.

   Niin, toivottavasti uutinen oli "ankka".

   Poista
 5. Oli Suomessa muitakin kaunottaria kuin Armi Kuusela:)
  Kiitos muistojen jakamisesta, Piipe; hyvää ystävänpäivää sinulle! ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on niin nostalgista katsella vanhoja valokuvia, joissa naiset olivat luonnonkauniita, nätisti pukeutuneita, naisellisia.

   hyvää ystävänpäivää Sinullekin!

   Poista
 6. ihastuttavaa muistojen havinaa.
  Hyvää ystävänpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää ystävänpäivää myös Sinulle!

   Onneksi vanhoja valokuvia on runsaasti jäljellä ja äiti ehti ennen kuolemaansa kirjoittaa muistojaan paperille. Muutoin nämäkin olympiakesän muistot olisivat hävinneet unholaan.

   Poista

Kiitos kommenteistasi! Kiva, kun piipahdit Kylätiellä!