perjantai 29. maaliskuuta 2013

PITKÄPERJANTAI


Olimme juuri Ristinjuhlassa naapurikirkossa. Ev.lut.seurakunta ja paikallinen baptistiseurakunta ovat järjestäneet jo yli 40 vuoden ajan yhteisen Ristinjuhlan pitkäperjantaina. Pieni kirkko täyttyi sanankuulijoista ja hyvä olikin hiljentyä, laulaa ja rukoilla yhdessä. Tässä päivässä on jotain hyvin merkityksellistä.

Kolme vuotta sitten toteutin yhden pitkäaikaisista unelmistani, kun sain olla katsomassa pienessä Oberammergaun kylässä Saksassa Kristuksen kärsimysnäytelmää (Passionspiele). Näytelmä järjestetään joka kymmenes vuosi ja sen tekemiseen osallistuvat käytännöllisesti katsoen kaikki kylän asukkaat. Näytelmän historia on hyvin erikoinen:  1600-luvulla Euroopassa riehui rutto ja siihen menehtyi lukemattomia ihmisiä. Oberammergaun kylän asukkaat rukoilivat, että jos Jumala pysäyttää ruton leviämisen kylässä, he alkavat esittää kiitokseksi Jeesuksen kärsimysnäytelmää. Rutto todella lakkasi leviämästä ja asukkaat pitivät kiinni lupauksestaan.  Pienimuotoisesta tapahtumasta on kasvanut laajamittainen, maailmankuulu tapahtuma. Kylän lapset kasvavat pienestä pitäen kiinni näytelmään. Myös tässä esityskerrassa nuorin esiintyjä oli konttausiässä. Näytelmään saa osallistua vain syntyperäinen oberammergaulainen. Jeesuksen rooliin pääseminen on nuorelle miehelle suuri kunnia.

Kuusi tuntia kestävä esitys kertoo siis Jeesuksen maanpäällisen elämän viimeisistä päivistä. Näimme Jeesuksen ratsastavan aasilla Jerusalemiin kansan hurratessa ja heilutellessa palmunlehviä, Jeesuksen jakamassa viiniä ja leipää opetuslapsilleen, Juudaksen kavalluksen, Getsemanen puutarhan tapahtumat ja Jeesuksen vangitsemisen ja oikeudenkäynnin.

Näytelmä päättyy Jeesuksen ristiinnaulitsemiseen. Erityisen liikuttavaa oli seurata Marian tuskaa nähdessään poikansa kuolevan. Äiti sai pitää sylissään kuolleen poikansa ruumista, kun hänet oli otettu alas ristiltä.
Me katsojat saimme olla kuin osa tuota ristintietä. Esitys vaikutti hyvin syvästi ja olen kiitollinen, että sain olla siellä mukana.  Esitystä ei saanut valokuvata eikä videoida, joten hankin paikanpäältä näytelmästä tehdyn juhlakirjan, josta nämä kuvat ovat peräisin.


2 kommenttia:

 1. Varmasti vaikuttava esitys tuo Oberammergaun kärsimysnäytelmän ja erikoinen tuon näytelmän historia. Sekin on vaikuttavaa että kyläläiset ovat pysyneet lupauksessaan esittää näytelmä eikä rutto ole heitä sen jälkeen vaivannut.

  Kiitos Piipe tästä postauksesta, ja hyvää pitkäperjantai-iltaa sinulle.<33333

  VastaaPoista
 2. Varmasti koskettava
  Olen kuullut tuosta kaupungista.
  Oli kyllä hauska päästä katsomaan sitä.

  Rauhallista pitkäperjantaita sinulle! ♥ ♥

  VastaaPoista

Kiitos kommenteistasi! Kiva, kun piipahdit Kylätiellä!