torstai 9. toukokuuta 2013

HELATORSTAI SALZBURGISSA

Viime vuonna  helatorstain aikaan teimme  lapsuusystäväni kanssa "tyttöjen" kaupunkimatkan Salzburgiin.  Täytimme molemmat pyöreitä vuosia ja siksi matka oli myös oma syntymäpäivälahja. Mietimme  useita eri vaihtoehtoja, mutta lopulta ihana Salzburg tuli valinnan kohteeksi. Itävallan neljänneksi suurin kaupunki sijaitsee Salzach-joen varrella, Alppien juurella.

Salzburg on Mozartin syntymäkaupunki ja toki mekin poikkesimme hänen syntymäkodissaan sekä asuintalossaan, johon on koottu säveltäjälle kuulunutta tavaraa, mm. nuotteja, soittimia ja vaatteita.

 

Mozart on saanut oman nimikkosuklaansa ja näitä Mozart Gugeln -suklaapuoteja oli tiheässä. Tietenkin toimme niitä myös tuliaisiksi.

Kaupunki jakaantuu joen molemmille puolin ja ns. vanha kaupunki sijaitsee Mönchsberg- ja Festungsberg-kukkuloiden välissä. Siellä on aivan ihania, kapeita kauppakujia kuten Goldgasse, Judenkasse ja Linzergasse.

Mozartin synnyunkaupunki ei suinkaan ollut ainut syy matkaamme, sillä Sound of music -elokuvan ystävinä halusimme myös kurkistaa niihin seutuihin, joissa elokuvaa osittain kuvattiin. Kaupungissa järjestetään päivittäin Sound of music -kiertoajelu ja niinpä mekin hyppäsimme bussin kyytiin ja pääsimme pienelle aikamatkalle ihaniin alppimaisemiin. Liekö elokuva on tuttu Sinulle? Tarinahan perustuu tositapahtumiin Maria v. Trappista, joka nuorena nunnana pestattiin kotiopettajaksi  Georg v. Trappin seitsemälle puoliorvolle lapselle. Kapteeni ja Maria solmivat avioliiton, pakenivat Saksan natsihallintoa miehitetystä Itävallasta ja asettuivat lopulta asumaan Yhdysvaltoihin, josta käsin he kiersivät aikoinaan ympäri maailmaa laulamassa von Trappin perhekuorona. Tietenkin elokuva on siirappinen Hollywood -versio, mutta silti oli ihanaa päästä kurkistamaan kulisseihin. Monet elokuvan laulut ovat jääneet elämään ja elokuvan teatteriversioita esitetään yhä edelleen, myös Suomessa!

Kiertomatkamme aluksi ajoimme Untersbergin vuoren juurella olevan tekojärvelle, jonka rannalla sijaitsee Leopoldskronin linna. Sen takapihalla kuvattiin aikoinaan elokuvan kapteeni von Trappin kotimaisemaa. Nykyään linna on yksityiskäytössä, joten pihakierrokselle ei pääse. Kaunistahan sitä oli katsella myös toiselta rannalta.Lasinen huvimaja rakennettiin kuvauksia varten ja se sijaitsi aiemmin em. linnan puutarhassa. Huvimaja siirrettiin nykyiselle paikalleen Hellbrunnin palatsin läheisyyteen joitakin vuosia elokuvan tekemisen jälkeen.


Elokuvan vihkikohtaus kuvattiin Mondseen kirkossa, joka sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Salzburgista. Keskieurooppalaiseen tapaan tämä katolinen kirkko on täynnä kauniita, yksityiskohtaisia maalauksia ja kultaisia veistoksia.


 Pferdeschwemme, the Horse Path toimi ennen  hevostenpesupaikkana ennen talliin viemistä. Oli tässä pesupaikassa upeat maalaukset!
Neljä tuntia kestäneen kiertoajelun päätyttyä kiersimme vielä kävellen  Mirabell garden -puiston, jossa eräs elokuvan  tanssikohtauksista kuvattiin. Kukkaloisto ei vielä ollut parhaimmillaan, mutta voin vain kuvitella, miten kaunista siellä on keskikesällä.
  Salzburg on niin viehättävä kaupunki, että sinne olisi mukava palata vielä uudestaan. Kenties se joskus vielä onnistuu. Aika näyttää!


9 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kyllä siellä todella on kaunista: paljon vanhaa arkkitehtuuria, mutta myös nykyaikaa Alppien sylissä.

   Poista
 2. Olipa kiva nähdä sinun kuviasi Salzburgista,
  kun itse vasta siellä kävimme.
  Kaunis kaupinki ja kaikki alppiseudut hyvin kauniita..
  Olen nähnyt myös elokuvan ja pidin siitä kovasti.

  Mukavaa viikonloppua sinulle! ♥ ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa oli katsoa myös Sinun kuviasi matkalta; tuli ihan oma vierailu mieleen!

   Poista
 3. Kiitos kuvakavalkaadista, Piipe!
  En ole Salzburgissa koskaan käynyt.
  Elokuva olen nähnyt ainakin kaksi kertaa, ja muutamia vuosia sitten esitettiin näytelmäversio Joensuun kaupunginteatterissa, jonka katsoimme. Ihana näytelmäkin oli ja kaunista sen musiikki..:)))

  Hyvää ja kaunista viikonloppua, Piipe.<33333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos, Aili-mummo! Kyllä se todella on ihana kaupunki. Hyvää viikonloppua myös Sinulle!

   Poista
 4. Paljon kauniita paikkoja, paljon kauniita muistoja: uutta matkaa 55-päivän kunniaksi suunnittelemaan...

  VastaaPoista
 5. Ihania kuvia ja mukavia muistoja. Salzburgiin minäkin haluaisin vielä palata. Vietimme siellä yhden ikimuistoisen päivän.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteistasi! Kiva, kun piipahdit Kylätiellä!